Hvordan kan du lage klare isbiter? Visste du at jo raskere du fryser isbitene, jo raskere tiner de? Visste du at jo mer is du har i en drink, jo mindre utvannet blir den? Her får du svaret på alt du trenger å vite om isbiter.
Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.
Hvorfor skal du bruke mye is i en drink
Is har den egenskapen at den holder seg selv kald. Hvis du fyller et glass med vann og legger en isbit i vannet, så vil denne smelte raskt. Temperaturen på vannet vil knapt endre seg.
Hvis du finner et større glass, fyller dette opp med så mye is du får plass til, for deretter å tilføre den samme mengde vann som i det første glasset, vil du se at i løpet av den samme tiden som den første isbiten brukte på å bli borte så har denne isen nesten ikke smeltet, men vannet har blitt mye kaldere.
Is holder seg selv kald. Det vil si at hvis du bruker mye is i glasset, så vil drinken bli mindre utvannet og holde seg kald lengre.
Hvorfor er klare isbiter bedre enn hvite
La oss gjøre det klart med en gang: Det hvite i isbitene er luft. Luft gjør at isbitene smelter raskere. Isbiter som smelter vanner ut drinken, ergo bør isbitene inneholde minst mulig luft.
Jo raskere du fryser isbiter, jo mer luft inneholder de. Dette fordi nedfrysingen skjer så raskt at oksygenet ikke rekker å forlate vannet før det fryser til is.
I tillegg ser klare isbiter usannsynlig mye kulere ut.

Hvorfor bør du ikke kjøpe en isbitmaskin til 899,-
Å eie en isbitmaskin er enhver hobbybartenders drøm. Det er en drøm som fort kan ende opp i gedigen skuffelse. Det høres fint å å kunne produsere ørtenognitti isbiter på 15 minutter. Realiteten er at du får noen små fingerbøl som er nesten helt hvite. Men andre ord får du isbiter som inneholder ekstremt mye luft.
Som om ikke det er nok så er isbitene formet som en kjegle. Dette gjør overflaten på isbiten ekstremt stor i forhold til størrelsen, noe som igjen bidrar til at den smelter fortere.
Så hva er alternativet? Med mindre du har plass til en isbitmaskin på størrelse med et benkeskap og får aksept hjemme på å svi av rundt 50 000 NOK, så bør du lese videre.
Edit: Nå har jeg sett at det går an å få tak i brukte isbitmaskiner på Finn til 10-12 000 kroner.

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite
Hvordan lage klare isbiter
Først av alt: Glem drømmen om de glassklare, gjennomsiktige, store og perfekte isbitene. Hvis du skal lage slike, da holder det ikke med de nevnte 50 000. Absolutt perfekte isbiter krever maskiner som koster like mye som en liten bil. Hvis du følger oppskriften under vil du få isbiter som er egnet til å imponere de fleste, uten at du må pantsette huset.
Slik går du frem får å lage klare isbiter
- Rydd nok plass i dypfryseren til at du kan passere en kjølebag der. Du må nemlig isolere kulden ute så isbitene fryser saktere – slik at luften rekker å trekke ut av de før de fryser.
- Fyll isbitformen helt full med vann
- Plasser isbitformen i bunnen av kjølebagen og sett på lokket
- Plasser kjølebagen i dypfryseren
- Vent ca to døgn
Isbitposer
Isbitposer er på mange måter et praktisk alternativ. Selv synes jeg at det å få isbitene ut av posen var så tungvint at jeg ikke orket å bruke de. Det var før jeg kom over videoen under. Jeg har ikke prøvd det selv, men det skal altså være betydelig enklere å få isbitene ut av Coop sine isbitposer.
Isbitformer
Har du lyst på noe annet enn de kjedelige isbitene fra plastformen som fulgte med kjøleskapet, har du noen forslag her. Disse formene må du også sette i kjølebagen i fryseren for å få isbitene glassklare.
*Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.
Med denne isformen kan du ekelt lage seks isbiter i forskjellige geometriske fasonger.
Materiale: Silikon. Dimensjoner: 19 x 10,5 x 3 cm. Tåler oppvaskmaskin.
Få de perfekte isbitene til en god cocktail med denne isbitformen fra Dorre. Ijs isbitformen i XL laget seks store isbiter som måler 5 x 5 x 5 cm.
Isbitformen er laget av silikon, som gjør at isbitene er enkle å få ut av den fleksible formen. Med den praktiske isbitformen er du sikker på at du alltid har isbiter, når du trenger det. Den tåler også oppvaskmaskin for enkel rengjøring.
Fire plastballer som kan fylles med vann. Her kan du også bli kreativ og inkludere bær, urter eller annen garnityr. Diameter: 5cm.
Alt du trenger for å håndtere isbiter
Nedenfor finner du alt du trenger for å kunne bruke og servere isbitene dine.
- Isskje 10 cm fra Jonas of Sweden
- Isbøtte med lokk og klype 1,3 liter fra Dorre
- Isbøtte Issie med lokk og klype 3,0 liter fra Dorre
- Isknusertang fra Westmark

Den perfekte skjeen for isbiter, som har små hull der overflødig vann kan renne ut. Den praktiske skjeen fra Jonas of Sweden er laget av rustfritt stål, som er matsikkert, uten giftige stoffer, og samtidig påvirker det ikke smaken. I tillegg legger bakterier seg vanligvis ikke på overflater av rustfritt stål, noe som gjør skjeen ekstremt hygienisk. 10cm lang.
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

En utmerket isbøtte fra Dorre som sikrer at isen ikke smelter. Isklypen kan skjules i lokket.
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Denne isbøtten har en kapasitet på hele 3 liter. Både bøtte og klype kan vaskes i oppvaskmaskin.
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Isknusetang i aluminium. Total lengde 18 cm.
Mål på isknuser-delen: 6 cm x 4,5 cm.
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.
Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.