hvorfor sitrusskall i drinker

Hvordan og hvorfor bruke sitrusskall i drinker

Del med andre ginteresserte:

Hvorfor bruker vi som oftest sitrusskall i våre drinker? Det er flere årsaker til dette. Først og fremst fordi det gir mer smak og mindre syrlighet.

Hvorfor vi bruker sitrusskall i stedet for skiver i drinker

Du har kanskje lagt merke til at det er sjelden vi benytter båter eller skiver av lime, sitron, grapefrukt eller appelsin. Årsaken har med hvilke smaker vi ønsker å fremheve. I en Gin og Tonic er det kinin, dette stoffet er bittert. Av og til kan det å blande bitterheten fra kininen i tonicen med syrlige fruktsafter få uønskede smaksopplevelser. Da er det bedre å bruke skallet fra sitrusfrukten.

Anatomien til en sitrusfrukt

Alle sitrusfrukter er bygget opp på den samme måten. Innerst er den en kjerne som går gjennom hele frukten. Utenfor dette ligger fruktkjøttet. Innerst i fruktkjøttet ligger eventuelle frø. Det er fruktkjøttet som inneholder fruktsaft. Utenfor fruktkjøttet ligger en hvit hinne, den smaker ikke noe godt.

hvordan sitrusskall i drinker
Blodgrapefrukt egner seg til veldig mange forskjellige gin. Her kan du bruke både skallet og en skive eller båt med fruktkjøtt. (Bilde: Pixabay)

Så kommer vi til skallet. Det er her hemmeligheten ligger. Under skallet ligger det noen søte oljer, oljer som til og med gjør en sitron søt. Hvis du ikke tror meg, prøv følgende: Finn et stort glass, det kan være et Martini-glass eller et stort rødvinsglass. Finn en potetskreller og hold sitronen over glasset. Bruk potetskrelleren på undersiden av sitronen, slik at oljene fra sitronen spruter ned i glasset. Skrell så noen centimeter sitronskall, men slipp ikke skallet ned i glasset.

Det er nå du stikker nesen ned i glasset og lukter. Det du kjenner nå er en søt, rund og behagelig lukt som du sannsynligvis ikke forbinder med sitron. Det samme vil du finne med andre sitrusfrukter.

Verktøyet du trenger

Du trenger egentlig ikke noe annet enn en god potetskreller* eller y-skreller* med et godt grep. Ideelt sett bør du finne en potetskreller som ikke tar for dypt, slik at du får minst mulig av det hvite laget under skallet.

Potetskreller

Det finnes to typer skrellere som egner seg til fruktskall. Den «vanlige» rette varianten, og en såkalt y-skreller*. Hva du liker koker ned til smak og behag.

Zester eller julienne

Hvordan sitronskall i drinker
Med en zester får du av tynne remser av skallet uten å få med deg noe av resten av frukten. (Bilde:

Et annet verktøy du bør ha en zester, også kalt julienne.* Med en slik kan du lage mye mindre striper med skall.

Hvis du ønsker å ta leke deg litt, og samtidig kunne få virkelig lange strimler med sitrusskall i drinkene dine vil jeg anbefale en maskin slik som den under.

Oppskrfter med sitrusskall

* Linker merket med * er affiliate linker. Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra. En vakker dag kan det også hende at det dekker innkjøp av gin, som jo er en nødvendighet for å ha noe å skrive om.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.