Her er alt du trenger å vite for å lage en Dry Martini. Ingen drink er så lett å lage, og så vanskelig å få til perfekt. Det er ikke uvanlig å måtte teste litt til man finner sin perfect serve.
Definisjonen på en Dry Martini
En Dry Martini er en blanding av gin og vermut. En dråpe eller to av en bitter er et frivillig alternativ. Noen gin er så gode at det egentlig er en synd å legge til noe annet enn litt garnityr.
Hvis du vil bruke garnityr er det flere valg enn den tradisjonelle olivenen. Men husk: Drinken må serveres skikkelig kald.
Ingrediensene du trenger for å lage en Dry Martini
- Gin (man kan bruke vodka, men det nekter vi å si noe om her…)
- Vermut
- Garnityr (Oliven, sitronskall, agurk, limeskall, appelsinskall.)
Gin
Ikke kjøp den billigste ginen – med mindre det er den som er favoritten din. En billig gin vil ofte smake mindre. Beefeater, Bombay Sapphire og f.eks Tanquearay er alle gin som vil gi deg valuta for pengene. De senere årene er det også kommet et usannsynlig antall nye craft gins som man kan eksperimentere med i det uendelige.
Vermut
Vermut skal det være i en Dry Martini, det vanligste er å bruke en tørr, hvit variant, men her kan man også eksperimentere i det uendelige. Selv om Martini er den opprinnelige, finnes mange andre på markedet. Det kreves litt leting for å finne den kombinasjonen man liker best. Vi har laget noen forslag som du vil finne nederst i artikkelen.

Forholdet mellom gin og vermut
Her må du rett og slett finne ut av hva du liker. Det er ikke uvanlig med 2 deler gin til 1 del vermut, men vi foretrekker 6 deler gin til en del vermut. Noen vil si det holder med 1 del vermut til 10 eller 15 deler gin. Det kommer også mye an på hvilken gin og vermut du skal bruke.
Vil du vite mer om vermut kan du lese artikkelen om vermut og bruksområdene her:

Hva er vermut? Historien og bruksområdene
Shaken or stirred? – ristet eller rørt?
Dette er ikke et tullespørsmål. Det er faktisk en stor forskjell på resultatet avhengig av om du velger å shake eller røre en Dry Martini. En ristet cocktail er kaldere og mer utvannet. Derfor vil den oftest smake mindre og ha et lavere alkoholinnhold. På grunn av dette vil vi i utgangspunktet anbefale å røre en Dry Martini.
Verktøyet du trenger for å lage en Dry Martini
- Martini-glass
- Masse is
- Potetskreller eller zester
- Cocktail pinner
- Høyt røreglass eller shaker
- Barskje
- Barsil
- Olivenskje (dersom du vil ha oliven som garnityr.)
- Måleglass

Hvordan lage en Dry Martini
Her følger en steg-for-steg instruksjon.
- Forberedelser
Pass på at du har masse is og at garnityret du skal bruke er friskt og fristende. Finn frem alle ingrediensene og verktøyet du skal bruke. Dersom du skal bruke skallet på frukten vasker du frukten godt først og tørker den av. Kjøl ned martiniglasset ved å fylle det med kaldt vann med is i. Et annet alternativ er å legge glasset ca 30 minutter i fryseren.
- Gjør klar garnityret
Skal du bruke oliven, trer du de på en cocktailpinne før du begynner. Dersom du skal bruke skall, finn en potetskreller som ikke tar for dypt. Du vil helst unngå så mye som mulig av det hvite bak skallet. Dette er nemlig veldig bittert. Det går forresten an bruke både sitronskall og oliven.
- Fyll opp shakeren eller røreglasset
Neste skritt er å fylle et høyt glass eller en shaker halvfull med is. Ha i gin og vermut i det blandingsforholdet du foretrekker. La deretter alkoholen kjøle seg i shakeren mens du tømmer martiniglasset for vann og is. Rist godt ut av glassene slik at drinken din ikke blir unødvendig utvannet.
- Rør eller rist
Rør etter rist i 20 sekunder slik at isen får kjølt ned gin og vermut, og smakene sprer seg.
- Sil over i glasset
Sil væsken over i martiniglasset med en barsil. Pass på at du ikke får is med over i glasset.
- Ha i garnityret
Pynt med garnityret du har funnet frem. Dersom du bruker fruktskall kan du vri skallet over glasset for å få ut oljene, før du slipper skallet ned i glasset. Prøv deg frem. Det er ikke helt sikkert at du får det resultatet du liker med mye oljer fra skallet.
Er du glad i oliven kan det være en idé å lage en egen liten skål med flere oliven som du kan snackse på mens du nyter din velfortjente Dry Martini.

In and Out Martini
En artikkel om Dry Martini blir ikke komplett uten en beskrivelse av In and Out Martini, som sies å ha vært den Amerikanske presidenten Richard Nixon’s favoritt. Denne teknikken gir en tørrere Dry Martini med mindre vermut.
In and Out Martini
Beskrivelse
Ingredienser
- Gin
- Vermut
- Isbiter
- Garnityr
Slik går du frem
- Ha i en skvett vermut i en shaker med is
- Rist eller rør vermuten i shakeren
- Sil isen slik at vermuten tømmes ut av shakeren
- Ha i gin
- Rør eller rist ginen i den vermutdekkede shakeren
- Sil over i et ferdig nedkjølt cocktailglass
- Ha i garnityr