11 år etter han smakte sin første Gin og Tonic nyter Jonathan Clark sin suksess med City of London Distillery. Til tross for en treg start har det blitt mange premier.
En fredag ettermiddag på en av våre mange London-helger fant vi vår vei ned en smal gate midt i Londons City. Straks vi åpnet den grønne døren og forlot de travle London gatene kjente vi duften av gin. Da vi kom ned trappen fant vi oss selv i en koselig bar med utsikt til de flotte destillasjonsapparatene som brukes for å lage gin hos City of London Distillery.
Sittende ved enden av baren var ingen andre enn Jonathan Clark, eieren av City of London Distillery. Det han har klart på bare fem år er intet mindre enn et mirakel. Mer om det senere.
Destilleri omvisning og ginsmaking
Vi kom for den litt over en time lange destilleri omvisningen og smakingen. De sjekket billetten vår og plasserte oss ved et bord sammen med en Gin og Tonic basert på City of London Dry Gin mens vi ventet. Som garnityr hadde de valgt rosa grapefrukt.
Vi hadde kommet tidlig og det var få mennesker i baren. Imidlertid var det tidlig tydelig at vi ikke ville bli alene på smakingen, stedet fylte seg opp og innen tiden for smakingen var kommet var vi over 20 personer til stede. Når vi ble ledet inn i det lille smaksrommet var det ingen plasser ledige.
Smakingen var både veldig bra og litt skuffende. Jeg liker å virkelig smake ginen, og da er det synd å få tre glass til fem gin. Det betyr at man må drikke opp to av de før man får smakt de siste, og man får ingen sjanse til å sammenligne de alle til slutt. Om dette ikke er endret ville jeg faktisk tatt med meg noen små plastglass til dette stedet for et nytt besøk.
Etter smakingen fikk vi en rask omvisning i destilleriet. Her fikk vi en temmelig detaljert informasjon om hvordan alt virker.
Da omvisningen var over fikk min mann se eieren sittende ved et bord, og gikk bort og introduserte seg. Resten av artikkelen er basert på samtalen mellom han og Jonathan Clark.
Historien om City of London Distillery
Jonathan Clark smakte faktisk sin første Gin og Tonic da han var fylt 50 år. På den tiden eide han eiendommen i Fleet Street som i dag huser City of London Distillery. En av leieboerne hans åpnet en strippeklubb i kjelleren – og siden dette er ulovlig i City of London hadde han ikke noe annet valg enn å kaste ut vedkommende. Siden han måtte finne på noe å bruke lokalet til kom han på at han kunne alltids lage gin.
For å lære så mye som mulig om kunsten å lage gin begynte han å invitere andre destillere på lunch; Charles Maxwell fra Thames Distillery, Desmond Payne fra Beefeater og Tom Nichol fra Tanqueray. Hver tredje uke hadde han med nye smaksprøver, og etter hvert ble tilbakemeldingene mer og mer positive.
Selve flasken fra City of London Distillery har samme fasong som kuppelen på St Pauls Cathedral, og nettopp fordi de er rett rundt hjørnet for katedralen er dette liksom helt riktig. Flaskene er flotte, og en glede å ha i skapet.
Gin fra City of London Distillery
No1. The City of London Dry Gin
En klassisk London Dry Gin med en fin balanse mellom einer, kvann, lakris og koriander. Frisk appelsin, sitron og rosa grapefrukt gir en frisk smak.
Se vår omtale av The City of London Dry Gin.
No2. The City of London Christoper Wren Gin
Christopher Wren er en av Londons mest kjente arkitekter og, kanskje mest kjent for St.Pauls Cathedral. Ginen som bærer hans navn, er designet av Master Distiller Tom Nichole. Dette er ginen som satt City of London Distillery på verdens gin-kart. Kombinasjonen av einer, kvann, lakris, koriander og ekstra søte appelsiner gir en svært behagelig smak.
No3. The City of London Old Tom Gin
Lett søtlig og krydret, dette er en klassisk Old Tom med noter av sitrus.
No4. The City of London Sloe Gin
Basert på City of London Dry Gin som har trukket flere måneder med slåpebær, er dette er gin rik på både smak og farge. Et lett hint av marsipan hinter til søtheten som venter på å nytes.
Se vår omtale av The City of London Sloe Gin.
No5. The City of London Square Mile Gin
Dette er en London Dry
Prisvinnende gin
Disse
På den Internasjonale Wine & Spirits Competition samme år vant de Gold Award for Christopher Wren Gin. De vant på samme sted også Gin Masters Award – noe som er bedre enn gull – for sin sloe gin.
Firmaet vokser
Våren 2017 startet et nytt kapittel for City of London Distillery. For å muliggjøre ytterligere vekst og øket distribusjon solgte Clark 80% av firmaet til Halewood International Ltd. Da min mann spurte ham om risikoen for å vanne ut varemerket var Clark svært klar på det faktum at all gin fremdeles skulle produseres samme sted. Oppskriften skal ikke endres. Den eneste forskjellen blir større volum og videre distribusjon, og at ginen blir tappet av Halewood.
Planer for fremtiden
Jonathan Clark er en mann med visjoner. På spørsmålet om hva som lå i fremtiden, nå som han hadde sluppet kontrollen på selskapet, smilte han hemmelighetsfullt og nevnte at han hadde et nytt destilleri under oppføring rett ved hjemstedet sitt.
De prisvinnende ginene laget kun meter fra der vi sitter sammen, kan ikke eksperimenteres med. Det er dermed ikke rom for flere eksperimenter innenfor de rammene som er. Med Wessex Distillery vil Jonathan igjen kunne eksperimentere, leke og lage nye gin. Det eneste han ville si var at han skulle eksperimentere med vakuum-destillasjon.
Vi ser frem til å følge denne nye retningen – og til et forhåpentlig besøk og en smaking!
Flere ideer til Gin opplevelser i London?
Hvis du først er i London, finner du flere ideer til Gin opplevelser her.
Gin fra denne produsenten
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.