Hva er vermut

Hva er vermut? Historien og bruksområdene

Hva er vermut? De fleste har hørt om en Dry Martini, men mange vet ikke at den inneholder vermut. Dry Martini har gitt navnet til en av verdens mest kjente cocktailer, men svært få kan fortelle deg hva Dry Martini er.

Ofte inkludert, men sjelden verdsatt

Vermut er en viktig ingrediens i mange cocktailer, men likevel noe som sjelden diskuteres. Mange ser på vermut kun som en ingrediens, noe man bare må ha, men man kan liksom bruke enhver som er tilgjengelig. Litt slik som man tenkte om tonic tidligere.

Man har kanskje en flaske godt gjemt bakerst i barskapet, men har helt glemt hvor lenge den har vært der. Litt som som salt og pepper. Noe du bare kjøper inn og har der, og finner en tilfeldig ny når det er tomt. Jeg håper at du etter at du har lest dette vil titte litt ekstra nøye på vermuten du får, og i alle fall kan svare om noen spør; hva er egentlig vermut?

Vermut hjelper på fordøyelsen, renser blodet, gir god søvn og gleder hjertet.”

Leonardo Fioravati (1600-tallet)

Hva er vermut?

Kort sagt er det den ideelle miksen med gin med en historie som går helt tilbake til 1757. Vermut er sterkvin som er aromatisert ved hjelp av brandy, urter, krydder og malurt – og eventuelt søtet med sukker. De mest ingredienser i bruk er kanel, kardemomme, koriander, sitronskall, einer og kinin. De som er kjent med Gin og Tonic vil kjenne igjen særlig de tre siste ingrediensene. Det er dermed helt åpenbart at vermut er en naturlig match for gin. Malurten som brukes i vermut er den samme som brukes for å lage absint. Det latinske navnet på malurt er faktisk Artemisia absinthium.

Vermut har et alkoholinnhold på ca 15% og kommer vanligvis i en av fire farger: klar, blekgul, oransje eller rød. Navnet vermut stammer fra det tyske ordet for malurt, «wermut.»

Bilde av 4 forskjellige vermut flasker av merket Martini.

9 måter å drikke vermut på

Det er mange måter å drikke vermut på. For meg var vermut hovedsakelig en ingrediens - noe du faktisk må ha i baren for å kunne lage andre gode cocktails ... Les mer

Historien om vermut

Vermut ble først introdusert av Cinzano familien i Turin, i Italia i 1757. På den tiden var vermut først og fremst brukt for medisinske formål. Det var først etter at det nå svært kjente merkenavnet Martini & Rossi startet produksjon, i 1863, at vermut ble en kjent aperitiff.


De fleste vermuter blir produsert i Italia og Frankrike. Mest kjent er merkene Martini & Rossi og Cinzano. De franske merkene Noilly Prat og Dolin er også kjente merker i cocktail-miljøer.

Hva er Vermut
En klassisk Dry Martini. (Bilde: Stockvault)

Hvordan brukes vermut?

Selv om mengden man bruker er nesten umerkelig, setter vermut et umiskjennelig preg på en cocktail. Dry Martini er kanskje den mest kjente cocktailen som inneholder vermut. Det pussige er at selv om denne ofte er en svært liten del av ingrediensene har den også satt navnet på den svært velkjente cocktailen. Dette er vermuts skjebne, i en veldig tørr Dry Martini er det nesten ikke spor av vermut, likevel har navnet festet seg.
Her kan du se en del oppskrifter på gode Dry Martini’s

Den søte, røde vermuten er kanskje mest kjent som en ingrediens i cocktailen Negroni. Søt vermut kan også brukes bar som en aperitiff over is.

Negroni oppskrift

Oppskrift på Negroni: En greve, 100 års historie, Campari og vermut

En oppskrift på Negroni inneholder selvfølgelig ikke en greve eller 100 år med historie, men det måtte en greve til for å få ideen. Nå, 100 år senere, har Negroni ... Les mer

Cinzano lager en super appelsinbasert vermut som henter Cinzano Orancio. Den er perfekt som aperitiff servert i en tumbler med is og en appelsinskive. Alternativt kan Martini Rosso også med hell serveres på samme måte.

Dolin Logo

De franske merkene Noilly Prat og Dolin er begge tørre vermuter, noe lettere enn Martinien – Dolin er den letteste. I USA kan du få tak i Dolin Extra Dry, dette er et produkt tatt frem eksklusivt for det amerikanske markedet.

Utvalget vokser

Takket være den fornyede interessen for gin er det flere og flere nye vermuter som dukker opp i hyllene. Om du er villig til å betale litt mer utvider horisonten seg.

Padró & Co Vermut

Padró & Co vermut

Padró & Co har produsert vin og vermut siden 1886. Nå har de to vermut på Vinmonopolet som virkelig er å anbefale. Vi har forsøkt disse i forskjellige oppskrifter, og ... Les mer

Vær klar over at en åpnet vermut vil miste kvalitet over tid, og bør brukes innen tre måneder. Du kan forlenge levetiden for flaskene dine ved å oppbevare de i kjøleskap. Et annen alternativ er å bruke vakuumkork på dem, slik du ville gjøre med vanlig vin.

Jeg håper du nå føler du kan svare på spørsmålet – hva er vermut? Har du forslag til andre vermuter vi bør smake eller skrive om, eller andre kommentarer, la oss vite det!

Lyst til å lære mer? Se våre artikler i Ginskolen.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.