historien om navy strength gin

Historien om navy strength gin

Historien om navy strength gin er enda et interessant kapittel i den fasinerende og krigspregede historien om Gin. Vi kan takke den Britiske marinen, ikke bare for navy strength gin, men også for gin slik vi kjenner den i dag.

Det er ingen tvil om at den brittiske marien har spilt en nøkkelrolle i både produksjon, forbruk og utbredelsen av gin. Bruken av eksotiske urter i gin ble gjort mulig ved import av krydder fra Afrika og Asia. Gin ble med rundt i verden ettersom britiske sjømenn kom til nye byer, land og kontinenter.

Vi har alle hørt om romrasjonene i marinen. Mindre velkjent er det at mens de innrullerte styrkene ble hadde kvote på rom, drakk the Royal Navy’s offiserer gin.

Praksisen med å gi alkoholrasjoner i marinen begynte en gang på 1700 tallet. Det begynte med øl, noen ganger vin og endte opp med rom og gin. Praksisen med alkohol rasjoner i den britiske marinen varte helt til 1970, mens Royal New Zealand Navy faktisk ikke gikk bort fra dette før i 1990.

Historien navy strength gin
(Bilde: Pixabay)

Så hva er navy strengt gin?

Teknisk sett er navy strength gin all gin med et alkohol innhold på mer enn 57,15%. Det høye alkoholinnholdet er av praktiske hensyn.

Både gin og rom ble lagret i tretønner sammen med svartkrutt under dekk. Dette medførte at dersom tønnen skulle lekke, ville kruttet kunne bli vått. Vått krutt brenner somkjent ikke, med mindre alkoholen hadde styrke over 57,15%. Praktisk tenkt, og problemet løst. Slik ble historien om navy strength gin til!

Historien om gin

Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap

Historien om gin er full av krig og tragedier. I de senere årene har gin gjenvunnet sin gamle storhet. Godt hjulpet av små destillerier og folk med lidenskap og interesse ... Les mer

Du har kanskje hørt begrepet «alcohol proof»?

Begrepet «alcohol proof» kommer fra den brittiske marinens «proof» test. Dette gikk ut på å tømme alkohol over svartkruttet. Dersom kruttet brant etter å ha blitt fuktet, betød det at det var høyt nok alkoholinnhold – eller av ginen var «gunpowder proof» – og ginen ble tillatt trillet om bord.

Dette betyr at i England er en sprit med 57,15% alkoholinnhold 100% «proof». En sprit med 40% er 70 grader «proof».

For å gjøre dette enda mer komplisert er den amerikanske definisjonen av «proof» svært forskjellig. Alkohol proof i USA er definert som dobbelt så mye som alkoholen pr volum. Det vil si at 100 grader proof inneholder 50% alkohol. Vær så god bli forvirret, historien om navy strength gin er ganske utrolig!

Karakteristikkene til en navy strength gin

All gin er tynnet ut med vann for å nå sitt ønskede alkoholinnhold. Siden gin er laget ved å tilføre einerbær, urter, frukt og krydder til spriten, betyr dette at en navy strength gin ikke bare har mer alkohol, men også mer av den originale smaken.

Det man må være klar over er imidlertid at siden måten alkohol påvirker smaken, kan du ikke bare anta at en navy strength gin smaker mer av den samme i forhold til sin mer utvannede versjon, du må smake den for å finne ut om du liker den, akkurat slik du må med enhver annen gin.

Dry Martini
(Bilde: Bigstock)

Hvordan bruker du en navy strength gin?

De fleste navy strength gin kan du bruke både i Gin & Tonic og i en Dry Martini. Det høye alkoholinnholdet vil gjøre en Dry Martini svært sterk – og farlig om du tenkte å holde holdet klart. I en Gin & Tonic er alkoholen mer maskert, men du kan vurdere å bruke litt mer tonic enn med en standard gin. Begynn med samme mengde tonic som vanlig. (Som alltid vil jeg anbefale å starte med en 1:2 ratio mellom gin og tonic) Test ut med dette, og se om du føler at du trenger å ha i mer.

Plymouth Gin – startenhistorien om navy strength gin

Plymouth Navy Strength Gin

Man kan ikke skrive om navy strength gin uten å nevne Plymouth Gin, det ville være som å skrive om matematikk å ikke nevne et eneste tall.

Black Friars Destillery i Plymouth, England har produsert Plymouth Gin på samme sted siden 1793. Dette gjør dem til det eldste destilleriet i fortsatt drift i England. Før 1793 huset bygningen et kloster.

Du kan lese mer om Plymouth Gin her.

Plymouth Gin har dype røtter i den Britiske marinen. I løpet av over 200 år forlot aldri et Britisk marinefartøy havnen uten Plymouth Navy Strength gin om bord! En lang tradisjon tok etterhvert slutt. En kan vel anta at det å delvis avlønne med alkohol ikke lenger var sosialt akseptert.

Man kan vel nesten si dette ble slutten på historien om navy strength gin – men siden du og jeg fortsetter å drikke den – er det vel ikke helt over!

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.