fatlagret gin

Fatlagret gin – Hva er det og hvordan drikker du det?

Del med andre ginteresserte:

Fatlagret gin er en forholdsvis ny gin-type. Mange er litt usikre i møte med en gin som har en lukt og smak som ofte kan minne om en whisky eller en akevitt. Her har du noen gode råd.

Fatlagret gin er, sammen med sloe gin, kanskje den minst kjente gin-typen. Selv om de har vært på markedet et par år er det mange som ikke helt vet hva de skal gjøre med dette produktet.

Hva er fatlagret gin

Dette er, ikke overraskende, en gin som har vært lagret på fat. Dette er gjerne fat som tidligere har vært benyttet til whisky eller bourbon, men ettersom flere produkter har kommet på markedet har det dukket opp gin som har vært lagret på både Cognacfat og rødvinsfat. Liggetiden varierer fra noen uker til flere måneder. Resultatet er en gin som ikke bare får eikepreg, men også plukker opp litt av det som har ligget i fatet tidligere. Her snakker vi om alt fra røkpreg til noter av rødvin eller litt karamell fra en Cognac.

Barekstens Fatlagret Gin
Barekstens Fatlagret Gin. (Bilde: produsenten)

Hvordan drikke en fatlagret gin

De fleste gin som har tilbragt litt tid på et fat kan gjerne drikkes slik du vil drikke en whisky eller en Cognac. Til dette bruket serveres den gjerne i et tulipanglass lik det man bruker for nettopp Cognac eller whisky. Noen liker å putte en isbit eller to oppi, andre mener at dette nærmest er en blasfemisk handling.

Fatlagret gin i drinker

Mange har fått øynene opp for at det går an å erstatte “vanlig” gin med en fatlagret variant i cocktails. Dette fungerer utmerket i alt fra Martinez og Negroni til Manhattan og Old Fashioned.

fatlagret gin
Harahorn Norwegian Cask-adged Gin. (Bilde: produsenten)

Anbefalte fatlagrede gin

Min egen favoritt er norske Harahorn Norwegian Cask-adged Gin. Denne bør drikkes bar. Bareksten sin fatlagrede gin er, etter min mening, så lik en akevitt at mange ikke vil kjenne forskjell. Er du i USA, vil jeg anbefalte OOLA Waitsburg Barrel-Finished Gin. Denne har ligget på bourbon-fat akkurat lenge nok til å ha et passelig preg av bourbon og eik. Den egner seg veldig bra i en Negroni. Det har ettervert blitt veldig mange gode fatlagrede gin! Under kan du lese mer om de vi har omtalt:

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.