Historien om tonic

Hva er tonic? Historien om tonic fra medisin til cocktail

Historien om tonic er fascinerende. Vi kan takke den britiske armeen for dens opprinnelse, og to nederlandske tvillingsøstre for dens seneste utvikling.

Hva er tonic

Tonic er ikke et komplisert produkt. Tonic består av vann med kullsyre, sukker eller et annet søtningsstoff, og kinin. I tillegg kommer gjerne sitronsyre eller andre såkalt surhetsregulerende midler. I takt med ginbølgen har også tonic utviklet seg. Nå til dags får du dusinvis av varianter av det vi gjerne kan kalle smaksatt tonic. Mer om det senere.

Kinin er selve essensen i tonic. Det er det som skiller tonic fra brus. Kinin er et ekstrakt fra barken på Kina treet. Kinin ble først fremstilt i Peru omkring år 1630. Det ble lenge brukt til å behandle feber. Kina treet fikk derfor det engelske klengenavnet fever tree eller febertre på norsk. I dag er Fever-Tree navnet på ett av verdens mest kjente tonic-merker.

Kinin som myggmiddel

Myten om at en gin og tonic hjelper mot mygg er nok dessverre litt overdrevet. Kinin har den egenskapen at det både forebygger og behandler malaria. Myggen liker ikke kinin, og vil derfor holde seg borte. Dagens tonic inneholder mye mindre kinin enn tidligere. Dette betyr at innen du har blandet den med gin er den medisinske virkningen borte, men la nå ikke det stoppe deg fra å ta en ekstra Gin og Tonic hvis du ser en mygg.

Kinins medisinske egenskaper gjorde at den spilte en stor rolle for utforskningen av nye kontinenter. Både i krig- og fredssammenheng ble det svært viktig å få i seg nok kinin for alle som oppholdt seg på steder hvor malariamygg var et problem.

Historien om gin

Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap

Historien om gin er full av krig og tragedier. I de senere årene har gin gjenvunnet sin gamle storhet. Godt hjulpet av små destillerier og folk med lidenskap og interesse ... Les mer

Det var ikke bare i India at kinin var viktig for soldater i felten. Under andre verdenskrig var det også svært viktig. Det siste amerikanske flyet som forlot Filippinene, før japanerne tok over landet, var lastet med ca fire millioner kininfrø.

Hva er tonic
Noen av Fever-Tree sine tonic. Bilde: produsenten)

Historien om tonic

Akkurat som med gin, så starter historien om tonic med britiske soldater. Da britene invaderte Øst-India, tidlig i det 19 århundre, måtte de få i seg store mengder kinin hver dag. Ren kinin er så bittert at det knapt er mulig å svelge det. Løsningen var å blande dette med vann og sukker. Dette er altså opphavet til det vi kjenner som tonic. Betegnelsen Indian Tonic Water spiller direkte på dette opphavet. Det er i prinsippet ingen medisinsk forskjell på Indian Tonic og annen tonic.

Den første kommersielle fremstillingen av tonic ble gjort av Erasmus Bond i 1858. 20 år senere, i 1878, startet Jacob Schweppe produksjonen av det vi i dag kjenner som Schweppes Indian Tonic. Flagget i toppen av artikkelen tilhørte East India Company, selskapet som stod for all britisk handel i India og andre deler av Asia.

Morsomme fakta om tonic

  • Kinin gjør tonic selvlysende i ultrafiolett lys. Noen av dagens tonic typer inneholder fortsatt nok kinin til at dette er synlig i direkte sollys.
  • Sir Winston Churchill skal ha uttalt følgende:

“Gin and tonic har berget flere engelskmenns liv enn alle legene i det britiske imperiet.”

Utvalget vokser

Historien om tonic
Thomas Henry tonic flaske. Teknisk tegning. (Bilde: produsenten)

Takket være at gin har blitt så populært, har utvalget av tonic har eksplodert de siste årene.

Schweppes er merket som alle kjenner. Det mange ikke vet er at de har et stort utvalg utover den vanlige Indian Tonic.

Fever-Tree, et amerikansk merke etablert i 2005, er den største konkurrenten til Schweppes.

Tyske Thomas Henry ble lansert i 2010. Dette merket har gjort det bra i mange sammenhenger, spesielt i Europa.

De to tvillingsøstrene bak Double Dutch har fått mye omtale for sine svært spennende og nyskapende tonic-typer. I tillegg har de noen kininfrie miksere.

Engelske Fentimans lager noen unike tonicprodukter. Felles for de alle er at hovedingrediensene er fermentert i syv dager, dette gir en litt bitter smak som fungerer bra sammen med mange typer gin.

Her hjemme var Nøisom Bryggeri i Fredrikstad blant de første norske med sin Tundra Tonic og miksere.

Berentsens Brygghus i Egersund har hatt stor suksess med sin serie med The Headless Horseman tonic.

Den siste på markedet i Norge er Stig Bareksten med Bareksten tonic og ingefærøl.

Hvilke gin passer til de forskjellige tonic?

Dette spørsmålet blir man aldri enige om, men vi mener selvfølgelig at du enkelt finner svaret her:

Hva passer til tonic Hvilken mixer skal jeg velge

Hva passer til min tonic eller mixer? Finn gin og garnityr

Hvilken gin passer til min tonic? Hvilken mixer skal jeg velge hvis jeg vil ha noe annet enn tonic? Nedenfor kan du filtrere på tonic, mixere og produsenter. Du kan ... Les mer

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.