Fentimans – Tonic, ingefærøl og mixere, siden 1905

Fentimans er så mye mer enn tonic. Det hele startet med ingefærøl i 1905. I dag har Fentimans tonic, ingefærøl og mixere som passer for de fleste anledninger.

Året var 1905 og Thomas Fentiman ga et lån til en bekjent. Som sikkerhet fikk han oppskriften på en botanisk brygget ingefærøl. Lånet ble aldri innfridd. Denne oppskriften var starten på det som i dag er et lite imperium av blandevann. I starten var produktet ingefærøl. Dette ble levert på døren med hest og kjerre.

Thomas Fentimann eide en schæferhund som het Fearless. I 1933 og 1934 vant denne hunden flere utmerkelser for sin lydighet. Thomas Fentiman var så stolt av denne at han begynte å bruke et portrett av hunden i markedsføring av Fentimans Ingefærøl. Schæferen pryder fortsatt flaskene, og Fentimans eies fortsatt av den samme familien. I dag er det Eldon Fentiman, barnebarnet til Thomas Fentiman, som styrer butikken.

Fentimans Tonic

Hva gjør Fentimans tonic, ingefærøl og mixere så spesielle

Fentimans Tonic Water
Fentimans flasken som var i bruk frem til sent i 2017. (Bilde: Produsenten)

Svaret ligger i oppskriften fra 1905. Stikkordet er fermentering. Når vi hører ordet fermentering tenker vi kanskje på koreansk kimchi. Fermentering er den samme prosessen som vi kjenner fra fremstillingen av både rakefisk og gammelost her i Norge.

Først kokes einer, sitrongress og kaffir lime-blader. Deretter legges de på en fermenteringstank i syv dager. Gjær, sukker og pæresaft er med på å skape den lett syrlige botaniske smaken som kjennetegner produktene fra Fentimans.

Deretter tilsettes naturlige smaker og oljer, sammen med sukker og vann. Pasteurisering er den siste prosessen før man til slutt tilsetter kullsyre og tapper det på flasker.

Resultatet er tonic, ingefærøl og mixere med en naturlig bitterhet som fungerer med veldig mange gin. Her må vi skyndte oss og si at dette slett ikke fungerer med alle gin. Giner som The Botanist eller Hendrick’s vil forsvinne i en Gin og Tonic med de fleste av Fentimans Tonic.

I 2017 gikk Fentimans vekk fra sine karakteristiske grønne flasker, og over til klare flasker for tydeligere å vise variasjonene mellom sine produkter.

Se denne artikkelen for å se hvor du får kjøpt hvilken tonic i Norge:

hvor selges tonic

Hvor selges hvilken tonic i Norge (Oppdatert oktober 2020)

Hvor selges Fever-Tree Aromatic Tonic? Hvor får du tak i Double Dutch tonic og mixere? Det kan være en utfordring å få tak i noe annet enn Indian tonic utgavene ... Les mer

Tonic og mixere fra Fentimans vi har beskrevet

Oppskrifter med Fentimans

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.