friske opp en Gin og Tonic

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite

Det er på tide å lære seg å friske opp din Gin og Tonic. Det er en stund siden ginbølgen kom til Norge, men det er fortsatt mange som ikke innser hvor store mulighetene er til å gjøre en Gin og Tonic mer spennende.

De fleste har aldri smakt en skikkelig Gin & Tonic

Jeg vil påstå at de fleste mennesker har aldri smakt en skikkelig Gin & Tonic. Det er ikke deres egen feil. Mange steder du får servert Gin & Tonic heller en billig gin i et longdrinkglass, har i noen isbiter, legger i en sitronskive og fyller opp med tonic fra en dispenser-pistol. Resultatet ser ut omtrent som på bildet under.

Misforstå meg rett: Dette er en grei kjølende sommerdrikk, og helt flott om du liker den bitre smaken av tonic utvannet med vann, og med et hint av sprit blandet med sitronsaft. Dersom du synes at dette ikke høres veldig fristende ut, bør du lese videre.

Two ordinary Gin and Tonic’s (Picture: Picjumbo)
To helt ordinære Gin og Tonic. (Bilde: Picjumbo)

For å friske opp en Gin og Tonic, start med det grunnleggende

Glem det gamle longdrink-glasset med gin, alt for mye tonic, og alt for lite is. Og kast sitronskiven! Bruk den ginen du har, men lek med nye tonic-merker, krydder, urter og frukter for å gi din GT en total make-over.

Bruk riktig glass

Valg av glass spiller en rolle. Opplevelsen av en drink innebærer både synsinntrykk, smak og duft. Jeg anbefaler såkalte copa-glass også kalt ballongglass. Det viktigste argumentet for dette er at du får plass til mye is og at det store glasset gjør at du får oppleve duften fra garnityret når du drikker. Ett annet pluss er at glasset har en stett som gjør at du ikke varmer opp væsken med hendene, dermed holder drinken seg kaldere og blir mindre utvannet. Har du ikke et copa-glass, kan du bruke det største rødvinsglasset du finner.

Les mer om glass til gin under.

Glass til gin - hvilket glass skal du velge?

Glass til gin – hvilket glass skal du velge?

Hvordan finner du riktig glass til gin? Hva er det riktige glasset til Gin og Tonic? Hvorfor er copa glass så store? Hvordan serverer du en Negroni? Og hva med ... Les mer

Dette trenger du kanskje

*Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden. Dette kan du gjøre uten at det koster noe ekstra.

Finn din gin – men ikke vær redd for å prøve noe nytt

Hvis du allerede har en favoritt-gin så har du ett godt utgangspunkt. Hvis ikke, så er det ingen vits i å ta en sjanse på å kjøpe en hel flaske av en gin du ikke har smakt før. Finn deg en bar med ett godt utvalg av gin, velg et tidspunkt hvor det ikke er stappfullt, og spør om du kan få smake noen. Slå av en prat med bartenderen og la han anbefale en Gin og Tonic basert på hva du liker. Fortell at du er litt på leting. De fleste bartendere elsker å snakke om sin lidenskap.

Fra nå av skal du lage Gin & Tonic hvor du faktisk kan kjenne smaken av gin. Gordons London Dry Gin og Beefeater London Dry Gin er helt ok, men om du vil prøve noe litt annerledes, forsøk Hendrick’s Gin, Bareksten Botanical Gin eller Lyng Gin.

Har du lyst til å utvide horisonten litt kan du ta en titt på våre favoritter fra Vinmonopolets bestillingsutvalg.

friske opp gin tonic
Et utvalg med spennende Gin & Tonic i copa-glass. (Bilde: Adobe)

Tonic – verdens mest undervurderte blandevann

Det neste du skal utforske er tonic. Merkenavnet er ikke så viktig, men det er lurt å holde seg unna de fleste av butikkjedenes varianter. Dette gjelder spesielt dersom du handler utenfor Norge. Du kan ikke friske opp en Gin og Tonic med noe som likner sitronbrus.

Schweppes er antagelig det det merket fleste tenker på når tonic blir nevnt. Bare vær klar over at de har mer enn den vanlige Indian Tonic Water. De har også en serie kalt Premium Mixers. Disse finner du i utvalgte Coop Mega butikker.

Det er umulig å ikke nevne Fever-Tree når man snakker om premium tonic. Deres serie med tonic er verdt å prøve, særlig Fever-Tree Mediterranean Tonic Water, som har blitt en av mine favoritter. Fever-Tree tonic finner du hos Meny og i Kiwi butikker med godt utvalg. Hvis du er på Meny, ta med deg en flaske av norske Tundra Tonic Water Original. Finner du den ikke, så mas på din lokale kjøpmann.

Bor du i nærheten av en Gulating-butikk, så har du tilgang på flere titalls forskjellige tonic som du ikke finner i dagligvarehandelen. Se reportasjen vår fra Gulating på Ski Storsenter.

