lage en Gin og Tonic

Hvordan lage en Gin og Tonic – Gin & Tonic for nybegynnere

Del med andre ginteresserte:

Det er ikke vanskelig å lage en Gin og Tonic. Alt du trenger er glass, målebeger gin, tonic, isbiter og litt passende garnityr.

I denne artikkelen har jeg bevisst forenklet ting så mye som mulig. Rekkefølgen er litt annerledes enn du kanskje er vant til å se en bartender gjøre det, men du må huske at de kanskje lager flere Gin og Tonic i løpet av et skift enn det du gjør på en måned, ergo kan de ta ting på øyemål.

Hva trenger du for å lage en Gin og Tonic

Ingredienser

  • Gin
  • Tonic
  • Masse isbiter
  • Sitron, appelsin, grapefrukt lime eller agurk

Verktøy

  • Målebeger
  • Potetskreller
  • Glass

Først må jeg si noe om is og isbiter

Is har den egenskapen at den holder seg selv kald. Hvis du fyller et glass med vann og legger en isbit i vannet, så vil denne smelte raskt. Temperaturen på vannet vil knapt endre seg.

lage klare isbiter

Hvordan lage klare isbiter, og alt annet du trenger å vite om is i drinker

Hvordan kan du lage klare isbiter? Visste du at jo raskere du fryser isbitene, jo raskere tiner de? Visste du at jo mer is du har i en drink, jo ... Les mer

Hvis du finner et større glass, fyller dette opp med så mye is du får plass til, for deretter å tilføre den samme mengde vann som i det første glasset, så vil du se at i løpet av den samme tiden som den første isbiten brukte på å bli borte så har denne isen nesten ikke smeltet, men vannet har blitt mye kaldere.

lage en Gin og Tonic
Bilde: Bigstock

Is holder seg selv kald. Det vil si at hvis du bruker mye is i glasset, så vil drinken bli mindre utvannet og holde seg kald lengre.

Hva slags glass bør du velge for å servere en Gin og Tonic

Her finnes det ikke noe fasitsvar. Fra gammelt av har man benyttet longdrink glass. For rundt 10 år siden startet mange å benytte såkalte copa-glass, har du ikke et slikt, kan du finne det største rødvinsglasset du har.

friske opp en Gin og Tonic

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite

Det er på tide å lære seg å friske opp din Gin og Tonic. Det er en stund siden ginbølgen kom til Norge, men det er fortsatt mange som ikke ... Les mer

Jeg vil anbefale deg å benytte et copa-glass eller stort rødvinsglass. Stetten på glasset gjør at du ikke varmer opp glasset med hendene. Store glass har plass til mer is, ergo vil drinken bli fortere kald og holde seg kald lengre. Like viktig er det at du får frem mer av lukten fra ingrediensene.

De beste gin barene i Malaga
Her er bartenderen på Gin Tonic Bar i Malaga, Spania i full sving med å lage fire Gin og Tonic i et copa-glass. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Hva slags garnityr skal du velge til en Gin & Tonic

Garnityr handler om to ting: Enten fremhever du noe som allerede er i ginen, slik som koriander i en gin som allerede inneholder dette. Eller så komplementerer du ved å for eksempel ha kanel i en gin som inneholder appelsin. Valget av garnityr kommer an på hvilken gin du benytter. Her har vi allerede gjort jobben for deg ved å liste opp innhold og passende garnityr til forskjellige gin.

Sitrusfrukter som garnityr

Sitron, appelsin, grapefrukt eller lime er de mest vanlige. Sitron fungerer til de aller fleste gin-typer, så det bør være en trygg start.

Jeg anbefaler alle å benytte kun skallet, ikke skjær frukten i skiver. Årsaken er som følger: De fleste sitrusfrukter har en mer eller mindre bitter saft. Felles for de alle er at det ligger noen søte oljer like under skallet. Hvis du benytter en potetskreller får du med deg disse oljene uten den bitre fruktsaften.

hvorfor sitrusskall i drinker

Hvordan og hvorfor bruke sitrusskall i drinker

Hvorfor bruker vi som oftest sitrusskall i våre drinker? Det er flere årsaker til dette. Først og fremst fordi det gir mer smak og mindre syrlighet. Hvorfor vi bruker sitrusskall ... Les mer

Friske urter som garnityr

I tillegg til sitrus, er friske urter også et vanlig garnityr. Rosmarin, basilikum og koriander er de vanligste friske urtene i en Gin og Tonic. Timian er også godt. Kombinasjonen av timian og appelsinskall er en av mine favoritter. En annen god kombinasjon er jordbær og basilikum.

Bær og frukter som garnityr

Jordbær, blåbær og bringebær er utmerket som garnityr i en Gin og Tonic. De fleste pink gin inneholder bringebær, så dette er et selvsagt garnityr i en rosa Gin og Tonic.

Hendrick’s Gin var jo de som startet med agurk. Den er ypperlig med agurk, men det betyr ikke at agurk passer til alle gin. I gin med ingredienser fra middelhavet, slik som Gin Mare, er oliven et godt forslag til garnityr når du skal lage deg en Gin og Tonic.

Appelsin GT med Gin Mare
Gin og Tonic med Gin Mare. Garnityr: Tørket appelsin og timian. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Slik kan du lage en god Gin og Tonic

Her får du en detaljert instruksjon på hvordan du lager en Gin og Tonic. Det kan være en fordel å benytte samme type glass hver gang. På denne måten trenger du ikke å måle tonic fordi du vet hvor høyt væskenivået i glasset er når blandingen er perfekt.

  1. Vask og tørk frukten du skal bruke som garnityr

    Resultatet blir best med ferske sitrusfrukter som ennå ikke har blitt myke i skallet.

  2. Finn frem utstyret du trenger

    Potetskreller
    Målebeger
    Glass
    Gin
    Tonic
    Isbiter

  3. Skrell av ca 5cm med skall fra den frukten du vil bruke

    Legg skallet i glasset.

  4. Mål opp 4cl gin

    Hell dette i glasset.

  5. Mål opp 8cl tonic

    Hell dette i glasset.

  6. Fyll opp med isbiter

    Bruk nok is til at til isbitene stikker opp over væsken. Store isbiter er best.

  7. Rydd opp etter deg

    I løpet av den tiden det tar har din Gin og Tonic blitt kald.

  8. Prøvesmak

    Ønsker du mer tonic så pass på å måle hvor mye du tilsetter, slik at du vet dette til neste gang. Mengden tonic kommer an på både hvilken gin du har, og hvilken tonic du har.
    Rør om i glasset for å blande ingrediensene.

    Ønsker du mer smak av garnityr kan du legge litt oppå isen, eventuelt kan du gni innsiden av skallet mot kanten av glasset.

    Ønsker du mer syrlighet, legg en skive eller båt av frukten i drinken.

Hvis du vil lære mer om gin og tilbehør, se våre artikler i Gin Skolen.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.