Alkoholfri Gin-En økende trend Hvit måned

Alkoholfri Gin – En økende trend

Ja, du leste riktig, denne artikkelen dreier seg om alkoholfri gin. Hva er det? Smaker det som en ekte gin? Hva kan det brukes til? Tenker du på en hvit måned? Svarene får du her.

Det er en økende trend at forbrukere tar et standpunkt å veksle mer på hva de drikker. Det velges oftere drikke med lav-alkohol eller uten alkohol. Og det er ikke lenger slik at folk enten drikker alkohol – eller ikke. Mange har tatt et valg i matveien om å være fleksitarianere; spise kjøtt og fisk, men også velge å spise vegetar eller vegansk mat. Den samme trenden brer om seg innen alkoholkonsum. En del ønsker å drikke mindre alkohol, men ikke å kutte ut. Det er en del av livet man ønsker å kunne nyte, men kanskje i mindre doser, eller ikke alltid.

Alkoholfri Breakfast Martini med Stryyk not gin
Alkoholfri Breakfast Martini med Stryyk not gin. Alkoholfritt kan være ganske så kult – og veldig godt. (Bilde: Anett Finbråten)

“Mindfull drinking” – “No & Low” kategorien vokser

Det er mange faser, perioder eller enkeltdager det bare ikke passer å drikke. Det kan være graviditet, perioder med høyt arbeidspress, man ønsker å ta en hvit måned, eller du skal kjøre bil senere. Det er heller ingen tvil om at det er atskillig færre kalorier i alkoholfrie alternativ. Det har skjedd en stor vridning i produktutvalget i dette markedet. Nå finnes det alkoholfrie alternativ som har en kvalitet som gjør at man kan nyte alkoholfri drikke på i alle fall noe i nærheten av samme måte som med alkohol. Det finnes erstatninger for de fleste alkoholtyper, gin, vodka, likører, vermut og bitter. Du kan med andre ord lage tilsvarende de vanlige cocktailene du nyter. Og kjøre bil etterpå.

Man kan selvsagt også bruke et alkoholfritt produkt og erstatte deler av innholdet i en cocktail og slik skape et lav-alkohol alternativ. Er man ute på restaurant eller på bar bør man nå kunne nå forvente at det finnes et bra alkoholfritt alternativ både til mat og om man ønsker en cocktail. Det begynner også å bli mer vanlig å ta et “No & Low” standpunkt om alkohol. Dette gjør at man ikke lenger bør måtte behøver å forklare i det vide og brede hvorfor man ikke drikker.

Med de senere tiders stadige lockdowns og skjenkestopp har mange utesteder funnet redningen i alkoholfrie alternativ, slik at de som velger å gå ut på byen fremdeles kan få gode drikkevarer servert.

Alkoholfri Negroni med Lyre's produkter Lyre's London Dry Spirit
Alkoholfri Negroni med Lyre’s produkter. Med disse produktene får du til en fin Negroni. (Bilde: Anett Finbråten)

Alkoholfri Gin

Drikkevarebransjen var i en tid usikre på hvordan de skulle møte millennials-generasjonens svært forsiktige omgang med alkohol. Noe av svaret har vært å starte produksjon av alkoholfri “sprit.” Og etter hvert har mange andre alternativ kommet til.

Hva er gin

Hva er gin? Hvordan produseres gin? Hva er gin laget av?

Hva er gin? Hvordan lager man gin? Dette er spørsmål jeg får ganske ofte. Her prøver jeg å gi et litt utfyllende svar. Hva er gin - og hva er ... Les mer

Verdens første alkoholfrie “sprit” ble produsert av britiske Seedlip i 2015. Diageo, verdens største spritprodusent, kjøpte seg opp fra 20% til majoritetsaksjonær i aksjene i Seedlip i august 2019, noe som allerede da indikerte at alkoholfrie alternativer har kommet for å bli. Seedlip er ikke en gin siden den ikke inneholder einer. Så langt jeg kan se er ikke denne lett å få tak i Norge lenger, den var i en tid både på Vinmonopolet og i mange dagligvare forretninger.

Fremstilling av alkoholfri gin

Alkoholfri gin er i prinsippet destillert på samme måte en som vanlig gin. Forskjellen ligger i at alkoholen er fjernet før tapping. Dette gir mange av de samme aromaene som i en ordinær gin, men uten at du trenger å ta taxi hjem.

