Hva er Old Tom gin

Hva er Old Tom gin?

Kort fortalt er Old Tom gin en gin type som var populær på 1800-tallet, men som har gjort et lite comeback de senere årene. Old Tom gin er litt søtere enn London Dry gin.

Hva er Old Tom gin?

For å svare på dette må vi tilbake til 1800-tallet, i tiden før de moderne destillasjonsapparatene. God gin på den tiden var som en mellomting mellom genever og London Dry gin. For å tjene mer penger, ble denne ginen ofte fortynnet med terpentin eller det som verre var. For å maskere smaken av dette tilsatte man som regel lakris eller sukker. Det ferdige produktet smakte omtrent slik som dagens Old Tom gin gjør. Men slapp av, det er ikke terpentin i dagens versjon av Old Tom gin!

Navnet Old Tom

Det er mange teorier om opphavet til navnet Old Tom. Det vi vet helt sikkert, er hvordan den ble solgt – det skjedde ved hjelp av verdens første gin-“automat”! På 1700-tallet var London på fylla, som en følge av dette ble det i 1736 innført en lov kjent som Gin Act of 1736. Denne loven påla produsenter av gin en svært høy skatt.

Historien om gin

Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap

Historien om gin er full av krig og tragedier. I de senere årene har gin gjenvunnet sin gamle storhet. Godt hjulpet av små destillerier og folk med lidenskap og interesse ... Les mer

For å ta de som drev med ulovlig salg eller produksjon baserte man seg på angivere som pekte ut de som drev slik virksomhet. Bøtene disse ble ilagt gikk rett til angiverne. En liten finurlighet i lovverket førte til at politiet på denne tiden ikke hadde anledning til å gå inn i et hus for å ransake eller å gå etter kriminelle. Politiet var derfor helt avhengig av angivere som pekte ut gjerningsmennene.

Hva er Old tom gin

En driftig herre ved navn Captain Dudley Bradstreet finleste lovverket og omgikk loven ved å installere en katte-skulptur i døren. Kundene puttet penger i munnen på katten, og fikk gin ut igjennom et rør under poten på katten. Bak døren stod Captain Dudley Bradstreet og tok i mot penger og sjenket gin. Ettersom ingen kunne identifisere selgeren ble han aldri tatt. Liknende etablissementer spredde seg rundt i London. Disse kattene ble etterhvert referert til som Old Tom. Det originale katten er i dag å finne på Beefeater sitt museum i London.

Hva er Old tom gin

Old Tom gin gjør comeback

Med konkurransen fra London Dry gin, forsvinner Old Tom gin ut av markedet rundt 1840, altså etter omlag 100 år. Opp igjennom tiden ble det gjort en del forsøk på å gjenopplive Old Tom gin, men uten hell. Det var helt til James Hayman i 2007 fant en gammel oppskrift. Resultatet ble Hayman’s Old Tom Gin.

Old Tom gin i Norge

Pr september 2021 har Vinmonopolet et utvalg på åtte forskjellige Old Tom gin. Syv ad disse er omtalet her. Det finnes pr i dag tre norskproduserte Old Tom gin. Den eldste er Golden Cock Old Tom Gin. Dette var også lenge den eneste norske Old Tom gin. Dette endret seg i 2022. Da ble utvalget tredoblet. Først kom Bareksten Ols Tom Gin. Deretter kom Atlungstad Crown Old Tom Gin.

Cocktails med Old Tom gin

Tom Collins er en av mine yndlinger når det kommer til drinker med Old Tom gin. Du kan også lage en Gin og Tonic basert på Old Tom gin, da gjerne en Old Tom med litt kraftig smak. Svenske Hernö sin Old Tom gin blå kåret til verdens beste Old tom gin i 2018. Legg merke til katten på flasken.

Skål for pus!

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.