Orrisrot bilde fra Köhler–s Medizinal-Pflanzen

Orrisrot

Del med andre ginteresserte:

Orrisrot er en vanlig ingrediens i gin. Dette er roten av irisplanten, og det er en av de mest brukte urtene i gin, men iris er også klassifisert som en giftig hageplante, så denne egner seg IKKE som garnityr.

Orrisrot

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Orrisrot
Andre Norske navn: Irisrot
Dansk navn: Orris rod
Svensk navn: Orris rot
Engelsk navn: Orris root
Latinsk navn: rhizoma iridis)
Bruk i gin: Tørkede røtter
Som garnityr: Brukes ikke, giftig
Skriv ut

Orrisrot som ingrediens i gin

Det legges mye arbeid i orrisrot som brukes i gin. Etter 3-4 års vekst graves røttene opp og tørkes i minst 2 til 5 år. Man bruker hovedsakelig røtter av Iris Pallida og Iris Germanica planter. Destillert tørket orris beholder sin florale, søtlige duft og sammenlignes oftest med (Parma) fioler. I tillegg bringer det destillerte preparatet også med seg en jordaktig “støvete” søthet som faller noe mellom gress og høy i smak. Duften er tørr, søt og ren, mens smaken er sterk, søt og treaktig – litt lik smaken av lakris. På samme måte som lakris, gir orris rot en “fyldiggjørende” følelse og effekten i ginen er at det gir dybde og tekstur.

Orrisrot brukes i gin for å fiksere smakene og binde aromaene sammen. Roten har blomstrete og søte noter som gir en lett duft av fioler til ginen.

Som garnityr i gin

Orrisrot kommer som sagt fra irisplanten som er klassifisert som en giftig hageplante. Denne egner seg dermed ikke som garnityr.

Orrisrot i vanlig bruk

Det sies at orris også i det gamle Hellas og Romerriket ble brukt i parfyme. Sammen med anis ble det også brukt for å parfymere sengetøy så tidlig som i 1480. Man tror også at parfymen Channel No5 inneholder en stor andel orrisrot, uten at det er bekreftet.

Bilde denne gang fra: Köhler–s Medizinal-Pflanzen

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.