Cocktailbitter Hva er det Hvordan bruke det

Cocktailbitter – Hva er det? Hvordan bruke det?

Del med andre ginteresserte:

Hva er cocktailbitter? Hva bruker du det til? Her får du både litt historie, litt informasjon om hvordan du kan bruke det, og noen oppskrifter.

Hva er cocktailbitter?

En cocktailbitter er et alkoholholdig ekstrakt laget av planter eller urter. Cocktailbittere kommer i flasker på mellom 60 og 200ml. De fleste cocktailbittere har et alkoholinnhold på litt over 40%. Av de vi har stående i skapet spenner alkoholinnholdet fra 28% til 49%. I en drink vil du typisk bruke en dæsj eller to. Én dæsj er omtrent det samme som en 1/4 teskje.

Det er viktig å skille mellom cocktailbitter og andre bittere. Cocktailbitter er ikke det somme som den type bitter som man bruker i Negroni. Underberg Bitter og Jägermeister er også bittere, men de er definitivt ikke cocktailbittere.

Hjemmelagde cocktailbittere
Hjemmelagde cocktailbittere på NOLA i London. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Historien om cocktailbitter

Som så mye annet, så startet også cocktailbitter som en mage- og fordøyelsesmedisin. Det vi kaller cocktailbittere så dagens lys i 1824, i byen Angostura i Venezuela. Den ble opprinnelig laget som en fordøyelsesmedisin, og en mulig kur mot malaria(!). Det tok ikke lange tiden før alle barene i den lille byen serverte dette i sine cocktails. Angostura produseres på Trinidad og Tobago, og er i dag verdens mest kjente varemerke innen denne kategorien.

Mange produsenter av cocktailbitter overlevde ikke den amerikanske forbudstiden. Cocktailbitter var i mange år en nesten glemt ingrediens. Dette snudde midt på 2000-tallet, godt hjulpet av at cocktails begynte å komme på moten igjen. Ginbølgen, som fortsatt skyller over verden, har også vært noe som har bidratt til at dette produktet nå er populært igjen.

Et eksempel på nye cocktailbittere er tyske The Bitter Truth. Her hjemme har Stig Bareksten laget et par cocktailbittere, et eksempel er rabarbrabitter som du vil finne oppskrift med i listen under.

Typer cocktail bitter

Coocktailbitter kommer i tre hovedkategorier, disse er

  • Aromatic bitter – Aromatiske bittere er den eldste typen. Disse inneholder gjerne urter, krydder og bark. Aromatiske bittere er det som gjerne brukes i de klassiske cocktailene.
  • Citrus bitter – Dette er bittere basert på sitron, appelsin, lime eller grapefrukt. Disse er gjerne ekstra alkoholsterke. Sitrusbittere passer ypperlig i en Gin og Tonic.
  • Herbal bitter – Her finner du bittere som smaker alt fra timian til lavendel.

Hvordan bruke cocktailbitter

Cocktail bitter
Cocktail bitter. (Bilde: Pexels.)

Noen få dråper kan gi drinken din det lille ekstra eller gjør den mer balansert. I de fleste drinker trenger du ikke mer enn 2-4 dråper. Maksimalt kanskje en halv teskje. Det er viktig å røre eller riste drinken etter at du har hatt i bitter.

En åpnet flaske cocktailbitter holder i mange år, så sant den ikke utsettes for direkte sollys eller sterk varme. Det er viktig å sørge for at korken er tett. Dersom alkoholen begynner å fordampe, vil dette kunne påvirke smaken. Uåpnede flasker holder i generasjoner.

Oppskrifter med cocktailbitter – til inspirasjon

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.