Hele kardemomme frukter

Kardemomme

Del med andre ginteresserte:

Kardemomme er vanskelig å beskrive smaken må. Vi vet jo hva det lukter og smaker, og tenker kanskje litt på vafler? Det er vanlig i indisk mat, og slekter på ingefær.

Kardemomme hører naturlig hjemme i det sørlige India, og dyrkes også i Guatemala, Indokina og Tanzania. Det er et unikt krydder, og like essensielt i te i India som det er i pølser i det vestlige Europa. Frøene kommer fra en plante som hører til Ingefær familien og vokser i små kapsler på størrelse med en stor blåbær. Smaken er skarp og aromatisk og har en varmende effekt.

Kardemomme

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Kardemomme
Andre Norske navn: Ekte Kardemomme, Grønn kardemmomme
Dansk navn: Kardemomme
Svensk navn: Kardemumma
Engelsk navn: Cardamom, True Kardamom
Latinsk navn: Elettaria cardamomum
Bruk i gin: Frø, Kapsler
Som garnityr: Frø, Kapsler
Skriv ut

Kardemomme som ingrediens i gin

Kardemomme har en kraftig og lett identifiserbar duft i krydderform, men når den har blitt destillert blir den veldig grønn i smaken, som et teppe av gress. Duften er pikant og smaken er først søtlig med kraftigere krydderavslutning. Grønne kardemommefrø gir i tillegg en litt eukalyptusaktig smak til gin, men sorte kardemommefrø gir en mer røkt avslutning.

Som garnityr i gin

Kardemomme som garnityr i gin er grønne kapsler som legges i drinken, og sprer, etter litt tid, en kraftig og aromatisk duft og smak. Ønsker du en raskere smak og duft kan du klemme på kapselen, eller lett knuse et par av frøene i kapselen. Men vær oppmerksom at det blir stor forskjell og mye smak. Kardemomme fungerer spesielt godt sammen med appelsin som garnityr, da smakene utfyller hverandre.

Tilgjengelighet og oppbevaring

Kardemommekapsler kan kjøpes i mange forretninger helsekostbutikker og nettbutikker. De vil miste farge og smaksintensitet fort om de ikke oppbevares helt tett og mørkt. Beregn å bruke de opp innen et år. Frøene vil vare kortere om de er utenfor kapselen, og malt kardemomme bør egentlig brukes innen et døgn etter det er malt for å beholde komplett smak og duft. Felles for alle disse er at det må oppbevares tett, kjølig og mørkt for å vare lengst mulig.

Kardemomme i vanlig bruk

Dette er et av verdens eldste krydder, og har i århundrer vært brukt i det indiske kjøkken, og er en vesentlig ingrediens i indiske chai te. I tradsjonell kinesisk og ayurvedisk medisin har det blitt brukt til behandling av lungesykdom og andre plager knyttet til luftveiene, som forkjøelse, influensa, hoste og bihulebetennelse.

Kardemomme kom til Europa fra India via slikeveien og var et ettertraktet krydder hos grekerne allerede fra 300 f.kr. Hippokrates skal ha anbefalt urten ved isjias, hoste, nervøse forstyrrelser, buksmerter, kramper og bitt av giftige dyr. Ganske variert med andre ord!

Egypterne brukte det i parfymer og røkelse, og man tygget frøene for å holde tennene hvite. I Romerriket ble kardemomme brukt til krydring av vin og i hårvann. Kardemomme har lange tradisjoner som et afrodisiakum og ble brukt til å behandle impotens. Ikke rart vi drikker!

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.