Det er ikke vanskelig å lage en Gin og Tonic. Alt du trenger er glass, målebeger, gin, tonic, isbiter og litt passende garnityr.
I denne artikkelen har jeg bevisst forenklet ting så mye som mulig. Rekkefølgen er litt annerledes enn du kanskje er vant til å se en bartender gjøre det, men du må huske at de kanskje lager flere Gin og Tonic i løpet av et skift enn det du gjør på en måned, ergo kan de ta ting på øyemål.
Hva trenger du for å lage en Gin og Tonic
Ingredienser
- Gin
- Tonic
- Masse isbiter
- Sitron, appelsin, grapefrukt lime, agurk eller hva som helst annet som passer til den ginen du bruker
Verktøy
- Målebeger
- Potetskreller
- Glass
Først må jeg si noe om is og isbiter
Is har den egenskapen at den holder seg selv kald. Hvis du fyller et glass med vann og legger en isbit i vannet, så vil denne smelte raskt. Temperaturen på vannet vil knapt endre seg.

Hvordan lage klare isbiter, og alt du lurte på om is i drinker
Hvis du finner et større glass, fyller dette opp med så mye is du får plass til, for deretter å tilføre den samme mengde vann som i det første glasset, så vil du se at i løpet av den samme tiden som den første isbiten brukte på å bli borte så har denne isen nesten ikke smeltet, men vannet har blitt mye kaldere. Get it?
Is holder seg selv kald. Det vil si at hvis du bruker mye is i glasset, så vil drinken bli mindre utvannet og holde seg kald lengre.
Hva slags glass bør du velge for å servere en Gin og Tonic
Her finnes det ikke noe fasitsvar. Fra gammelt av har man benyttet longdrink glass. For rundt 10 år siden startet mange å benytte såkalte copa-glass, har du ikke et slikt, kan du finne det største rødvinsglasset du har.

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite
Jeg vil anbefale deg å benytte et copa-glass eller stort rødvinsglass. Stetten på glasset gjør at du ikke varmer opp glasset med hendene. Store glass har plass til mer is, ergo vil drinken bli fortere kald og holde seg kald lengre. Like viktig er det at du får frem mer av duften fra ingrediensene. I tillegg kan du se de lekre fargene på garnityret.
Hva slags garnityr skal du velge til en Gin & Tonic
Garnityr handler om to ting: Enten fremhever du noe som allerede er i ginen, slik som koriander i en gin som allerede inneholder dette. Eller så komplementerer du ved å for eksempel ha kanel som garnityr i en gin som inneholder appelsin. Valget av garnityr kommer an på hvilken gin du benytter. Her har vi allerede gjort jobben for deg ved å liste opp innhold og passende garnityr til forskjellige gin.
Sitrusfrukter som garnityr
Sitron, appelsin, grapefrukt eller lime er de mest vanlige. Sitron fungerer til de aller fleste gin-typer, så det bør være en trygg start.
Jeg anbefaler alle å benytte kun skallet, ikke skjær frukten i skiver. Årsaken er som følger: De fleste sitrusfrukter har en mer eller mindre bitter saft. Felles for de alle er at det ligger noen søte oljer like under skallet. Hvis du benytter en potetskreller får du med deg disse oljene uten den bitre fruktsaften.

Hvordan og hvorfor bruke sitrusskall i drinker
Friske urter som garnityr
I tillegg til sitrus, er friske urter også et vanlig garnityr. Rosmarin, basilikum eller koriander er de vanligste friske urtene i en Gin og Tonic. Timian er også godt. Kombinasjonen av timian og appelsinskall er en av mine favoritter. En annen god kombinasjon er jordbær og basilikum.
Bær og frukter som garnityr
Jordbær, blåbær og bringebær er utmerket som garnityr i en Gin og Tonic. De fleste rosagin inneholder bringebær, så dette er et selvsagt garnityr i en rosa Gin og Tonic.
Hendrick’s Gin var jo de som startet med agurk. Alle utgavene av Hendrick’s er ypperlige med agurk, men det betyr ikke at agurk passer til alle gin. I gin med ingredienser fra middelhavet, slik som Gin Mare, er oliven et godt forslag til garnityr når du skal lage deg en Gin og Tonic.
Slik kan du lage en god Gin og Tonic
Her får du en detaljert instruksjon på hvordan du lager en Gin og Tonic. Det kan være en fordel å benytte samme type glass hver gang. På denne måten trenger du ikke å måle tonic fordi du vet hvor høyt væskenivået i glasset er når blandingen er perfekt.
- Kjøl ned glasset
Dette gjør du ved å ha en neve isbiter i glasset du skal bruke.
- Finn frem utstyret du trenger
Potetskreller
Målebeger
Gin
Tonic
Flere isbiter - Vask og tørk frukten du skal bruke som garnityr
Resultatet blir best med ferske sitrusfrukter som ennå ikke har blitt myke i skallet.
- Hell ut smeltevann av glasset
Dette er viktig.
- Skrell av ca 5cm med skall fra den frukten du vil bruke
Legg skallet i glasset.
- Mål opp 4cl gin
Hell dette i glasset.
- Mål opp 8cl tonic
Hell dette i glasset.
- Fyll opp med isbiter
Bruk nok is til at til isbitene stikker opp over væsken. Store isbiter er best.
- Rydd opp etter deg
I løpet av den tiden det tar har din Gin og Tonic blitt kald.
- Prøvesmak
Ønsker du mer tonic så pass på å måle hvor mye du tilsetter, slik at du vet dette til neste gang. Mengden tonic kommer an på både hvilken gin du har, og hvilken tonic du har.
Rør om i glasset for å blande ingrediensene.
Ønsker du mer smak av garnityr kan du legge litt oppå isen, eventuelt kan du gni innsiden av skallet mot kanten av glasset.
Ønsker du mer syrlighet, legg en skive eller båt av frukten i stedet for å benytte skallet.
Hvis du vil lære mer om gin og tilbehør, se våre artikler i Ginskolen.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.