hvorfor sitrusskall i drinker

Hvordan og hvorfor bruke sitrusskall i drinker

Del med andre ginteresserte:

Hvorfor bruker vi som oftest sitrusskall i våre drinker? Det er flere årsaker til dette. Først og fremst fordi det gir mer smak og mindre syrlighet enn om du bruker noe med fruktkjøtt.

Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.

Hvorfor vi bruker sitrusskall i stedet for skiver eller båter i drinker

Du har kanskje lagt merke til at det er sjelden vi benytter båter eller skiver av lime, sitron, grapefrukt eller appelsin. Årsaken har med hvilke smaker vi ønsker å fremheve. I en Gin og Tonic er det kinin, dette stoffet er bittert. Av og til kan det å blande bitterheten fra kininen i tonicen med syrlige fruktsafter få uønskede smaksopplevelser. Da er det bedre å bruke skallet fra sitrusfrukten.

Anatomien til en sitrusfrukt

Alle sitrusfrukter er bygget opp på den samme måten. Innerst er den en kjerne som går gjennom hele frukten. Utenfor dette ligger fruktkjøttet. Innerst i fruktkjøttet ligger eventuelle frø. Det er fruktkjøttet som inneholder fruktsaft. Utenfor fruktkjøttet ligger en hvit hinne, den smaker ikke noe godt, og kan gi mindre god smak på drinken din. Den gir “feil” bitterhet på en måte.

hvordan sitrusskall i drinker
Rosa grapefrukt egner seg til veldig mange forskjellige gin. Her kan du bruke både skallet, og en skive eller båt med fruktkjøtt. (Bilde: Pixabay)

Så kommer vi til skallet. Det er her hemmeligheten ligger. Under skallet ligger det noen søte oljer, oljer som til og med gjør en sitron søt. Hvis du ikke tror meg, prøv følgende: Finn et stort glass, det kan være et Martini-glass eller et stort rødvinsglass. Finn en potetskreller og hold sitronen over glasset. Bruk potetskrelleren på undersiden av sitronen, slik at oljene fra sitronen spruter ned i glasset. Skrell så noen centimeter sitronskall, men slipp ikke skallet ned i glasset.

Det er nå du stikker nesen ned i glasset og lukter. Det du kjenner nå er en søt, rund og behagelig lukt som du sannsynligvis ikke forbinder med sitron. Akkurat det samme vil du finne med andre sitrusfrukter.

Verktøyet du trenger

Du trenger egentlig ikke noe annet enn en god potetskreller eller y-skreller med et godt grep. Ideelt sett bør du finne en potetskreller som ikke tar for dypt, slik at du får minst mulig av det hvite laget under skallet.

Potetskreller

Det finnes to typer skrellere som egner seg til fruktskall. Den “vanlige” rette varianten, og en såkalt y-skreller. Hva du liker koker ned til smak og behag.

  • Functional Form potetskreller med bevegelig blad fra Fiskars

  • Functional Form potetskreller med bevegelig blad fra Fiskars
    68,00

    Bevegelig blad som gjør skrellingen lettere. Softgrip skaft. Tåler oppvaskmaskmaskin.

    Se mer *

    *Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

  • Good Grips Y-formet skreller fra OXO

  • Good Grips Y-formet skreller fra OXO
    120,00

    Skrellerens myke og ergonomiske håndtak glir ikke i hendene, selv når de er våte, men gjør det i stedet lett og behagelig at arbeide med. Tåler oppvaskmaskmaskin.

    Se mer *

    *Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

  • Sitrusskreller og zester fra OXO 2 verktøy i 1

  • Sitrusskreller og zester fra OXO 2 verktøy i 1
    129,00

    Her får du både en sitrusskreller og en zester, til prisen for én. Softgrip håntak. Blad i rustfritt stål. Tåler oppvaskmaskmaskin.

    Se mer *

    *Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

  • Pro Zester fra Zwilling

  • Pro Zester fra Zwilling
    150,00

    Laget i rustfritt stål. Ergonomisk håndtak som passer godt i hånden. Tåler oppvaskmaskmaskin. Lengde: 17 cm

    Se mer *

    *Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Zester eller julienne

Hvordan sitronskall i drinker
Med en zester får du av tynne remser av skallet uten å få med deg noe av resten av frukten.

Et annet verktøy du bør ha er en zester, også kalt julienne. Med en slik kan du lage mye mindre striper med skall.

  • Pro Zester fra Zwilling

  • Pro Zester fra Zwilling
    150,00

    Laget i rustfritt stål. Ergonomisk håndtak som passer godt i hånden. Tåler oppvaskmaskmaskin. Lengde: 17 cm

    Se mer *

    *Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Hvis du ønsker å ta leke deg litt, og samtidig kunne få virkelig lange strimler med sitrusskall i drinkene dine vil jeg anbefale en maskin slik som den under.

Oppskrifter med sitrusskall

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

* Linker merket med * er affiliate linker. Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra. En vakker dag kan det også hende at det dekker innkjøp av gin, som jo er en nødvendighet for å ha noe å skrive om.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.