Sloe gin er en rød likør med gin og slåpebær. Den har et alkoholinnhold på mellom 15 og 30 prosent. I EU har man bestemt at det minimum må være 25% alkohol.
Funfact: I Danmark er det tradisjon å drikke sloe gin til riskremen på juleaften.
Slåpebær er en frukt i plommefamilien, men da en liten og ganske sur slektning. Slåpebær vokser vilt i hekker over hele England, men selv mange Briter vet ikke hva de er. Grunnen er ganske enkelt at de smaker forferdelig – både bittert og snerpete. Imidlertid fant man ut at man kan legge de på sprit sammen med litt sukker og la de trekke. Resultatet er en drikk som er god og rund med en viss bakenforliggende stramhet. I mai 2021 kom den første norske sloe gin på Vinmonopolet; Bareksten Sloe Gin. Du finner link til de vi har omtalt lenger ned i artikkelen.
Slik lages sloe gin
Selve bærene plukkes når de er modne. I gamle dager ventet man på den første frostnatten, for skinnet er så seigt at det er vanskelig å få saften til å blande seg med spriten. Nå er jo slikt enkelt, man bare fryser de et døgn for at skinnet skal sprekke før man legger de på sprit. Alternativt kan man stikke hull i skinnet på alle bærene. Fra gammelt av gjorde man dette med tornene fra busken de gror på.
Det finnes også her purister som mener sloe gin kun kan inneholde slåpebær og gin, men her er det også blitt vanligere å eksperimentere. Man tilsetter kanel, vanilje eller andre smaker for å forme resultatet slik man vil. Det diskuteres også hva slags sprit man bør bruke når man lager sloe gin – f.eks. om det holder med en billig gin man fant på nederste hylle. Her er dommen ganske klar. Når man skal lage en sloe gin trenger man en gin med karakter, som har en sterk ryggrad av einer. En slik kvalitetsgin kan fungere elegant ved siden av slåpebærene og gi et godt resultat.
Som med andre vekster vil hvert års produksjon bli noe annerledes på grunn av vær, tørke, og miljø. Dette er noe som får denne gin-typen til å minne om vin. Slåpebær vokser faktisk også i Norge, langs kysten rundt Oslo og på Sørlandet, og enkelte andre steder.

Slik lager du sloe gin hjemme
Vil du prøve deg å lage sloe gin hjemme kan du ta et 2 liters norgesglass, ta bærene ut av fryseren og la de tine før du har de i glasset. Til 600 gram bær trenger du ca 300 gram sukker og en flaske gin. Så får du se om du er purist og ikke har i noe annet, eller om du vil prøve det med noe krydder du liker. Snu glasset noen ganger og la det stå så du ser det, for det må snus jevnlig. Hele prosessen tar ca 9-12 uker.
Slik drikker du sloe gin
Tidligere ble sloe gin sett på som en varmende høst- og vinterdrikk, man drakk den rett og slett ikke om sommeren. Nå har det kommet til en hel del sommerlige cocktails med sitrus som gjør det mye enklere å se på dette som en helårsdrikk. Du kan blande det i en drink, drikke den bar med litt is, eller drikke den som en likør. Eller du kan blande med musserende for en flott velkomstcocktail.
Se vår oversikt over Sloe Gin her.
Oppskrifter med Sloe Gin
Sloe Motion
Ha 4cl sloe gin i et Champagneglass
Fyll opp med Champagne eller annen musserende vin
Garner med sitronskall
Sloe Fizz
Fyll opp et lowball glass med is.
Ha dette i shakeren:
2cl sloe gin
2cl gin
2ss frisk sitronsaft
1-2 ss sukker, eller 1-2 cl sukkerlake
Fyll opp med club soda
Garner med sitron eller lime skive
Sloe Sølv Fizz
Ha i en shaker:
1 eggehvite
1,5cl sitronsaft
1,5cl limesaft
2cl sukkerlake
3cl sloe gin
3cl Plymouth Gin. (evt Navy Strength)
Tørrshake alt uten is, det hjelper eggehviten å stivne. Ha i is og rist litt til for å kjølne drinken.
Topp opp med 4-6 cl soda, eller bruk prosecco om du vil. Garner med sitron eller appelsin skive eller cocktailkirsebær.
Oppskrifter vi har laget med sloe gin
Ser du etter noen tips til litt juleinspirasjon på drinkfronten kan du finne flere forslag her.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.