Hva er London Dry gin?

Hva er London Dry gin? Det er den vanligste typen gin. Den smaker gjerne einer og sitrus. Fun fact: På tross av navnet må den ikke være laget i London.

Sjansen er stor for at ditt første møte med gin var en gin av typen London Dry, enten det var i en Gin og Tonic eller en Dry Martini. Her får du hele historien.

Hvis du er nybegynner innen gin, anbefaler jeg at du leser vår artikkel om hvordan gin lages.

Hva er gin

Hva er gin? Hvordan produseres gin? Hva er gin laget av?

Hva er gin? Hvordan lager man gin? Dette er spørsmål jeg får ganske ofte. Denne artikkelen er den første i en serie om produksjon av gin. Hva er gin - ... Les mer

Hva er London Dry gin

London Dry gin er en destillert gin som gjerne har en fremtredende smak av einebær og sitron. Typiske London Dry merker er Tanqueray, Sipsmith og Gordons.

Hvorfor kalles det London Dry gin

Begrepet Dry gin, som i «ikke-søt» gin oppstod i det man startet å destillere gin med de nye destillasjonsapparatene oppfunnet av Aeneas Coffey i 1832. Dette gjorde at spriten ble mye renere og klarere, og man slapp dermed å tilsette alt fra lakris til sukker for å maskere smaken. Fordi de fleste produsentene med slikt moderne utstyr var lokalisert i London ble det vanlig å referere til dette som London Dry Gin.

Tekniske krav

Basen må være en ren sprit på minimum 96%. Ved re-destillasjon er kravet minimum 70%. Det ferdige produktet kan vannes ned til minimum 37,5% i EU og 40% i USA. Den må kun inneholde naturlige ingredienser. Ingen smak eller farge kan tilsettes etter destillasjon. Man kan kun tilsette sukker, og da maksimalt 0,1 gram pr liter. Dette må da gjøres før destillasjon. Med andre ord settes det høye krav til destillasjonsprosessen, da all smak må være ferdig utviklet når destillasjonen er over.

Begrepet London Dry gin sier altså noe om produksjonsmetoden, ikke noe om hvordan smaken skal være eller hvor den må være produsert. Mange av de gin-typene som jeg gjerne refererer til som «blomstrete» er produsert etter London Dry metoden, men smaker mye søtere/blomstrete enn de klassiske London Dry merkene. Bombay Sapphire er et eksempel på en slik gin.

hva er london dry gin
Hvis noen spør deg Hva er London Dry gin? kan du dra frem Bombay Sapphire som et eksempel på en moderne variant. (Bilde: Unsplash)

Hva du kan bruke en London Dry gin til

Det korte svaret er: Alt! Munnskyllevann, vinduspuss i kuldegrader, salatdressing, osv. En London Dry gin fungerer i en klassisk Dry Martini eller Gin og Tonic, så vel som i de fleste andre gin-baserte drinker. Hvis du er av de som ikke liker så kraftig smak av einer, så anbefaler jeg at du ser deg om etter en moderne utgave med større vekt på blomster, urter og sødme.

London Dry gin som vi har omtalt

Her finner du alle London Dry gin som vi har lagt ut.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.