Green hat gin

Green Hat Gin fra New Columbia Distillers

Dette er en historie om Green Hat Gin, en historie som inkluderer både den Amerikanske forbudstiden og politikeres dobbeltmoral, og sist men ikke minst – historien om det første destilleriet som åpnet i DC siden 1920 tallet.

Den Amerikanske forbudstiden – et svært kort resyme

Mellom 1920 og 1933 var det ulovlig å produsere, importere, transportere og selge enhver form for alkoholholdig drikke i USA. Forbudet skapte en hel del uforutsette problemer, som for eksempel høyere kriminalitet og en økonomisk nedtur.

Forbudstiden viste seg også å endre den Europeiske barhistorien i positiv retning – men det er en annen historie.

Historien om gin

Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap

Historien om gin er full av krig og tragedier. I de senere årene har gin gjenvunnet sin gamle storhet. Godt hjulpet av små destillerier og folk med lidenskap og interesse ... Les mer

New Columbia Distillers

New Columbia Distillers var de første til å åpne i Washington DC etter forbudstiden. Det som virkelig er oppsiktsvekkende er at dette skjedde først i oktober 2012. Destilleriet gjør en fullstendig produksjon fra korn til flaske. Vi var overrasket over utvalget, siden det var mye mer enn de viste på websiden sin.

Firmaet produserer en rekke vermut og gin, de har også bitter og sirup. Som vanlig velger vi å fokusere på gin, men vi har også inkludert en vermut utenom det vanlige. Når man tar med i betraktning at New Columbia Distillers begynner med kornet og avslutter med produktet ferdig på flaske er de det mest kompakte destilleriet vi har besøkt. De holder til i en garasje i Ivy City distriktet i nordvestre Washington. Stedet er stappfullt av gjærtanker, tønner, destillasjonsapparater, og selvfølgelig gin. På lørdager er det også stappfullt av folk. De har åpent hus med en kort omvisning, smaksprøver, og bar. I det ene hjørnet har de også funnet plass til en bitteliten butikk.

Historien bak navnet Green Hat Gin

New Colombia Distillers

Navnet Green Hat Gin har historiske røtter og sikter til kanskje den mest kjente brennevinsselgeren under forbudstiden. Fra 1920 til 1930 solgte George Cassiday sprit til medlemmene i det Amerikanske senatet. Mellom 1920 og 1925 gjorde han i snitt 25 leveringer om dagen og fraktet flaskene til medlemmer av senatet i en stor lærveske. Han hadde faktisk kontor i kjelleren på senatets Cannon-bygning! Capitol Police, som kjente igjen Cassiday på den grønne hatten, gav ham adkomst til bygningen til alle døgnets tider.

I 1925 ble Cassiday arrestert, og nektet adgang til Cannon-bygningen. Arrestasjonen ble kjent som “the green hat incident” og fikk en hel del publisitet. Dette viste seg å være bra for forretningene hans. Fra 1925 til 1930 fortsatte han sine ulovlige leveranser, denne gang fra en annen senatsbygning – Russel bygningen.

I 1930 ble Cassiday arrestert på senatorenes parkeringsplass. Høyst passende bar han på arrestasjonstidspunktet 6 flasker gin. Han ble dømt til 18 måneder i fengsel. Da han ble løslatt gav han et intervju til Washington Post hvor han gav en detaljert beskrivelse av sin svært vellykkede, men ulovlige forretning. Dette resulterte i en serie artikler og var med å gjøre slutt på forbudstiden.

Utvalget av Green Hat Gin

New Columbia Distillers lager 6 typer Green Hat Gin.

Green Hat Gin
Alle produktene fra New Colombia Distillers. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Green Hat Classic Gin

Dette er en gin men en klassisk smak an einer. Det som gjør den annerledes er smaken av koriander. Ettersmaken er litt sitrus og krydder. Denne Green Hat ginen er perfekt for klassiske cocktailer som Dry Martini.

Green Hat Navy Strengt Gin

Dette er den mer potente versjonen av Green Hat Classic Gin. Personlig liker jeg godt denne, da den har en “klarere” og tydeligere smak. På grunn av det høye alkoholinnholdet kan de mer flyktige smakene bli litt borte i denne ginen. Det kan du imidlertid løse ved å bruke den i en Dry Martini, da vil vannet fra isen få frem mer av sitrusnotene.

Green Hat Summer Gin

Ettersom de holder til i DC, er kirsebærblomst en naturlig ingrediens. Med kirsebærblomst som en av hovedingrediensene formelig skriker denne ginen sommer. Dette er en versjon av den klassiske Green Hat Gin med en blomstret note som grenser mot jordbær. Dette er en perfekt gin for en Gin & Tonic med rosmarin.

Gin washington dc
Kirsebærblomster i Washington DC. (Bilde: Jeff Kubina – Flickr.)

Green Hat Old Tom gin

Green Hat Old Tom Gin

Denne ble sluppet sommeren 2017 og er ikke helt det du forventer av en Old Tom gin. Søtheten du vanligvis finner i en Old Tom er erstattet med sitron, appelsin og grapefrukt. Denne ginen har hvilt på Pedro Ximenez Sherry-fat, og det gir den en fin farge og mild rundhet.

Green Hat Aronia Gin

Dette er Green Hat versjonen av en sloe gin. Bruken av Aronia bær gjør smaken svært fruktig og litt snerpete. Igjen har dette destilleriet laget sin egen vri på en gin.

Green Hat Ginavit (Winter Gin)

Green Hat Ginavit

I 2013 lanserte de en gin som egentlig må sies å være en akevitt/gin miks. Dette er en virkelig liten produksjon med en begrenset distribusjon.

Som du kanskje har gjettet var denne ikke tilgjengelig for smaking. Det var inntil vi kom i snakk med en av eierne, John Uselton. John elsker å leke med sprit og resultatet er en gin med en ettersmak av klar akevitt. Jeg tror denne ville fungere utmerket i en drink ment å bli laget med akevitt.

Capitoline Rosé Vermouth

Green Hat Desitillers har inngått et partnerskap med Capitoline Vermouth og resultatet er helt strålende! Capitoline Vermouth er håndlaget i små kvanta, aromatisert med en serie botaniske ingredienser for å lage an balansert og unik opplevelse. Denne er ulikt noen annen vermut vi har smakt. Den har nøye utvalgt vin som en kritisk ingrediens. De forsterker vermuten med en nydelig rød vinter-hvete sprit destillert av Green Hat Distillers. Resultatet er nydelig, og bør prøves – både som ingrediens i gode cocktails og for seg selv med is. Du kan lese mer om denne på drinkcapitoline.com.

Hva er vermut

Hva er vermut? Historien og bruksområdene

Hva er vermut? De fleste har hørt om en Dry Martini, men mange vet ikke at den inneholder vermut. Dry Martini har gitt navnet til en av verdens mest kjente ... Les mer

Destilleri-omvisningen

John Uselton

Som nevnt var dette et svært kompakt sted, noe som gjorde omvisningen kort og svært informativ. Omvisningen fikk vi av John selv, noe som gav en svært interessant innsikt i filosofien bak hvert produkt.

Vi kom tidlig så vi rakk å se stedet før det ble fullstendig fullpakket med folk. Innen omvisningen var over måtte vi stille oss i kø for å smake favorittene våre en gang til. Vi endte opp med å reise derfra med Green Hat Classic gin og Green Hat Summer gin, og tok også med en Rose Vermouth.

For mer informasjon om Green Hat Gin, besøk greenhatgin.com.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.