Kassia og kassiabark

Kassia og kanel

Kassia og kanel er så like hverandre at vi nok ofte får kassia i stedet for kanel. Til en del ting passer også kassia bedre enn ekte kanel.

Kassia, eller kassiakanel som det også kalles er et viktig krydder i Kina, og brukes også mye i vestlige land. Kassiastenger brukes ofte hele til å smaksette gryter og på grunn av den skarpe smaken er kassia mer egnet enn ekte kanel til fett kjøtt. Kassia har en mer intens aroma enn ekte kanel. Den er søtlig med en markant skarphet. Malt kassiakanel inngår som en av de fem krydderne i den kinenske femkrydderblandingen.

Kassia og Kanel

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Kassia
Andre Norske navn: falsk kanel, Kassiakanel, Kinesisk kanel
Dansk navn: Kassiakanltræ, kinesisk kanel
Svensk navn: Hushållskanel, Kassiakanel, Kökskanel
Engelsk navn: Bastard cinnamon, Cassia, Cassia ignea, Cinnamon Cassia, False cinnamon tree, Saigon cinnamon
Latinsk navn: Cinnamomum aromaticum
Bruk i gin: Kassiabark
Som garnityr: Kassiabark
Skriv ut

Kassia som ingrediens i gin

Kassia bark har en skarp lukt, men duften er likevel søtere enn kanel. Både ekte kanel og kassia brukes i gin, men i sparsomme mengder. Kassia foretrekkes ofte av destillatører. Selv om kassiabarken av enkelte beskrives som bittelitt mindre velduftende, er barken tykkere og tåler destillasjon mye bedre.

Kassia lager en kompleks base og duften som oppleves som varm og krydret har lett for å gi inntrykk av eksotiske markeder langt unna. Det gir likevel en jordaktig note og et søt finish som ligner litt på lakris. Det er ganske typisk at duften kjennes tidlig i duftbildet, men smak av kassia/kanel dukker opp sent i smaksbildet.

Som garnityr i gin

Det er lekkert og smakfullt å bruke kassiastang eller kanelstang, eventuelt en liten bit av disse som garnityr for eksempel i en Gin og Tonic. Smaken og duften blir sterkere jo mer du har i, og jo lenger det ligger i, så pass på å balansere litt med størrelsen på det du har i.

Kassia og kanel spiller fint med grapefrukt, så det kan være gøy å kombinere med grapefruktskall som garnityr.

Tilgjengelighet og oppbevaring

Kassia og kanel er så like at du nok ofte har trodd det var kanel du fikk når du kom hjem med kassia. Det er barken du kjøper, og denne mister sakte intensiteten i duft og smak dersom du ikke oppbevarer det f.eks i en tett boks. Personlig har jeg hatt kanelstenger lenge, men for å få særlig ut av de duftmessig som garnityr, må man knekke de når de ikke er særlig ferske lenger. For bruk i gryter hvor de skal kokes eller i te f.eks må det trekke lenger jo eldre varen er. Oppbevares ellers tett og i romtemperatur.

Kassiakanel i vanlig bruk

Kassia er et viktig krydder i Kina, og brukes også mye i vestlige land. Kassiastenger brukes ofte hele til å smakssette gryter. På grunn av den skarpe smaken er kassia mer egnet enn ekte kanel til fett kjøtt. Kassia har en mer intens aroma enn ekte kanel. Den er søtlig med en markant skarphet. Malt kassiakanel inngår som en av de fem krydderne i den kinenske femkrydderblandingen.

I kinesisk urtemedisin regnes kassiakanel som et av de varmeste urtene. I forskjellige blandinger kan det blant annet fremme svetting, og lette muskelkramper. Anbefales ikke som terapi for gravide.

I vestlig medisin har kassiakanel vært brukt ved dårlig fordøyelse, mye tarmgass, kolikk, kvalme og diaré. Ellers ved vanlig forkjølelse, influensa, artritt, revmatisme, angina og hjertebank. Med andre ord et krydder med mye historie. Kanskje er det en grunn til at man hadde dette på risengrynsgrøten?

Ekte kanel
Man kan tydelig se hvor tynn barken er på ekte kanel er i forhold til på kassia kanel

Hvordan skille kassiakanel fra ekte kanel?

Kassiakanel er et slankt alltidgrønt tre som blir inntil 15 meter høyt, men som vanligvis beskjæres slik at det i praksis er busker. Treet har lange læraktige og skinnende blad, samt små blekgrønne blomster i klaser. Blomstene har en behagelig duft. Barken til kassiakanel er mørkere, grovere og tykkere enn barken til ekte kanel, og smaken på den er skarpere og mindre søt.
Barken på kassiatreet er tykkere, hele 1-3 mm, mens ekte kanelbark er bare ca 0,3 mm. Malt kassibark er mørkere og mer rødbrun enn vanlig kanel.

Dersom kanelen ikke er for gammel vil man få en seig og geléaktig følelse i munnen når man tygger på en kanelstang, mens kassiakanel ikke gir denne følelsen. Utseende messig vil kassiakanel vanligvis bestå at ett stykke bark som er rullet fra en side. Ekte kanel kan bestå av mange lag som er rullet rundt hverandre, gjerne fra begge sider.

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.