Tom Collins med Old Tom Gin er en klassisk cocktail vi alle husker, først nedtegnet av Jerry Thomas i 1876. Siden det har den vært en populær cocktail både på Manhattan og her i Norge.
Tom Collins har tatt fornavnet sitt fra Old Tom Gin, som er den gin-typen som passer best til denne cocktailen, blant annet fordi Old Tom Gin er søtere og rundere enn f.eks London Dry Gin.
Jerry Thomas er kjent som den amerikanske miksologiens far, og det finnes mer enn en “cocktail-bibel” han har skrevet. Vil være skikkelig cocktailgeek kommer du egentlig ikke utenom å eie et eksemplar av Jerry Thomas’ Bartenders Guide.
Denne boken ble først utgitt under navnet How to Mix Drinks or the Bon Vivant’s Companion i 1862. Senere samme år skiftet den navn til Jerry Thomas’ Bartenders Guide. 25 år senere, i 1887, kom den i oppdatert utgave. Det er kun den oppdaterte utgave som inneholder oppskriftene på Tom Collins og Martinez. Du kan kjøpe reprint av 1887 utgaven hos Adlibris her.*
Som en kuriositet kan det nevnes at i utgaven fra 1862 er det 30 sider om hvordan du lager gin. Disse er tatt ut av den nyeste utgaven fra 1887.
Tom Collins med Old Tom Gin
Beskrivelse
Ingredienser
- 4 cl Langley's Old Tom Gin eller
- Hernö Old Tom Gin eller en annen Old Tom gin
- 2 cl Sukkerlake
- 2 cl Sitronsaft
- Fever-Tree Premium Soda Water
Dette trenger du
Garnityr
- Sitronskive
- Cocktailbær
Slik går du frem
- Fyll et longdrinkglass – også kalt Collinsglass med is.
- Ha i gin, sukker og sitronsaft. Rør med en lang skje. Legg en serviett over glasset så får du ikke søl overalt. Fyll opp med mer is, den synker gjerne litt sammen når du rører. Det blir best om du ikke får FOR mye Sodavann!
- Fyll opp glasset med sodavann.
- Pynt med en skive sitron og et cocktailbær