Spennende alternativer til gin og cocktails med gin

Lyre's har mange spennende produkter, kaffelikør, trippelsec og en konkurrent til Aperol.
Med disse produktene og en av ginene kan du lage en alkoholfri Espresso Martini, En spritz om du har musserende – eller kanskje Breakfast martini eller White Lady? (Bilde: Produsenten)

Meg bekjent er det nå iallfall tre sprimerker på markedet i Norge som har gin i sin portefølje. Ginish er å få både på Vinmonopolet og i mange dagligvareforretninger, samt hos importørens nettbutikk; Leske.no

Leske.no har også et merke med veldig stort utvalg av artige drinkmikse-ingredienser, og en gin. Serien heter Lyre’s og har både gin, vermut, bitter, rom, og det meste andre du har lyst til å ha i en bar. Målet her er at man skal kunne nyte sitt drikke enten man vil drikke alkohol eller ei.

Espresso Martini med Lyre's London Dry. Perfekt i en hvit måned.
Espresso Martini med Lyre’s London Dry (Bilde: Anett Finbråten)

Vi har i lengre tid hatt Stryyk Not Gin som vårt alkoholfrie alternativ og funnet mange gode løsninger på cocktails med denne. Denne kan du blant annet kjøpe hos Lillepromille.no

Vi har laget en hel del oppskrifter med Stryyk Not Gin som du kan se her:

Endelig kan man ta en drink eller to på en tirsdag, og kjøre hjem med god samvittighet.

Hvordan bruke alkoholfri gin

Du bruker de alkoholfrie produktene slik du bruker et vanlig alkoholholdig produkt. For oss som pleier å drikke alkohol må vi nok jobbe litt med intensiteten i drinken, og kanskje finne en løsning på tekstur og munnfølelsen vi savner. Her kan man for eksempel bruke cocktailsirup og/eller eggehvite for å få et rundere og mer likt resultat. Jeg tror faktisk ikke de som ikke vanligvis drikker alkohol vil savne noe ved de alkoholfrie alternativene som eksisterer nå, det har blitt så mye bedre.

Forventningene dine styrer mye av hva du opplever

Jeg opplever at jeg forventer en viss munnfølelse i en cocktail. Og mye av den munnfølelsen kommer av alkoholen. En mer rund, nesten tykk følelse. Det er det vanskelig å oppnå med et alkoholfritt alternativ.
Jeg synes mange av de alkoholfrie alternativene er veldig gode, men at jeg må styre forventingene mine så jeg ikke forventer et alkoholholdig resultat.

For å få til en tekstur jeg likte i Espresso Martinien på bildet over med laget jeg kaffesirup, dvs sukkerlake og espresso og kokte inn til ganske så tykk. Med den ble teksturen i Espresso Martinien på bildet over veldig bra.

Dersom ønsket er å lage en velsmakende cocktail som ikke skal inneholde alkohol gjør disse produktene det lett for deg. Ønsker du å gi en gjest som ikke drikker alkohol en like god og ivaretatt følelse som de andre som kommer på besøk? Da er det ingen tvil om at du bør ha et alkoholfritt alternativ av denne typen også til de som ikke drikker alkohol.

Dersom man nå skulle velge å gå for en hvit måned i januar, så vil jeg ønske å kunne leke med å lage cocktails likevel, og det kan jeg med Lyre’s store utvalg av produkter. Det har jeg ikke funnet noe annet sted, og gleder meg veldig til å være kreativ med disse.

Lurer du på en hvit måned i år?

Alkoholfri gin - en økende trend
Alkoholfri gin – en økende trend. (Bilde: Leske.no)

Leske AS har en aldeles fortreffelig artikkel; en guide til hvordan man kan lykkes med en hvit måned. Jeg synes dette var et strålende utgangspunkt, så ta deg en titt på Den ultimate guiden til hvordan ta en hvit måned. Du finner produktene på Leske.no

Gode alkoholfrie oppskrifter

Vi har kommet frem til at man utmerket godt kan lage en alkoholfri Gin og Tonic også uten å måtte tilsette en erstatning for spriten. Men har du et alkoholfritt produkt kan du også bytte ut ginen i enhver oppskrift du finner og bruke den du har. Ofte er ingrediensene tilpasset det andre i oppskriften, så det blir ikke alltid vellykket, og vil kreve litt prøving og feiling.
På linken under finner du våre alkoholfrie alternativ, og her vil det dukke opp mer kommende uker.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.