Smake gin ginsmaking

Hvordan smake gin – 6 gode råd om ginsmaking

Hva er den beste måten å smake gin på? Dette er et spørsmål jeg av og til får fra folk rundt meg. Her er mine råd til hvordan du på en best mulig måte kan gjennomføre en vellykket ginsmaking.

1. Velg korrekt glass

Fasongen på glasset har mye å si i forhold til hvordan du opplever smak. Når vi smaker på noe bruker vi ikke bare tungen, både lukt og visuelt inntrykk er med på å danne opplevelsen av hvordan noe smaker. Bruk gjerne et whiskyglass med stett, også kalt tulipanglass. Disse glassene fanger aromaer fra væsken mye bedre enn mer åpne glass.

Smake gin
Bilde: Bigstock

2. Sørg for å være forberedt

Hvis du vet at du skal smake gin, så prøv å unngå å ha på deg parfymer eller liknende. Unngå også å spise veldig sterk eller fet mat da du vil ha disse smakene og luktene sittende igjen i flere timer etter at måltidet er over. Med andre ord er ikke en tacomiddag med rå løk det beste utgangspunktet for en vellykket ginsmaking.

3. Hvordan smake gin

Når du skal smake på gin bør du begynne med kun gin. Glem is, tonic og annet tilbehør som kan forstyrre lukt eller smak.

a. Snurr på glasset

Snurr på glasset for å få væsken i glasset utover et større område. Dette gjør det lettere å plukke opp de mer subtile duftene.

b. Start med nesen

Start med nesen ca 10cm over glasset. Her får du kjenne de mer subtile aromaene som sitrus og blomster. Beveg deg deretter nedover mot glasset. Her vil du få mer alkoholdamp.

Prøv å legge merke til hva du lukter. Er det sitrus?, einer?, blomster?

Neste skritt er å smake på ginen. Før du gjør dette kan det være en god ide å resette luktesansen. Dette kan du gjøre ved å lukte på kaffebønner eller på oversiden av hånden din.

c. Ta den første lille slurken

La væsken hvile i munnen i fem til ti sekunder. Hvilke smaker legger du merke til først? Finner du igjen noen av de samme tingene som du kunne lukte? Endrer smaken seg over tid?

d. Svelg

Hva skjer når du svelger? Hvilke smaker sitter du igjen med? Hvor lenge sitter smaken igjen? Forandrer ettersmaken seg over tid?

e. Prøv igjen

Nå som du har gjennomgått hele smaksbildet kan det være en ide å ta en liten slurk til. Denne gangen har du forventninger til både duft og smak, samtidig er munnen helt fri for andre smaker. Legger du merke til ting du ikke kjente første gangen?

smake gin
Bilde: Unsplash

4. Ginsmaking for viderekommende

Så langt har du smakt gin i romtemperatur og uten tilsetninger av noe slag. Hvis du virkelig vil bli kjent med en gin, nytter det ikke å gi seg med dette. Temperatur og utvanning har mye å si for både smak og lukt. På dette nivået vil jeg anbefale deg å ta frem penn og papir. Skriv ned det du lærte i første runde, og se hvordan smaksopplevelsen forandrer seg.

a. Tilsett noen dråper vann

Tilsett noen få dråper vann, og ta deretter en ny liten slurk. Har reduksjonen i alkoholstyrke fått frem nye dufter eller smaker?

b. Ha noen isbiter i glasset

Nå har vi vannet ut ginen, og tilsatt is. Innholdet i glasset begynner nå å nærme seg det du møter når du drikker en Dry Martini.

Ta en ny liten slurk. Er det smaker eller dufter som har blitt borte eller forandret karakter etter nedkjøling?

c. Tilsett tonic

Ha i ca dobbelt så mye tonic som du har gin igjen i glasset. Jeg vil her anbefale at du velger en mest mulig nøytral indian tonic. Nå sitter du med en Gin & Tonic uten garnityr. Nå har tiden kommet til å finne ut hvordan ytterligere utvanning, og tilsetning av kinin og de andre ingrediensene i en tonic påvirker ginens karakter.

Ta en slurk skriv ned resultatet. Tenk over om du tror at en annen tonic ville fungere bedre, og hva som ville være godt som garnityr.

Historien om tonic

Hva er tonic? Historien om tonic fra medisin til cocktail

Historien om tonic er fascinerende. Vi kan takke den britiske armeen for dens opprinnelse, og to nederlandske tvillingsøstre for dens seneste utvikling. Hva er tonic Tonic er ikke et komplisert ... Les mer

5. Garnityr – hva passer til?

Dette er strent tatt litt utenfor begrepet ginsmaking, men jeg synes at det hører med her. Noen ganger kjenner du tydelig smak av sitrus, kanskje er det da naturlig med sitrus-skall. Kanskje savner du sitrus i smaksbildet? Da kan du jo tilsette det ved å ha i skall av sitrus. Garnityr kan brukes for å fremheve det du allerede liker i ginen, eller for å hente inn noe du savner. Eller bare for å legge til mer.

Jeg setter meg inn i hva ginen inneholder, og spiller ofte på det. Nå er det slik at noe av dette ofte står på flasken, og da kan man jo utnytte den lett tilegnede kunnskapen derfra. Like du preget av appelsin? Da kan du tilsette appelsinskall. Synes du den ikke var så frisk i smaken, da kan en båt appelsin fikse det. Ville du likt et litt “tyngre, mer jordpreget” inntrykk? Det vil du kunne få ved å bruke dehydrert appelsin. Og på samme måte med andre sitrus typer. Liker du einerpreg som i en skikkelig London dry gin? Da kan du tilsette einebær i de fleste andre gin også, gjerne kombinert med sitrusskall og/eller urter. Tilsett rosmarin og du fremhever det typiske i en klassisk gin. Er du ikke så begeistret for London Dry gin? Da vil du kanskje heller spille på evt bær som dukker opp i smaksbildet.

6. Husk å drikke vann

Skal du smake flere gin er det en god idé å drikke vann innimellom. Ikke bare bidrar dette til å rense munnen, det holder deg også gående lenger. Husk at ginsmaking skal være gøy!

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.