City-of-London-Distillery

Historien om City of London Distillery – gin i hjertet av London

Del med andre ginteresserte:

11 år etter han smakte sin første Gin og Tonic nyter Jonathan Clark sin suksess med City of London Distillery. Til tross for en treg start har det blitt mange premier.

En fredag ettermiddag på en av våre mange London-helger fant vi vår vei ned en smal gate midt i Londons City. Straks vi åpnet den grønne døren og forlot de travle London gatene kjente vi duften av gin. Da vi kom ned trappen fant vi oss selv i en koselig bar med utsikt til de flotte destillasjonsapparatene som brukes for å lage gin hos City of London Distillery.

Sittende ved enden av baren var ingen andre enn Jonathan Clarc, eieren av City of London Distillery. Det han har klart på bare 5 år er intet mindre enn et mirakel. Mer om det senere.

Destilleri omvisning og gin smaking

City-of-London-Gin og Tonic

Vi kom for den litt over en time lange destilleri omvisningen og smakingen. De sjekket billetten vår og plasserte oss ved et bord sammen med en Gin og Tonic basert på City of London Dry Gin mens vi ventet. Som garnityr hadde de valgt rosa grapefrukt.

Vi hadde kommet tidlig og det var få mennesker i baren. Imidlertid var det tidlig tydelig at vi ikke ville bli alene på smakingen, stedet fylte seg opp og innen tiden for smakingen var kommet var vi over 20 personer til stede. Nå vi ble ledet inn i det lille smaksrommet, var det ingen plasser ledige.

Smakingen var både veldig bra og litt skuffende. Jeg liker å virkelig smake ginen, og da er det synd å få 3 glass til 5 gin. Det betyr at man må drikke opp 2 av de før man får smakt de siste, og man får ingen sjanse til å sammenligne de alle til slutt. Om dette ikke er endret ville jeg faktisk tatt med meg noen små plastglass til dette stedet for et nytt besøk.

Etter smakingen fikk vi en rask omvisning i destilleriet. Her fikk vi en temmelig detaljert informasjon om hvordan alt virker.

Da omvisningen var over fikk min mann se eieren sittende ved et bord, og gikk bort og introduserte seg. Resten av artikkelen er basert på samtalen mellom han og Johnathan Clark.

Historien om City of London Distillery

Jonathan Clark smakte faktisk sin første Gin og Tonic da han var fylt 50 år. På den tiden eide han eiendommen i Fleet Street som i dag huser City of London Destillery. En av leieboerne hans åpnet en strippeklubb i kjelleren – og siden dette er ulovlig i City of London hadde han ikke annet valg enn å kaste ut vedkommende. Siden han måtte finne på noe å bruke lokalet til kom han på at han kunne alltids lage gin.


For å lære så mye som mulig om kunsten å lage gin begynte han å invitere andre destillere på lunch; Charles Maxwell fra Thames Destillery og Tom Nichol fra Tanqueray. Hver tredje uke hadde han med nye smaksprøver, og etter hvert ble tilbakemeldingene mer og mer positive.

Selve flasken fra City of London Destillery har samme fasong som kuppelen på St Pauls Cathedral, og nettopp fordi de er rett rundt hjørnet for katedralen er dette liksom helt riktig. Flaskene er flotte, og en glede å ha i skapet.

Gin fra City of London Distillery

City of London Distillery
De fem gin typene fra City of London Distillery. (Bilde: City of London Distillery)

No1. The City of London Dry Gin

En klassisk London Dry Gin med en fin balanse mellom einer, kvann, lakris og koriander. Frisk appelsin, sitron og rosa grapefrukt gir en frisk smak.
Se vår omtale av The City of London Dry Gin.

No2. The City of London Christoper Wren Gin

Christopher Wren er en av Londons mest kjente arkitekter og, kanskje mest kjent for St.Pauls Cathedral. Ginen som bærer hans navn er designet av Master Distiller Tom Nichole. Dette er ginnen som satt City of London Distillery på verdens gin-kart. Kombinasjonen av einer, kvann, lakris, koriander og ekstra søte appelsiner gir en svært behagelig smak. Anbefales!

No3. The City of London Old Tom Gin

Lett søtlig og krydret, dette er en klassisk Old Tom med noter av sitrus.

No4. The City of London Sloe Gin

Basert på City of London Dry Gin som har trukket flere måneder med Slåpebær er dette er gin rik på både smak og farge. Et lett hint av marsipan hinter til søtheten som venter på å nytes.
Se vår omtale av The City of London Sloe Gin.

No5. The City of London Square Mile Gin

Dette er en London Dry smakssatt med einer, koriander, orris rot (en type iris), kvann, lakris, appelsin og sitron.

Privsinnende gin

Disse gin’ene har vunnet mye ros. I 2017 vant London City Distillery 3 Double-Gold Awards på San Fransisco World Spirits Competition for City of London Dry Gin, Old Tom Gin og The Square Mile Gin.

På den Internasjonale Wine & Spirits Competition samme år vant de Gold Award for Christopher Wren Gin. De vant samme sted også Gin Masters Award – noe som er bedre enn gull – for sin Sloe Gin.

Firmaet vokser

Våren 2017 startet et nytt kapittel for City of London Distillery. For å muliggjøre ytterligere vekst og øket distribusjon solgte Clark 80% av firmaet til Halewood International Ltd. Da min mann spurte ham om risikoen for å vanne ut varemerket var Clark svært klar på det faktumet at all gin fremdeles skulle produseres samme sted. Oppskriften skal ikke endres. Den eneste forskjellen blir større volum og videre distribusjon, og at ginen blir tappet av Halewood.

City of London Square Mile Gin
City of London Square Mile Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Planer for fremtiden

Jonathan Clark er en mann med visjoner. På spørsmålet om hva som lå i fremtiden, nå som han hadde sluppet kontrollen på selskapet, smilte han hemmelighetsfullt og nevnte at han hadde et nytt destilleri under oppføring rett ved hjemstedet sitt.

De prisvinnende ginene laget kun meter fra der vi sitter sammen, kan ikke eksperimenteres med. Det er dermed ikke rom for fler eksperimenter innen de rammene som er. Med Wessex Distillery vil Jonathan igjen kunne eksperimentere, leke og lage nye gin. Det eneste han ville si var at han skulle eksperimentere med vakuum destillasjon.

Vi ser frem til å følge denne nye retningen – og til et forhåpentlig besøk og en smaking!

City of London Distillery
Fasongen på flaskene stammer fra Pauls Cathedral in London. (Bilde: Anett Finbråten)

Flere ideer til Gin opplevelser i London?

Hvis du først er i London finner du flere ideer til Gin opplevelser her.

Gin fra denne produsenten

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.