amerikanske forbudstiden usa

Den amerikanske forbudstiden

Sporene fra forbudstiden i USA er fortsatt synlige. Mange av cocktailene vi i dag drikker kom til Europa med utvandrende amerikanske bartendere. Det samme gjelder speakeasy barene, som i dag opplever en økt popularitet.

I det 19 århundre var alkoholisme og familievold et utbredt problem. I tillegg var det slik at datidens saloons ofte fristet med gratis lunch dersom man kjøpe alkohol. Det er ikke tvil om av mang en arbeider av og til svidde av store deler av ukelønnen på slike etablissementer, som også var kjent for prostitusjon.

Som et svar på dette oppstod det, rundt 1820, en bevegelse anført av protestantiske kristne, avholdsfolk og sosialt progressive som etterhvert fikk fotfeste i den politiske debatten. Resultatet var det attende grunnlovstillegget til den amerikanske grunnloven, kjent under navnet Volstead Act. Dette var et nasjonalt forbud mot produksjon, import, transport, og salg av alkohol som var sterkere enn 0,5%. Dette ble vedtatt i 1919, og trådde i kraft natt til 17 januar 1920.

The Drunkards Progress ble brukt som et argument for innføringen av lovforbudet mot alkohol i 1920.

Resultatet av dette lovforbudet var mildt sagt blandet. Forbruket av alkohol ble naturligvis redusert. Alkoholrelaterte skader og sykdommer gikk også ned. På den annen side førte forbudet til en eksplosjon i organisert kriminalitet. Smugling og hjemmebrenning skulle vise seg å bli svært så lønnsomt. Nedgangen i skatter og avgifter sies å ha vært en medvirkende årsak til finanskrisen som startet i 1929.

Forbudstiden var gode tider for spritbransjen i England

I USA foregikk en betydelig ulovlig produksjon av sprit. Mye av dette var metanol og andre typer teknisk sprit som førte til både blidhet og dødsfall. Amerikanere var villig til å betale godt for Engelsk sprit, som de visste var av god kvalitet. De mest populære smuglerrutene var via Østindia og Canada.

Berry Brothers & Rudd var en av de som tjente gode penger på salg til USA. Firmaet er i dag Englands eldste vinhandler, og vel verdt et besøk hvis du er i London.

Berry Brothers

Berry Brothers & Rudd – Mer enn 300 år med vin og gin

Berry Brothers & Rudd er en institusjon i London. I mer enn 300 år har de forsynt London, og resten av verden, med vin, gin, og mye mer. Hva er ... Les mer

The American Bar

Mange bartendere forlot Amerika etter innføringen av the Volstead Act. Noen flyttet til Cuba hvor de levde godt på å arrangere helgeturer for tørste amerikanere. Andre tok fatt på en lengre reise, mange av disse endte opp i Europa.

Engelskmannen Harry Craddock flyttet til USA i 1897, og ble senere amerikansk statsborger. I 1920, samme året som forbudstiden var et faktum, tok han båten til Liverpool sammen med familien. Senere samme år ble han Head Barman på The American Bar i Savoy Hotel i London.

Selv om amerikanske cocktails ikke var noe nytt i London skulle Craddock komme til å ha stor innflytelse på Engelsk og Europeisk cocktailkultur. I 1934 var han en av grunnleggerne av United Kingdom Bartender Guild. Han skrev The Savoy Cocktail Book, en bok som er salg den dag i dag. Harry Craddock har også blitt kreditert for klassiske cocktails som Corpse Reviver og White Lady.

Speakeasy – møtestedet under forbudstiden

Mange av de bartendere som ble igjen i USA ble involvert i ulovlig produksjon og salg av alkohol. For amerikanere lystne på en cocktail ble speakeasy barene stedet å gå. Dette var godt skjulte barer hvor man mange steder måtte være medlem eller kjenne noen for å komme inn. Mange av disse stedene solgte ikke bare alkohol, men var arenaer for gambling og andre tvilsomme aktiviteter.

Forklaringen på navnet speakeasy gjør seg best på originalspråket: “They were so called because of the practice of speaking quietly about such a place in public, or when inside it, so as not to alert the police or neighbors”.

I 1933 ble the Volstead Act opphevet. Forbudstiden var dermed historie, men sporene den satte er med oss ennå.

Vil du vite mer om den amerikanske forbudstiden anbefaler jeg deg å lese om Green Hat Gin. Historien om mannen med den grønne filthatten er et strålende eksempel på politikeres dobbeltmoral.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.