Å lage sitt eget garnityr av tørket frukt har mange fordeler. Du har alltid garnityr, uten å måtte ha frisk frukt hele tiden. Her får du vite hvordan du gjør dette på den den enkleste måten, som også er den som gir best resultat.
Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.
Du kan klare deg med å tørke skiver av sitrus på bakepapir i ovnen. Men, som med et meste av det man skal lage, er godt verktøy en god start på veien til et godt resultat. Det er lett å få litt for høy temperatur så frukten blir brun. Det er også vanskelig å bli kvitt fuktigheten, slik at døren må stå på gløtt, så det blir mye fyring for kråkene. Og det tar lang tid. Du får antagelig heller ikke laget så mye om gangen.
Du kan se våre forslag for frukt- og sopptørker du kan bruke for å tørke garnityr i denne artikkelen.
Tørket frukt kalles ofte dehydrert frukt, og frukt- og sopptørkere kalles ofte dehydratorer. Kjært barn har mange navn.
Når man begynner å lage garnityr er det oftest sitrus vi tenker på. Skiver av appelsin, rosa grapefrukt, sitron og lime. Og det er disse jeg vil bruke som eksempel her. Det er imidlertid ingenting i veien for å tørke eple, mango, jordbær, bringebær og kiwi også. Og dette er også supert å bruke i gin-drinker. Når jeg oppdager at frukten ikke kommer til å bli brukt opp i tide havner den som regel på tørkebrett, deretter rett i en Gin & Tonic i nær fremtid!
Økologisk eller ikke?

Her er det avhengig av hva du ellers ville gjort. Jeg synes garnityret smaker godt og spiser det nesten alltid opp. Og her har man jo med skallet og det hele. Altså er det verdt å tenke på om frukten er økologisk. Økologisk frukt er sjelden så pen som annen frukt, og holdbarheten er ofte veldig mye kortere. Dermed er tørking en flott måte å ta vare på den på. Når frukten er tørket synes det ikke så godt om skallet har noen skader heller, så utseendet er ikke så viktig for personlig bruk.
Uavhengig av om du bruker økologisk frukt eller ikke må du vaske alt godt, det er utrolig hvor mye skitt som sitter utenpå en langreist frukt.
Tørket frukt i lik tykkelse gir best resultat
Skjærer du skiver som er like tykke får du et jevnere tørkeresultat og det ser rett og slett stiligere ut. Du kan skjære med kniv og få til 4-5 millimeter tykkelse på skivene. Det blir imidlertid egentlig litt tykt. Det fungerer, men du må regne med lengre tørketid. De få millimeterne gjør at tørkingen tar utrolig mye lenger tid. Vi har endt opp med å bruke en elektrisk brødskjærer til skjærejobben, da blir skivene veldig jevne og fine. 3 mm tykkelse er det som har gitt best resultat for oss uten å bli ødelagt i tørkingen. Skivene setter seg fast i underlaget, evt får merker av rillene om du ikke snur de jevnlig, og for tynne skiver blir ødelagt når du skal snu de.
Det ser veldig kult ut med 2-3 tynne skiver i en Gin og Tonic eller annen cocktail, og det tørker jo også fortere enn en tykkere skive. Har du tykkere skiver bør du nesten ikke bruke mer enn 1 skive – det setter jo også mer smak.

Skjæring av fruktskiver
Jeg pleier å skjære frukten på maskinen og deretter legge skivene pent på en tallerken jeg har stukket delvis under skjæremaskinen. Da unngår du masse kliss på benken av fruktsaften. Det er også lurt å gjøre ren maskinen straks etterpå, ellers sitter kniven fort fast i søt fruktsaft. (Snakker av erfaring….)
Her følger et par forslag til måter å skjære frukten i tynne skiver.
Skjæremaskin
Wilfa sharp er en kraftig skjæremaskin som gjør det enkelt å skjære opp brød, lammerull, skinke, frukt og annet i perfekte skiver. Maskinen kan stilles inn til ønsket tykkelse mellom 0-15 mm. Effekt: 200 Watt.
Mandolin
Lett å bruke. Trenger ingen montering, det er bare å stille inn ønsket tykkelse - fra 0,5 mm til 3 mm. Skjærer løk og alle andre grønnsaker du vil skive. Tåler oppvaskmaskmaskin.
Jeg har en mandolin, men foretrekker skjæremaskinen til denne jobben. Personlig synes jeg det er lettere å få pene skiver da. (Jeg har også alltid vært redd for å skjære fingertuppene). Om du ikke har lyst på ennå en elektrisk dings er kanskje mandolinen lettere å legge i skuffen og rydde bort.
Når en frukt er oppdelt flytter jeg skivene forsiktig over i dehydratoren. Jeg passer på å legge de utover i lagene uten å komme for nær hverandre. Når du tørker for eksempel blodappelsin har de veldig forskjellig farge. Noen ser helt ut som vanlig appelsin og andre er veldig røde. Skivene kan også ha forskjellig farge i samme appelsin. Gjerne fra mørkt til lyst gjennom frukten. Du kan velge å skille de forskjellige fruktene og fargene i forskjellige lag helt fra starten av. Da er du helt sikker på at det ikke smaker lime av appelsinen.
Det er verdt å tenke på om store appelsin- og grapefruktskiver er for store til glassene dine. I så fall bør du dele skivene i to. Det ser lekkert ut med halve skiver når de blir så store, og er vanskelige både å bruke og lagre om de er for digre.
Tørking av fruktskiver – Tørketid og temperatur
Å lage eget garnityr ved å tørke fruktskiver kan være en ganske tidkrevende prosess, men så har du de også lenge. Og det gir faktisk en helt annen smak enn frisk sitrus i drinkene dine, mer dyp, rot-aktig eller “mørk” liksom. Du må være klar over at om du tørker de for lite vil de mugne lett, spesielt hvis du oppbevarer de i et tett glass. Frukten må være helt krisp og ikke myk når den er ferdig. La de bli kalde før du avgjør om de er ferdige eller ikke, og før du legger de til lagring.

