Hvordan-lage-en-Dry-Martini

Hvordan lage en Dry Martini – Alt du trenger å vite

Del med andre ginteresserte:

Her er alt du trenger å vite for å lage en Dry Martini. Ingen drink er så lett å lage, og så vanskelig å få til perfekt. Det er ikke uvanlig å måtte teste litt til man finner sin perfect serve.

Definisjonen på en Dry Martini

En Dry Martini er en blanding av gin og vermut. En dråpe eller to av en bitter er et frivillig alternativ. Noen gin er så gode at det egentlig er en synd å legge til noe annet enn litt garnityr.

Hvis du vil bruke garnityr er det flere valg enn den tradisjonelle olivenen. Men husk: Drinken må serveres skikkelig kald.

Ingrediensene du trenger for å lage en Dry Martini

  • Gin (man kan bruke vodka, men det nekter vi å si noe om her…)
  • Vermut
  • Garnityr (Oliven, sitronskall, agurk, limeskall, appelsinskall.)

Gin

Ikke kjøp den billigste ginen – med mindre det er den som er favoritten din. En billig gin vil ofte smake mindre. Beefeater, Bombay Sapphire og f.eks Tanquearay er alle gin som vil gi deg valuta for pengene. De senere årene er det også kommet et usannsynlig antall nye craft gins som man kan eksperimentere med i det uendelige.

Vermut

Vermut skal det være i en Dry Martini, det vanligste er å bruke en tørr, hvit variant, men her kan man også eksperimentere i det uendelige. Selv om Martini er den opprinnelige, finnes mange andre på markedet. Det kreves litt leting for å finne den kombinasjonen man liker best. Vi har laget noen forslag som du vil finne nederst i artikkelen.

Dry Martini med Bareksten Gin og søt vermut
Dry Martini med Bareksten Gin og søt vermut. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Forholdet mellom Gin og Vermut

Her må du rett og slett finne ut av hva du liker. Det er ikke uvanlig med 2 deler gin til 1 del vermut, men vi foretrekker 6 deler gin til en del vermut. Noen vil si det holder med 1 del vermut til 10 eller 15 deler gin. Det kommer også mye an på hvilken gin og vermut du skal bruke.

Vil du vite mer om vermut kan du lese artikkelen om vermut og bruksområdene her:

Hva er vermut

Hva er vermut – historien og bruksområdene

Hva er vermut? De fleste har hørt om en Dry Martini, men mange vet ikke at den inneholder vermut. Dry Martini har gitt navnet til en av verdens mest kjente ... Les mer

Shaken or stirred? – ristet eller rørt?

Dette er ikke et tullespørsmål. Det er faktisk en stor forskjell på resultatet avhengig av om du velger å shake eller røre en Dry Martini. En ristet cocktail er kaldere og mer utvannet. Derfor vil den oftest smake mindre og ha et lavere alkoholinnhold. På grunn av dette vil vi i utgangspunktet anbefale å røre en Dry Martini.

Verktøyet du trenger for å lage en Dry Martini

  • Martini-glass
  • Masse is
  • Potetskreller eller zester
  • Cocktail pinner
  • Høyt røreglass eller shaker
  • Barskje
  • Barsil
  • Olivenskje (dersom du vil ha oliven som garnityr.)
  • Måleglass
mikse dry martini
Ikke kjøp den billigste ginen. (Bilde: Bigstock)

Hvordan lage en Dry Martini

Her følger en steg-for-steg instruksjon.

  1. Forberedelser

    Pass på at du har masse is og at garnityret du skal bruke er friskt og fristende. Finn frem alle ingrediensene og verktøyet du skal bruke. Dersom du skal bruke skallet på frukten vasker du frukten godt først og tørker den av. Kjøl ned martiniglasset ved å fylle det med kaldt vann med is i. Et annet alternativ er å legge glasset ca 30 minutter i fryseren.

  2. Gjør klar garnityret

    Skal du bruke oliven, trer du de på en cocktailpinne før du begynner. Dersom du skal bruke skall, finn en potetskreller som ikke tar for dypt. Du vil helst unngå så mye som mulig av det hvite bak skallet. Dette er nemlig veldig bittert. Det går forresten an bruke både sitronskall og oliven.

  3. Fyll opp shakeren eller røreglasset

    Neste skritt er å fylle et høyt glass eller en shaker halvfull med is. Ha i gin og vermut i det blandingsforholdet du foretrekker. La deretter alkoholen kjøle seg i shakeren mens du tømmer martiniglasset for vann og is. Rist godt ut av glassene slik at drinken din ikke blir unødvendig utvannet.

  4. Rør eller rist

    Rør etter rist i 20 sekunder slik at isen får kjølt ned gin og vermut, og smakene sprer seg.

  5. Sil over i glasset

    Sil væsken over i martiniglasset med en barsil. Pass på at du ikke får is med over i glasset.

  6. Ha i garnityret

    Pynt med garnityret du har funnet frem. Dersom du bruker fruktskall kan du vri skallet over glasset for å få ut oljene, før du slipper skallet ned i glasset. Prøv deg frem. Det er ikke helt sikkert at du får det resultatet du liker med mye oljer fra skallet.
    Er du glad i oliven kan det være en idé å lage en egen liten skål med flere oliven som du kan snackse på mens du nyter din velfortjente Dry Martini.

lage en dry martini
To klassiske Dry Martini med Oliven. (Bilde: Bigstock)

In and Out Martini

En artikkel om Dry Martini blir ikke komplett uten en beskrivelse av In and Out Martini, som sies å ha vært den Amerikanske presidenten Richard Nixon’s favoritt. Denne teknikken gir en tørrere Dry Martini med mindre vermut.

In and Out Martini

Dette er en generisk oppskrift. Gin og garnityr tilpasses etter ønske.
Nøkkelord: Dry Martini

Beskrivelse

Ingredienser

Slik går du frem

  • Ha i en skvett vermut i en shaker med is
  • Rist eller rør vermuten i shakeren
  • Sil isen slik at vermuten tømmes ut av shakeren
  • Ha i gin
  • Rør eller rist ginen i den vermutdekkede shakeren
  • Sil over i et ferdig nedkjølt cocktailglass
  • Ha i garnityr
Skriv ut
Tilbredning: 10 minutes
Total tid: 10 minutes

Oppskrifter på Dry Martini

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.