Smeaton’s Bristol Method Dry Gin er noe så sjeldent som en gin med sesongdestillerte ingredienser. I tillegg er den urovekkende god.
Gjenskapt av et par skikkelig gin-nerder etter en original oppskrift fra 1870 er dette et unikt produkt. Her er hver ingrediens destillert når den er best, og senere blandet sammen. Dette er en kvalitetsgin hvor det er lagt mye arbeid i fremstillingen. Hver enkelt av de 8 ingrediensene er destillert på den tiden av året den er best og ferskest, under varierende temperatur og med forskjellig maserasjon og cut. Når alle destillatene er klare, blir de blandet sammen og hviler deretter i minst 3 måneder før tapping.
Den helt tydelige anbefalingen her er i en svært tørr Dry Martini servert med sitrontwist. Eller servert som en Gin & Tonic med en mild tonic og uten garnityr. Våre anbefalte tonic og andre tips så langt finner du i tabellen under. Produsenten anbefaler også å prøve denne med bare soda. Vår egen favoritt er Bareksten Premium Indian Tonic Water.
Bakgrunn og historikk
Bristol Method gin ble oppdaget omtalt i boken “Loftus’s Mixing Book of 1869”. Gründeren Michael Palij hadde aldri hørt om denne metoden og ble så fasinert at han ville se om det var mulig å finne ut om den noen gang var laget. Han og kameraten Will Betts bruke så masse tid og mange år på å undersøke gamle historiske skrifter og arkiver. En masse materiale ble oppdaget da de besøkte det gamle Bristol Archives på Smeatan’s Road og langt om lenge omsider fant den originale håndskrevne oppskriften fra 1870.
Det gjenstod imidlertid masse arbeid, samt enkelt destilleringer, undersøkelser og et 10 års samarbeid med blant annet Oxford University’s Dyson-Perrins Laboratory for Organic Chemistry. Det at hver enkelt ingrediens er separat destillert på den tiden av året hvor den er fersk og perfekt gjør dette til en tidkrevende prosess. I tillegg var alt det historiske materialet vanskelig å tolke; det var henvist til oljer fra ditt og datt, dette og hint. Destillasjonsmetodene var ikke forklart eller oppgitt. Arbeidet var derfor like mye detektivarbeid og fantasi som puslespill og oppfinnsomhet.
Dobbel gull i San Fransisco World Spirits Competition 2021
Smeaton’s Bristol Method Dry Gin fikk dobbel gull i SFWSC 2021 og det bør derfor ikke komme som en overraskelse at den er svært god. Den har også fått utmerkelse for design av flasken og emballasjen fra UK packaging Awards 2018: Best Packaging of a New Product.
Ingrediensene i Smeaton’s Bristol Method Dry Gin
I motsetning til de fleste produsenter får du i dette produktet vite veldig mye om ingrediensene og hvor de kommer fra. Det er ingenting tilfeldig over utvelgelsen av de botaniske ingrediensene, og man kan lære en hel del om å smake gin av å sette seg inn i ingrediensene. Her får du noen gode tips fra Smeaton’s ingrediensliste:
Einer – Italia og Macedonia. I frisk einer fra disse stedene opplever du granbar, lyng og lavendel. Tørre bær mister mange av disse dufter og smaker, derfor er det viktig å destillere disse når de er i sesong.
Koriander – Marokko. Et perfekt samspill med einer, med smaker som spiller mellom sitrus og krydder.
Appelsin – Spania. Friske appelsiner fra sent i sesongen i Valencia deles i to for hånd for å sikre at de alle er helt friske og perfekt modne.
Kanel – Sri Lanka. Her blandes Kanel med tykt og tynt skall (aldri malt). Dette gir kompleksitet. Den tykke barken gir kraftig smak og virker varmende, mens den tynne gir et mer floralt inntrykk med litt mentol.
Orris (irisrot) – Italia. Svært vanlig i parfyme på grunn av velduften. Roten gir jordlige noter og gir en lengre smak og mer kompleksitet.
Lakris – India. Kjent for å variere mye fra produksjon til produksjon. Derfor blander de alltid mange batcher sammen for å få en konsistent smak og nydelig munnfølelse.
Kalmusrot – Holland. Sjeldent brukt i gin, men mye i Italienske bittere. Smaker som en blanding av muskat, ingefær og allehånde.
Kvann – Spania. Kvann har ofte et anispreg, men gir en komplisert sitrus smak og granskudd base som binder de andre botaniske ingrediensene samme.
Duft- og smaksnotater
Duften er krydret og frisk. Intens. Sødmen er tydelig, appelsin antagelig. Litt mentol, einer og lakris. Lette bitterstoffer og sitrus.
Smaken er kompleks med godt integrert alkohol. Mange nyanser. Krydderne glir over i hverandre og veksler om å ta oppmerksomheten. Det er som om det går i bølger. Krydder, appelsin, mentol? Litt anis/lakris. Smaken varer og varer, og det henger i anis og peppernoter lenge.
Smeaton’s Bristol Method Dry Gin
Beskrivelse
Ettersmak
- Kompleks
- Lang
- Anis
- Pepper
Anbefalt tonic
Anbefalt garnityr
Anbefalt vermut
Mer informasjon
Oppskrifter med Smeaton’s Bristol Method Dry Gin
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.