Dette trenger du for å tørke frukt og bær til garnityr hjemme
Jeg tørker gjerne en full maskin med frukt på en gang, siden jeg likevel må snu på de med jevne mellomrom i noen timer fremover. Sitrus og tynne fruktskiver tørker jeg på rundt 50 grader. Om skivene er tynne går det på 6-8 timer i full maskin. Da har jeg skiftet rekkefølgene på brettene iallfall 3-4 ganger, og samtidig snudd skivene. Den første gangen du snur skivene bør ikke være mer enn ca. 30 -45 minutter etter du starter.
Det er de brettene som er nærmest varmekilden (hos meg er det nederst) som tørker først. Dermed er det også de som lett setter seg fast først. Altså må du snu den frukten nærmest varmen først. Kanskje også rotere brett så et annet brett er nederst frem til neste snuing. Det går selvsagt fint å skru av maskinen over natten eller noen timer om man skal ut. Men å glemme den i noen dager med frukten i mens du er på hytta funker ikke like greit. Er det helt tørt allerede går det greit, om ikke har du et fort et muggent resultat.
Oppbevaring av tørket frukt

Du bør oppbevare forskjellig tørket sitrus garnityr og frukt du har laget selv hver for seg. Du vil ellers oppleve at alt smaker det samme etter kort tid.
Jeg bruker ofte Norgesglass fra Hadeland Glassverk til dette, eller tilsvarende glass fra andre. De nye Norgesglassene med klipsåpning er veldig praktiske. Superlekre er de også, jeg blir faktisk aldri lei de og har en hel haug. I tillegg kommer glassene i flere veldig fine størrelser. Du kan bruke Norgesglass til all mulig mat om du ikke akkurat nå trenger de til tørket frukt.
Tørket frukt garnityr du har laget selv holder veldig lenge. Dersom du oppbevarer det mørkt bør det holde i flere måneder, ja kanskje inntil et halv år eller lenger. Det er imidlertid også veldig godt som snacks så det skal vel holde hardt å ha det så lenge.
Noen eksempler på bruk av tørket garnityr

Tørket garnityr du har laget selv av frukt er utrolig praktisk. Skal du på hyttetur på fjellet? Da har du kanskje ikke så lyst til å dra med en drøss tunge sitrusfrukter i sekken? Da kan du ta med noen tørkede fruktskiver og problemet er løst. Her har du et eksempel hvor isbiter er istapper fra hyttetaket, og garnityret er en bjørkekvist og tørket blodappelsin.
Huskeliste ved tørking av frukt
Slik går du frem
- Vask og tørk frukten du skal bruke.
- Skjær opp frukten i tynne og gjevne skiver. For best resultat, bruk brødskjæremaskin eller mandolin.
- Legg frukten i tørkeren. Pass på at de ikke berører hverandre.
- Husk å løsne skivene fra underlaget etter hvert som de setter seg fast. (Ca 30-45 minutter)
- Brettene må omplasseres i tørkeren ca hver time. Dette er avhengig av antallet brett og hvor varm tørkeren er.
- Når du tror at et brett er ferdig, ta det ut av tørkeren og la det stå til kjøling.
- Når du er helt sikker sikker på at skivene er tørre bør de oppbevares i et tett glass.
* Linker merket med * er affiliate linker. Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra. En vakker dag kan det også hende at det dekker innkjøp av gin, som jo er en nødvendighet for å ha noe å skrive om.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.