Juniperus distillatus Nordic elixir Gin er laget av den lille vingården Freyja på Frønningen i Sogn og Fjordane. Mens de venter på vindruene sine, lager de morellvin og eplesider – og en nydelig gin.
Freyja Vin drives av Vilhelm Rumohr og Zsuzanna Barna. Vilhelm er fra Frønningen, og Zsusanna, som opprinnelig er fra, Ungarn havnet der med sin ønolog/vinmaker utdannelse etter flere år i England. Her er det høyt fokus på å teste ut alt som vokser i nærområdet i produksjonen, og det er heller ingenting som går til spille. Egner det seg ikke i sprit, vin eller sider blir det te eller eddik. Det ser ikke ut til å være noen ende på oppfinnsomheten.
De har også et ønske om å hjelpe andre, så av tesalget donerer de 30% av inntektene til Røde Kors.
Produksjonsmetode og tanken bak
Vilhelm har alltid likt gin, men ikke helt funnet sin favoritt, han syntes det luktet nydelig, men hadde for emmen smak. Derfor er også bakteppet for denne produksjonen; både det å skape noe annerledes, og å få til smaker som han opplevde som bedre. For Zsusanna har aldri gin vært noen favoritt, og av de gin de har laget så langt er nok den rosa mer hennes favoritt. De har også laget en tredje gin, som ikke ennå er tilgjengelig på Vinmonopolet. Denne inneholder bare lokale ingredienser.
Juniperus distillatus Nordic elixir Gin inneholder foruten einer, endel andre tradisjonelle gin-krydder som du kan lese mer om i tabellen under. Det som er ganske tydelig i duft og smak er det jordlige preget som oftest kommer av røtter og her er det flere av de. Både lakrisrot, orrisrot, og kvannrot er med. De har også inkludert kardemomme og kanel, og flere andre krydder som de ikke har spesifisert. Ut over dette bruker de mange lokale ingredienser, hvor de har vært villig til å avsløre hylleblomst, morell og en del forskjellige skogsbær, blant annet multer.
Ginen har en nydelig rund smak, og en helt annerledes ettersmak sammenliknet med det meste vi har vært borti. Den er bløt og mild og kan nytes bar. Samtidig har den “trøkk” så den ikke drukner i en Gin og Tonic eller en cocktail. Ettersmaken er dog mild og nesten vinøs og gjør meg uendelig nysgjerrig på hva som forårsaker denne effekten.
Premieringer
CWSA Honkong 2022: Gull.
Gin of the Year 2022 England: Gull.
Handcrafted Gin England 2022: Bronse.
Europe Vine and Spirits Trophy 2022: Grand Gold.
Duft- og smaksnotater
Duften åpner med einer på et bakteppe av urtete krydder. Det er sitrus, antagelig også bartre, røtter og mulig rabarbra. Kjenner jeg også allehånde? Smaken er tydelig einerpreget, med et jordlig preg. Ingefær og rabarbra, kanskje? Ettersmaken domineres av einer. Dette er en kompleks gin, som ofte overrasker.
Jeg lurer på rabarbratonic og rabarbra som garnityr, men har ikke hatt tid til å teste dette.
Juniperus distillatus Nordic elixir Gin
Beskrivelse
Kjente ingredienser
- Einer
- Kvann
- Orris
- Lakrisrot
- Kanel
- Kardemomme
- Hylleblomst
- Moreller
- Skogsbær
- Multer
Duft
- Sitrus
- Einer
Smak
- Einer
- Sitrus
- Krydder
- Jordnoter
Ettersmak
- Einer
- Krydder
Anbefalt tonic
- 1724 Tonic Water *
- Artisan Classic London Tonic
- Bareksten Premium Indian Tonic Water
- Bareksten Sugar Free Indian Tonic Water
- Double Dutch Indian Tonic Water
- Double Dutch Skinny Tonic Water
- Fever-Tree Elderflower Tonic Water
- Fever-Tree Premium Indian Tonic Water
- Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
- Schweppes Selection Premium Mixers Tonic & Twist of Lime
- The Headless Horseman original indian tonic water
- Thomas Henry Tonic Water
- Tundra Tonic Water Original
Anbefalt garnityr
- Appelsinskall
- Stjerneanis
Mer informasjon
Oppskrifter med Juniperus distillatus Nordic elixir Gin
Gin fra samme produsent
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.