Negroni oppskrift

Oppskrift på Negroni: En greve, 100 års historie, Campari og vermut

Del med andre ginteresserte:

En oppskrift på Negroni inneholder selvfølgelig ikke en greve eller 100 år med historie, men det måtte en greve til for å få ideen. Nå, 100 år senere, har Negroni blitt en del av basisutvalget i enhver bar.

Negroni er gin-cocktailen du enten elsker eller hater. Dersom du ikke kan utstå bittre drinker, kommer du aldri til å bli venner med en Negroni. Når det er sagt, så er det mulig å få ned bitterheten. Valg av gin og garnityr spiller en rolle her. Mer om det senere.

Historien om Negroni

I 1919 ba Grev Camillo Negroni bartenderen på Florence’s Caffè om å bytte ut sodaen i sin Americano cocktail med gin. Dermed var cocktailen Negroni et faktum.

Ferdigblandet Negroni har vært produsert i Treviso i Italia siden 1919, og selges under navnet Antico Negroni. Grev Camillo Negroni grunnla destilleriet samme år som han fant opp cocktailen som fikk hans navn. Negroni-familien har i dag ingen eierinteresser i selskapet.

Den opprinnelige oppskriften består av like deler gin, vermut, og Campari. En enkelt drink har 2cl av hver. Garnityr er enten appelsinskall eller en appelsinskive. Den oppmerksomme leser vil kanskje allerede ha innsett at det er store variasjonsmuligheter.

Negroni oppskriften
Negroni med appelsinskall. (Bilde: Unsplash)

Valg av gin til Negroni

En klassiske oppskrift på Negroni anbefaler en typisk einebærpreget London Dry gin. Tanqueray London Dry Gin er den perfekte gin for den klassiske Negroni. Et godt alternativ, med noe mindre einerpreg er Beefeater London Dry Gin.

Ønsker du litt mer fyldig og rund utgave, kan jeg anbefale Plymouth Gin. Plymouth gin har mer rotfrukter en annen gin, noe som er med på å gi litt mer smak. Nettopp derfor er Plymouth Navy Strength Gin, etter min mening, en perfekt gin for en Negroni. Den økte alkoholprosenten tar vekk litt av det bitre fra Camparien.

Hvis du ønsker en litt mindre bitter Negroni uten å bruke en Navy Strength gin, er det Old Tom gin som bør være ditt førstevalg. Hernö Old Tom Gin ble kåret til verdens beste Old Tom gin i 2018. Har du ingen Old Tom gin, er Bathtub Gin et godt andrevalg. Du kan også vurder å bruke en fatlagret gin i en Negroni – dette blir ofte svært vellykket.

Noe du kan eksperimentere med er å øke mengden gin. Oppskriftene med Hernö Old Tom Gin og Bathtub Gin sier 3cl gin, 2cl Campari og 2cl vermut. Jeg har flere ganger laget Negroni med dobbel mengde gin.

Vermut til Negroni

Vermut er sterkvin vi har skrevet om tidligere. Se Hva er vermut – historien og bruksområdene.

De fleste velger nok den velkjente Martini Rosso. Denne har et godt krydderpreg, og passer til det meste. Et alternativ hvis du ønsker en søtere Negroni er Carpano Antica Formula. Dette er en vermut med smak av vanilje og appelsin.

Campari

Dette er en bitter som blant annet inneholder malurt og blodappelsin. I og med at malurt også finnes i vermut, så fungerer disse to godt sammen. Her finnes det ingen alternativer.

Slik lager du Negroni
Campari-galleriet i Milano. (Bilde: Campari)

Garnityr til Negroni

Her har du muligheten til å justere etter smak, men utvalget er begrenset til appelsin eller sitron. I den syrligste enden av skalaen ligger sitronskiven. Denne er reservert for de som ønsker en syrlig og bitter Negroni. I en andre enden av skalaen ligger appelsinskall. Dette er også den mest vanlige garnityr i Negroni. Blodappelsin er også et alternativ.

Slik lager du den perfekte Negroni

Her er en grunnleggende oppskrift på Negroni:

  • Ha noen isbiter i et rocks-glass
  • Tilsett 2cl gin, 2cl, vermut og 2cl Campari
  • Rør i ca 20 sekunder
  • Fyll opp med is til isbitene stikker opp av væsken
  • Pynt med appelsinskall. Ønskes en litt bitrere cocktail kan du bruke en halv appelsinskive eller sitronskall.

Flere oppskrifter på Negroni

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte: