Historien om tonic

Hva er tonic? Historien om tonic fra medisin til cocktail

Historien om tonic er fascinerende. Vi kan takke den britiske armeen for dens opprinnelse, og to nederlandske tvillingsøstre for dens seneste utvikling.

Hva er tonic

Tonic er ikke et komplisert produkt. Tonic består av vann med kullsyre, sukker, og kinin. Moderne tonic er ofte tilsatt urter eller sitrussaft. Mer om det senere.

Kinin

Kinin er selve essensen i tonic. Det er det som skiller tonic fra brus. Kinin er et ekstrakt fra barken på kinoa treet. Kinin ble først fremstilt i Peru omkring år 1630. Det ble lenge brukt til å behandle feber. Kinoa treet fikk derfor det engelske klengenavnet fever tree eller febertre på norsk. I dag er Fever-Tree navnet på ett av verdens mest kjente tonic-merker.

Kinin som myggmiddel

Myten om at en gin og tonic hjelper mot mygg er nok dessverre litt overdrevet. Kinin har den egenskapen at det både forebygger og behandler malaria. Myggen liker ikke kinin, og vil derfor holde seg borte. Dagens tonic inneholder mye mindre kinin enn tidligere. Dette betyr at innen du har blandet den med gin er den medisinske virkningen borte, men la nå ikke det stoppe deg fra å ta en ekstra Gin og Tonic hvis du ser en mygg.

Kinins medisinske egenskaper gjorde at den spilte en stor rolle for utforskningen av nye kontinenter. Både i krig- og fredssammenheng ble det svært viktig å få i seg nok kinin for alle som oppholdt seg på steder hvor malariamygg var et problem.

Historien om gin

Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap

Historien om gin er full av krig og tragedier. I de senere årene har gin gjenvunnet sin gamle storhet. Godt hjulpet av små destillerier og folk med lidenskap og interesse ... Les mer

Det var ikke bare i India at kinin var viktig for soldater i felten. Under andre verdenskrig var det også svært viktig. Det siste amerikanske flyet som forlot Filippinene før japanerne tok over landet var lastet med fire millioner kininfrø.

Hva er tonic
Fever-Tree tonic utvalg. Bilde: produsenten)

Historien om tonic

Akkurat som med gin, så starter historien om tonic med britiske soldater. Da britene invaderte Øst-India, tidlig i det 19 århundre, måtte de få i seg store mengder kinin hver dag. Ren kinin er så bittert at det knapt er mulig å svelge det. Løsningen var å blande dette med sodavann og sukker. Dette er altså opphavet til det vi kjenner som tonic. Betegnelsen Indian Tonic Water spiller direkte på dette opphavet. Det er i prinsippet ingen forskjell på Indian Tonic og annen tonic.

Den første kommersielle fremstillingen av tonic ble gjort av Erasmus Bond i 1858. 20 år senere, i 1878, startet Jacob Schweppe produksjonen av det vi i dag kjenner som Schweppes Indian Tonic. Flagget i toppen av artikkelen tilhørte East India Company, selskapet som stod for all britisk handel i India og andre deler av Asia.

Morsomme fakta om tonic

  • Kinin gjør tonic selvlysende i ultrafiolett lys. Noen av dagens tonic typer inneholder fortsatt nok kinin til at dette er synlig i direkte sollys.
  • Sir Winston Churchill skal ha uttalt følgende:

“Gin and tonic har berget flere engelskmenns liv enn alle legene i det britiske imperiet.”

Historien om tonic
Thomas Henry tonic flaske. Teknisk tegning. (Bilde: produsenten)

Takket være at gin har blitt så populært, har utvalget av tonic har eksplodert de siste årene.

Schweppes er merket som alle kjenner. Det mange ikke vet er at de har et stort utvalg utover den vanlige Indian Tonic.

Fever-Tree, et amerikansk merke etablert i 2005 er den største konkurrenten til Schweppes.

Tyske Thomas Henry ble lansert i 2010. Dette merket har gjort det bra i mange sammenhenger, spesielt i Europa.

De to tvillingsøstrene bak Double Dutch har fått mye omtale for sine svært spennende og nyskapende tonic-typer.

Engelske Fentimans lager noen unike tonicprodukter. Felles for de alle er at hovedingrediensene er fermentert i syv dager, dette gir en litt bitter smak som fungerer bra sammen med mange typer gin.

Her hjemme har Nøisom Bryggeri lansert Tundra Tonic. En av disse er laget på havtorn, også kalt tindved.

Har du en Sodastream brusmaskin kan du lage en temmelig god tonic ved hjelp av deres tonic essenser.

Hvilke gin passer til de forskjellige tonic?

Dette spørsmålet finner du enkelt svaret på her.

Hva passer til tonic Hvilken mixer skal jeg velge

Hva passer til min tonic eller mixer? Finn gin og garnityr

Hvilken gin passer til min tonic? Hvilken mixer skal jeg velge hvis jeg vil ha noe annet enn tonic? Nedenfor kan du filtrere på tonic, mixere og produsenter. Du kan ... Les mer
Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.