Den 5. mai 2021 slapp Stig Bareksten to nye gin på Vinmonopolet. Med dette var sirkelen sluttet. Nå får du Bareksten gin i alle varianter, inkludert Norges første Sloe Gin.
Det er mye man kan takke Stig Bareksten for. Det starter med hans tid hos Det Norske Brenneri, der han var med på å utvikle Harahorn Gin. Så bestemte han seg for å stå på egne ben. Det som skjedde da har ikke bare vært med på å åpne nordmenns øyne for gin, men det har virkelig satt norsk gin på verdenskartet.
Barekstens Fatlagret Gin
Det var som sagt hos Det Norske Brenneri at gin-eventyret startet. Det siste Stig gjorde der var å ta frem Barekstens Fatlagret Gin. Dette er kraftige saker. Den minner mest om en veldig god akevitt som har et hint av einebær. Den er perfekt til pinnekjøtt.
Eine Gin
Eine Gin er et produkt som jeg ikke kjente til før jeg fikk et tips fra en leser. Så vidt jeg har klart å finne ut ble denne lansert i 2016. Produktet er utgått hos Vinmonopolet, og det er ikke vært lett å finne noe informasjon om det. Ifølge polets omtale er dette en gin som består av 20 urter. Stilen ser ut til å være i retning av klassisk.
Bareksten Botanical Gin
Bareksten Botanical Gin ble lansert i 2016. Den ble snart en verdenshit. Når ginen din serveres som en av seks gin på Cesars Palace in Las Vegas trenger du i grunnen ikke å si mer. Her hjemme omtales den fortsatt som “helligvann” på gin-grupper på Facebook. Dette er en gin som smaker virkelig mye, så mye at jeg tror jeg brukte et helt år på å bli kjent med den. Dette er en gin som egner seg til “alt,” noe som gjenspeiles i antallet oppskrifter vi har lagt ut.
Bareksten Navy Strength Gin
Året etter, i 2017, kom Bareksten Navy Strength Gin. Dette er Bareksten Botanical Gin på steroider. Liker du originalen, kommer du til å elske denne. Den egner seg både til Dry Martini og til Gin og Tonic. Men husk at denne inneholder 58% alkohol. Det bør med andre ord bli en GT med litt ekstra tonic (men ikke så mye som du kanskje tror) eller en Dry Martini som knocks your socks off.
Det mange ikke vet er at i 2017 kom også Bareksten Old Tom Gin, mer om det senere.
Bareksten Mørket Gin
Så, på årets korteste natt, den 21/6 2018, ble Bareksten Mørket skapt. Dagen før hadde Stig løpt rund ved Lysekloster, ved Fanafjellet og i botanisk have i Bergen, og sanket ingredienser. Dette er, i ifølge Stig selv, essensen av norsk natur i full blomst. Dette er en gin som du helst vil nyte alene, og da tenker jeg ikke bare uten blandevann – men også etter at solen har gått ned og alle har lagt seg. Denne fortjener din fulle oppmerksomhet.
Når det er sagt så har vi laget et par Gin og Tonic med den som var svært vellykket. Allikevel satt jeg med den følelsen man får når man går på rød mann. Du er målbestemt, men håper at du ikke havner i en pinlig situasjon midtveis.
Elsker Pink Gin
Elsker Pink Gin kom i mars 2019. Personlig ble jeg glad når denne kom, dette er nemlig en Pink Gin som ikke smaker Hubba Bubba. Det er en gin som er smaksatt med bringebær – i den rekkefølgen. Denne kan du nyte som den er over is, men den gjør seg også bra i en Gin og Tonic.
Dette er en gin jeg ofte prøver å overtale Pink Gin drikkere til å prøve. De aller fleste av disse synes den er god, og de er et lite skritt nærmere å like “ordentlig gin”.
Elsker Dry Pink Gin
Elsker Dry Pink Gin kom kun to måneder etter forgjengeren. Dette er, som navnet indikerer, en tørrere utgave av Elsker Pink Gin. Dette er i enda større grad en rosa gin for folk som liker gin. Her opplever jeg at mange gin-drikkere for første gang får en Pink Gin som de liker. Dette er den eneste rosa-ginen vi har laget en vellykket Dry Martini med.
Blush – By Eli Kari
Blush – By Eli Kari var årets store overraskelse fra Stig Bareksten i 2019, en rosagin laget sammen med værdamen Eli Kari Gjengedal fra TV2. Denne kom i juli 2019. Smaksmessig ligger denne et sted mellom Elsker og Elsker Dry. Den er utmerket sammen med en prosecco, eller i en Gin og Tonic.
Bareksten Double Gin
Bareksten Double Gin kom på Vinmonopolet i september 2020. Navnet kommer av at denne er destillert i to omganger. Først er einebær destillert separat. Deretter har de åtte andre ingrediensene blitt destillert sammen, før det hele blir blandet sammen til det som utgjør innholdet av flasken.
Personlig synes jeg at dette var en overraskelse. Jeg hadde forventet at Bareksten Lyset skulle dukke opp. I stedet fikk vi en mer klassisk gin som tåler vanvittig mye appelsin. Flasken er også verdt en kommentar. For første gang bryter Bareksten tradisjonen med de sorte flaskene. Den nye flasken har samme fasong, og dekor, men er glassklar. Dekoren er hvit. Resultatet er lekkert og rent, men fortsatt lett gjenkjennelig.
Bareksten Lyset
Bareksten Lyset kom på Vinmonopolet i november 2020. Denne ginen er, naturlig nok, den rake motsetning av Bareksten Mørket. Den ble destillert på årets lengste natt, natt til 23.12.2019. Der Bareksten Mørket var full av urter og «tunge» smaker, er Bareksten Lyset full av sitrus og einer. Det er, ganske enkelt sagt, en mer klassisk gin. Flasken er også den rake motsetning. Denne er en matt hvit flaske med hvit dekor. Logo og tekst er sort.
Innholdet er av en slik karakter er best alene, men fungerer i en Gin og Tonic med en ikke alt for dominerende tonic. Det er litt på samme måte som med Bareksten Mørket Gin.
Bareksten Old Tom Gin
Produksjonen av Bareksten Old Tom Gin startet i 2017, etter forespørsel fra Danmark. I fire år var den kun tilgjengelig i Danmark, Tyskland, og England. Det var først i mai 2021 at denne kom på Vinmonopolet. Denne kan best beskrives som en Bareksten Botanical Gin som både smaker litt mer og samtidig er mer avrundet. Den er nydelig i en Negroni, Tom Collins eller en Gin og Tonic.
Bareksten Sloe Gin
Bareksten Sloe Gin er en milepæl. Ikke bare betyr det at Stig Bareksten nå faktisk produserer alle typer gin, det er også Norges første gin laget på slåpebær. Denne er den mest perfekt balanserte sloe ginen jeg har smakt. Den er ikke for søt, og ikke for syrlig. Fargen er rett og slett fantastisk. Vi har ikke hatt tid til å leke så mye med denne, men kan anbefale den sammen med prosecco. Jeg tror absolutt at den kan fungere med en sitrontonic, og kommer garantert til å prøve den over riskremen til jul.
Flasken er den samme som for Bareksten Double Gin, noe som gjør at den fantastiske fargen virkelig kommer til sin rett.
Og med det var ringen sluttet. Det er ingen over, og ingen ved siden.
Det er bare en ting igjen å si: Takk!
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.