Orrisrot er en vanlig ingrediens i gin. Dette er roten av irisplanten, og det er en av de mest brukte urtene i gin, men iris er også klassifisert som en giftig hageplante, så denne egner seg IKKE som garnityr.
Orrisrot som ingrediens i gin
Det legges mye arbeid i orrisrot som brukes i gin. Etter 3-4 års vekst graves røttene opp og tørkes i minst 2 til 5 år. Man bruker hovedsakelig røtter av Iris Pallida og Iris Germanica planter. Destillert tørket orris beholder sin florale, søtlige duft og sammenlignes oftest med (Parma) fioler. I tillegg bringer det destillerte preparatet også med seg en jordaktig “støvete” søthet som faller noe mellom gress og høy i smak. Duften er tørr, søt og ren, mens smaken er sterk, søt og treaktig – litt lik smaken av lakris. På samme måte som lakris, gir orris rot en “fyldiggjørende” følelse og effekten i ginen er at det gir dybde og tekstur.
Orrisrot brukes i gin for å fiksere smakene og binde aromaene sammen. Roten har blomstrete og søte noter som gir en lett duft av fioler til ginen.
Som garnityr i gin
Orrisrot kommer som sagt fra irisplanten som er klassifisert som en giftig hageplante. Denne egner seg dermed ikke som garnityr.
Orrisrot i vanlig bruk
Det sies at orris også i det gamle Hellas og Romerriket ble brukt i parfyme. Sammen med anis ble det også brukt for å parfymere sengetøy så tidlig som i 1480. Man tror også at parfymen Channel No5 inneholder en stor andel orrisrot, uten at det er bekreftet.
Bilde denne gang fra: Köhler–s Medizinal-Pflanzen
Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no