Det Norske Brenneri gin

Det Norske Brenneri – Den lille kjempen som brøt monopolet

Del med andre ginteresserte:

Det Norske Brenneri holder til i en grå og anonym industribygning like utenfor Grimstad. Produktene deres er alt annet enn grå og anonyme. Her er historien om vårt besøk.

Bygningen er faktisk så anonym at vi kjørte rett forbi den før vi snur og parkerer. Vi er litt overrasket over at inngangen leder til et eplecider-utsalg. Det er fordi vi overså skiltet på den andre siden av bygningen.

Historien om Det Norske Brenneri starter 2011. Da etablerte Odd Johan Nelvik, tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, og investoren Kjetil Holta, et selskap for å produsere akevitt – noe de gjør med stor suksess. De skryter av å være de som brøt monopolet. I 2012 lanserte de Norges først single-malt whisky, kalt Audny.

Starten på eventyret om Harahorn Gin

Det Norske Brenneri Harahorn Gin
Harahorn Gin fra Det Norske Brenneri har erobret verden. (Bilde: Produsenten)

Det er i januar 2014 at det virkelig skyter fart. Da kjøper det Norske Brenneri firmaene Agder Brenneri og K.G. Puntervold. Sistnevnte er selskapet som står for eplecider-produksjonen. Stig Bareksten kommer inn som destillatør og medeier, og arbeidet med å lansere en gin starter. Dette samarbeidet skulle imidlertid ikke vare lenge. Allerede året etter, i 2015, forlater Stig Bareksten Det Norske Brenneri for å jobbe med egne prosjekter. Senere samme år blir Harahorn Gin lansert.

Etter at Stig Bareksten forsvant var Det Norske Brenneri på jakt etter en erstatter. Valget falt på den ikke helt ukjente Jon Bertelsen. Dette er et kjent navn for alle som har et forhold til norsk Cognac.

Jon Bertelsen blir i 2016 leid inn med tittelen Master Blender. Det første han starter med er å gjøre noen mindre justeringer av oppskriften på Harahorn Gin.

Det samme året vinner Harahorn Gin en gullmedalje i San Francisco International Spirits Competetion og salget skyter fart. Så, i 2017 velger SAS Harahorn som ginnen de vil servere på sine flygninger, også internasjonalt. Allerede etter en måned merket Det Norske Brenneri stor interesse for Harahorn Gin fra utlandet. Det tok helt av egentlig: Eksporten av Harahorn Gin ble 17-doblet sammenliknet med året før. Her hjemme vant Harahorn Gin Vinmonopolets gin-anbud.

Her kan du lese mer om Harahorn gin.

Historien om Harahorn Gin

Historien om Harahorn Gin – Fabeldyret som erobret verden

Historien om Harahorn Gin har elementer av pasjon og lidenskap, samt en god porsjon folklore. Resultatet er eventyrlig. Historien om Harahorn Gin starter 1581 meter over havet, i Grøndalen i ... Les mer

The mad professor – Jon Bertelsen

Det Norske Brenneri gin
Jon Bertelsen i sitt rette element. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Tilbake til Bertelsen. Det å snakke med Jon Bertelsen om sprit er en ren fornøyelse. Her er en mann som oser av kunnskap og lidenskap, og som ikke går av veien for å ha det gøy på jobb. Vi blir med på en runde for å smake på hva de har liggende på fat.

Det går ikke lang tid før vi er i ferd med å smake på brenneriets egne smaksdestillater. I løpet av smaksrunden får vi også et hurtigkurs i ingredienser i brennevin. Tørket skall gir bredde, dybde og munnfølelse. Friske skall gir sødme og topptoner. Irisrot og grønn kardemomme virker svalende.

Selv om han har skuffen full av smaker mener Jon at det er viktig å være tro mot grunnideen. Harahorn Gin er et speil av naturen. Hans største inspirasjonskilde er nettopp naturen. Han blir sjelden inspirert av hva andre lager.

jonsutvalgte.no kan du lese mer om Jon Bertelsens mange prosjekter.

Det Norske Brenneri
Noen av smaksdestillatene til Jon Bertelsen hos Det Norske Brenneri. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Harahorn i nye varianter

I de to årene som har gått siden Harahorn Gin tok av har Jon Bertelsen tryllet frem to nye varianter: Harahorn Pink Gin og Harahorn Fatlagret Gin. I Harahorn Pink har kan kompensert sødmen fra bringebærene ved å tilsette frisk frukt. I den fatlagrede utgaven benyttes mindre krydder, noe som gir mer plass til smakene fra fatet. Resultatet er en Pink Gin som fortsatt smaker gin og det som er den beste fatlagrede ginnen jeg har smakt.

I løpet av vårt besøk får vi også et innblikk og en smak av hva de tenker å lansere i fremtiden. Vi har lovet og ikke si noe, men kan røpe at det er bare å glede seg.

Det Norske Brenneri gin
Dette er noen av ingrediensene i Harahorn Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Det Norske Brenneri lager mye mer enn Harahorn

Det Norske Brenneri lager så utrolig mye mer enn bare gin. I tillegg til 5 gin og 1 genever lager de 8 whisky, og hele 89 forskjellige akevitter!

Oslo Gin

Oslo Gin er også et produkt fra Det Norske Brenneri. Etter min mening er dette en gin som ikke helt har fått den oppmerksomheten den fortjener. Den er morsom å prøve med forskjellige tonic. Du kan se vår omtale under.

Hva-passer-til-Oslo-Gin

Hva passer til Oslo Gin

Oslo Gin er, som navnet tilsier, en gin laget med ingredienser som kan plukkes så og si innenfor bygrensen. Her finner vi løvetann, karve, røsslyng og hestehov - i tillegg ... Les mer

Resept XVII Gin

Resept XVII Gin er en gin jeg tror mange har oversett. Først og fremst fordi den mangler bilde på Vinmonopolet sine sider, og ikke har fått bred omtale. Dette er en gin laget for bartendere. Det er gin på steroider. Smaksprofilen er enorm, og den holder seg der – lenge. Omtale om denne kommer.

Hva passer til Resept XVll Gin
Resept XVll Gin er laget for å brukes i cocktails. Les teksten på etiketten. (Bilde: produsenten)
Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Kommenter