Det er masse tonic der ute. Her finner du en oversikt over hvor du kan kjøpe de forskjellige merkene.

Blandingsforholdet mellom gin og tonic

Om du ønsker å lage virkelige gode Gin & Tonic må du begynne å måle tonicen også. Ikke bare fyll opp glasset.
Forholdet mellom gin og tonic bør være et sted mellom 1:1 og 1:3.
Med andre ord: Mengden tonic bør aldri overskride 3 ganger mengden av gin. Når jeg lager Gin & Tonic med en ny gin tester jeg alltid først med forholdet 1:2. Det er lett å ha i mer tonic om nødvendig.

Dette trenger du kanskje

*Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden. Dette kan du gjøre uten at det koster noe ekstra.

Historien om tonic

Hva er tonic? Historien om tonic fra medisin til cocktail

Historien om tonic er fascinerende. Vi kan takke den britiske armeen for dens opprinnelse, og to nederlandske tvillingsøstre for dens seneste utvikling. Hva er tonic Tonic er ikke et komplisert ... Les mer

De kalde, harde fakta om is

Det hjelper ikke å friske opp en Gin og Tonic med urter og en god tonic hvis du etterpå vanner ut drinken.

Is kjøler en drink ved å senke varmen på væsken i drinken. I løpet av denne prosessen vil noe av isen bli til vann, som igjen vanner ut drinken din. Det interessante her er at dersom du har i MYE is, vil mindre av isen smelte fordi den holder seg kald lenger – og drinken din blir dermed mindre utvannet.

Dette er grunnen til at jeg anbefaler å bruke et copa glass eller det største rødvinsglasset du har, og fylle det med så mye is som mulig når du serverer en Gin & Tonic.

Nå som vi har dekket de viktigste tingene skal vi titte på noen spennende garnityr for å friske opp en Gin & Tonic.

Hvordan finner du ut hva du skal putte oppi din Gin og Tonic?

Ta en titt på vår liste over gin. Her legger vi ut innhold, anbefalt tonic og anbefalt garnityr. I tillegg finner du oppskrifter. Dersom du ikke finner ginen din her, må du ta en titt på flasken for å se hva den inneholder. Om du ikke finner nok info på flasken, kan du spørre Google.
Forsøk å bruke noen av ingrediensene i ginen som garnityr for å fremheve de ingrediensene du selv liker best. Å legge til noe av det som allerede er i ginen vil fremheve denne smaken. Det samme gjelder for den tonicen du velger å prøve.

Sitrusfrukter som garnityr

Det mest vanlig å ha i en Gin &Tonic er en sitron, appelsin, grapefrukt eller lime. Det mange ikke vet er at oljene rett under skallet oftest er mye søtere enn selve frukten. Neste gang du lager Gin & Tonic kan du forsøke å bruke bare skallet i stedet for en skive av frukten. Bruk en vanlig potetskreller og skrell av noen centimeter av skallet. Prøv å ikke få med noe av det hvite, da dette ofte har bitre noter.

hvorfor sitrusskall i drinker

Hvordan og hvorfor bruke sitrusskall i drinker

Hvorfor bruker vi som oftest sitrusskall i våre drinker? Det er flere årsaker til dette. Først og fremst fordi det gir mer smak og mindre syrlighet enn om du bruker ... Les mer

Grønnsaker

Mange grønnsaker kan gjøre underverk med en G&T. Agurk, ingefær, rabarbra og sitrongress er noen av mine favoritter.

Bær

Einebær er en selvsagt ingrediens som kan brukes både som tilbehør og for å gi god smak i en G&T. Blåbær, jordbær, bringebær og rips er andre alternativ.

friske opp en Gin og Tonic
Alt dette kan du bruke for å friske opp en Gin og Tonic. (Bilde: Stocksnap)

Friske urter

Friske urter i en Gin og Tonic gir morsomme kombinasjoner! Jeg bruker selv mest rosmarin og timian, men du bør ikke være redd for å prøve slikt som anis, koriander, mint, sitronmelisse eller basilikum. Igjen, se på hva ginen inneholder og se om det er noe du har lyst til å fremheve.
Husk å gi urtene en lett «dask» før du legger de i glasset, da får du frem mye mer av smaken.

Krydder

I en artikkel med tittelen «Hvordan friske opp en Gin & Tonic» er det vanskelig å komme unna å nevne krydder. Sort pepper og kardemomme er mine favoritter i en Gin & Tonic. Nellik, rosepepper og kanel er tre andre du bør ha på lager om du planlegger å lage Gin & Tonic som alle elsker!

Ett siste tips

Bruk et shotglass eller liknende når du skal smake deg frem med nye kombinasjoner av gin og tonic. Ta ca 0,5cl gin og 1cl tonic. På denne måten slipper du å kaste bort dyre drikkevarer.

Vil du lage deg en GT finner du en mengde oppskrifter på Gin & Tonic her.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.