lage klare isbiter

Hvordan lage klare isbiter, og alt du lurte på om is i drinker

Hvordan kan du lage klare isbiter? Visste du at jo raskere du fryser isbitene, jo raskere tiner de? Visste du at jo mer is du har i en drink, jo mindre utvannet blir den? Her får du svaret på alt du trenger å vite om isbiter.

Hvorfor skal du bruke mye is i en drink

Is har den egenskapen at den holder seg selv kald. Hvis du fyller et glass med vann og legger en isbit i vannet, så vil denne smelte raskt. Temperaturen på vannet vil knapt endre seg.

Hvis du finner et større glass, fyller dette opp med så mye is du får plass til, for deretter å tilføre den samme mengde vann som i det første glasset, vil du se at i løpet av den samme tiden som den første isbiten brukte på å bli borte så har denne isen nesten ikke smeltet, men vannet har blitt mye kaldere.

Is holder seg selv kald. Det vil si at hvis du bruker mye is i glasset, så vil drinken bli mindre utvannet og holde seg kald lengre.

Hvorfor er klare isbiter bedre enn hvite

La oss gjøre det klart med en gang: Det hvite i isbitene er luft. Luft gjør at isbitene smelter raskere. Isbiter som smelter vanner ut drinken, ergo bør isbitene inneholde minst mulig luft.

Jo raskere du fryser isbiter, jo mer luft inneholder de. Dette fordi nedfrysingen skjer så raskt at oksygenet ikke rekker å forlate vannet før det fryser til is.

I tillegg ser klare isbiter usannsynlig mye kulere ut.

lage klare isbiter
Bilde: Bigstock

Hvorfor bør du ikke kjøpe en isbitmaskin til 899,-

Å eie en isbitmaskin er enhver hobbybartenders drøm. Det er en drøm som fort kan ende opp i gedigen skuffelse. Det høres fint å å kunne produsere ørtenognitti isbiter på 15 minutter. Realiteten er at du får noen små fingerbøl som er nesten helt hvite. Men andre ord får du isbiter som inneholder ekstremt mye luft.

Som om ikke det er nok så er isbitene formet som en kjegle. Dette gjør overflaten på isbiten ekstremt stor i forhold til størrelsen, noe som igjen bidrar til at den smelter fortere.

Så hva er alternativet? Med mindre du har plass til en isbitmaskin på størrelse med et benkeskap og får aksept hjemme på å svi av rundt 50 000 NOK, så bør du lese videre.

Edit: Nå har jeg sett at det går an å få tak i brukte isbitmaskiner på Finn til 10-12 000 kroner.

friske opp en Gin og Tonic

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite

Det er på tide å lære seg å friske opp din Gin og Tonic. Det er en stund siden ginbølgen kom til Norge, men det er fortsatt mange som ikke ... Les mer

Hvordan lage klare isbiter

Først av alt: Glem drømmen om de glassklare, gjennomsiktige, store og perfekte isbitene. Hvis du skal lage slike, da holder det ikke med de nevnte 50 000. Absolutt perfekte isbiter krever maskiner som koster like mye som en liten bil. Hvis du følger oppskriften under vil du få isbiter som er egnet til å imponere de fleste, uten at du må pantsette huset.

Slik går du frem får å lage klare isbiter

 1. Rydd nok plass i dypfryseren til at du kan passere en kjølebag der. Du må nemlig isolere kulden ute så isbitene fryser saktere – slik at luften rekker å trekke ut av de før de fryser.
 2. Kok opp nok vann til å fylle isbitformene
 3. La vannet avkjøle seg i romtemperatur
 4. Hell vannet over i isbitformen
 5. Plasser isbitformen i bunnen av kjølebagen
 6. Plasser kjølebagen i dypryseren
 7. Vent ca to døgn

Isbitposer

Isbitposer er på mange måter et praktisk alternativ. Selv synes jeg at det å få isbitene ut av posen var så tungvint at jeg ikke orket å bruke de. Det var før jeg kom over videoen under. Jeg har ikke prøvd det selv, men det skal altså være betydelig enklere å få isbitene ut av Coop sine isbitposer.

Isbitformer

Har du lyst på noe annet enn de kjedelige isbitene fra plastformen som fulgte med kjøleskapet, har du noen forslag her. Disse formene må du også sette i kjølebagen i fryseren for å få isbitene glassklare.

Lékué Isform Diamant 2-pakk fra RoyalDesign*

Lékué Isform Ball 2-Pakk fra RoyalDesign*

Ice Cube XL Blå fra RoyalDesign*

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

One comment

 1. Personlig har jeg aldri hatt store hellet med disse kok vannet x ganger metodene, men har aldri prøvd kombinasjonen som er beskrevet heller og tenker at det bør være unødvendig å koke vannet når en bruker kjøleboks
  For min del, så ble metoden i videoen under første gangen jeg gikk klare isbiter
  https://www.youtube.com/watch?v=bUHcCHbgX_o
  Fant til og med akkurat samme kjøleboks i en nettbutikk i Norge (etter å ha ødelagt noen store fordi bunnen knuste når jeg glemte de i frysen eller håpte jeg skulle få litt ekstra stor blokk)
  Etterhvert så prøvde jeg også med isbitformer (både kuber og som lagde 4 x kuler) som jeg lagde hull i bunnen på.
  Så tok latskapen over og jeg gikk for løsning hvor jeg slapp å bruke kniv og hammer. Kan anbefales, selv om den er litt dyr inn i Norge. Har kun testet Phantom Ice Maker med store kuler og kuber
  https://www.wintersmiths.com/
  I min fryser så tar det stort sett ca 24 timer, så må alt tines ca en time før det er mulig å få de ut av formen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.