Einer

Einer

Det som skiller gin i fra alt annet er einer, eller rettere sagt einebær. Einer finnes både som tre og busker.

Einer

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Einer
Andre Norske navn: Bresk, Brisk, Bruse, Ener
Dansk navn: Ene
Svensk navn: En
Engelsk navn: Juniper
Latinsk navn: Juniperus communis
Bruk i gin: Tørkede bær
Som garnityr: Tørkede bær
Skriv ut

Einer som ingrediens i gin

For å skille gin fra vodka, må du ha einebær. Det er ingen minstekrav om prosentandel, men i de fleste gin er smaken av einer til stede i mer eller mindre grad. Det er alltid tørkede einebær som benyttes i produksjonen av gin.

Når du kjenner smak og duft av kvae, furu og lignende er det oftest einer som er grunnen til dette.

Friske einebær brukes i ginproduksjon fordi de gir den karakteristiske furuaktige smaken og aromaen som er assosiert med gin. Einebær er en viktig ingrediens i gin, og er ansvarlig for den distinkte smaken. Gin lages vanligvis ved å la einebær trekke i en nøytral sprit, sammen med andre urter og ofte sitrus skall. Einebærene destilleres deretter sammen med disse andre ingrediensene, noe som resulterer i ginens unike smaksprofil. Tørkede einebær kan miste mye av sine smak- og aromaegenskaper, derfor brukes friske einebær for å få den beste smaken.

Som garnityr i gin

Tørkede einebær er godt som garnityr i en Gin og Tonic hvor man ønsker et tydeligere einerpreg. Man kan også lage en alkoholfri Gin og Tonic på denne måten, og få en mer autentisk smak. Du kan se et eksempel på dette her. Når det er sagt er det ingenting i veien for å bruke friske einebær fra en busk i hagen som garnityr, og det vil oftest sette noe mer smak. Det er i alle fall slik at du klemmer litt på bærene slik at de knuses for å få mer smak ut av de i G&T’n din.

Tilgjengelighet og oppbevaring

Tørkede einebær kan kjøpes i dagligvarebutikker med godt utvalg. Disse bør oppbevares tørt og mørkt.

Einers vanlige bruk

Fra gammelt av ble einebær brukt som smakstilsetning og krydder, men har også egenskaper som gjorde at den ble brukt som medisin. Einerbær er omtalt i 3000 år gamle skrifter som medisinplante, og er også nevnt i gammelegyptiske manuskripter fra 1875 som en legeplante. I oldtiden ble einebær brukt som røkelse for å drive bort onde ånder, og som desinfeksjonsmiddel, mot tarmgass og dårlig fordøyelse.

Her i Norge brukte man einaravkok til vask av kopper og kar som skulle brukes til lettbedervelig mat på grunn av einerens desinfiserende egenskaper. Eineravkoket ble også brukt til hårvask og skulle være bra mot håravfall. Einer har vært en universalplante i folkemedisin, og ble brukt mot nær sagt alle slags sykdommer både innvortes og utvortes. Produkter av einer ble solgt på apotek i Norge helt frem til 1963. Vi bruker selvsagt fremdeles einerbær i matlaging og som krydder, kanskje vanligst til vilt.

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

6 comments

 1. Hei. Tror ikke jeg har smakt Gin noen gang, men nå har jeg fått det for meg at jeg skal lage selv.
  Du skriver at det skal være tørkede einerbær. Hvorfor ikke ferske, rett fra busken?

  1. Hei Erling,

   Tørkede einebær er det som selges i dagligvarebutikker, og er brukt som garnityr i for eksempel en Gin og Tonic. I produksjonen av gin må man definitivt benytte ferske einebær.

   1. du skriver to forskjellige ting om bruk av ferske eller tørkede einebær ved laging av gin,,,så det er ikke mye hjelp idet. P

    1. Hei Pål-Olav, vi har sett over artikkelen om einer, og oppdatert artikkelen om einer slik at du får et tydeligere svar. Håper dette gjør det mer tydelig. ?
     Man bruker både tørkede og friske einebær i gin, men de friske oftest i produksjonen av gin. De tørkede oftest som garnityr.

 2. Har hørt at einebær fort setter for mye bittersmak, og at de dermed ikke bær stå for lenge i spriten. Stemmer det? Og kan dere si noe om dette, eventuelt sammenlignet med andre smakstilsetninger?

  1. Det kommer litt an på hva du mener her. Snakker du om massereing før produksjon? Eller evt å lage egen gin av f.eks vodka eller nøytral sprit? Eller i en G&T f.eks? I en G&T vil den ikke ha den effekten, men i spritproduksjon vil man nok måtte følge nøye med. Men det viktigste er nok hvor gode einerbærene du bruker faktisk er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.