Bilde av 4 forskjellige vermut flasker av merket Martini.

10 måter å drikke vermut på

Det er mange måter å drikke vermut på. For meg var vermut hovedsakelig en ingrediens – noe du faktisk må ha i baren for å kunne lage andre gode cocktails. Nå har jeg oppdaget at vermut også kan nytes alene.

Spania er landet for deg som drikker vermut bar

Vermut er i utgangspunktet en aperitiff – en fordrink. Den skal gi appetitt, rense ganen før maten, og lette fordøyelsen. Da vermut ble oppfunnet var den, som mye annen alkohol, først laget som medisin. Selv om vermut har sin opprinnelse i Italia og Spania er det Spania den har fått sterkest fotfeste. Det er her det er mest vanlig å drikke sin vermut bar – enten før maten, eller til sine tapas. En søndag under tuntreet med vermut og is høres ikke feil ut heller.

Hva er vermut

Hva er vermut? Historien og bruksområdene

Hva er vermut? De fleste har hørt om en Dry Martini, men mange vet ikke at den inneholder vermut. Martini Extra Dry Vermouth har gitt navnet til en av verdens ... Les mer

1. Over is

Dette er en klassiker. Bruk et rocks-glass. Ha i 4-5 isbiter og hell vermut over.

lage en Gin og Tonic
(Bilde: Bigstock)

2. Med soda

Under tuntreet en varm sommerdag er det kanskje en hvit vermut med is og litt soda som er tingen. Bruk et rocks-glass. Ha i 4-5 isbiter og hell vermut over. Tilsett en dash soda. Jeg vil anbefale å starte med én del soda til fire deler vermut. Her må du prøve deg frem og se hva du liker. Avhengig av mengden soda du har i, kan dette også fungere veldig bra som et lav-alkohol alternativ når du vil drikke vermut.

3. Med appelsinskive

Noe som kanskje passer bedre i en hustrig norsk vinter er å benytte rød vermut og tilsette en appelsinskive. Ha 2-3 isbiter i en tumbler. Tilsett 4cl rød vermut og en appelsinskive. Noen liker å ha i litt soda også. Prøv deg frem og finn ut hva du liker.

4. Negroni Sbagliato eller bare Sbagliato

De senere årene har det blitt fler og fler som iallfall av og til ønsker et litt lavere alkoholinnhold i drinkene sine. Sbabliato betyr “en liten feil”, og denne drinken oppstod da en bartender kom til å bytte ut gin med prosecco. Resultatet ble så vellykket at drinken ble veldig populær.

Her bruker man like deler av ingrediensene vermut, bitter og prosecco. Sbagliato har dermed et noe lavere alkoholinnhold. Man kan selvsagt variere med å ha litt mer prosecco etter egen smak.

  • 1 del vermut
  • 1 del bitter
  • 1 del prosecco, eller topp opp etter smak.
  • 1 skall av appelsin som garnityr.

Vermut og gin hører sammen

Her er noen gode cocktailoppskrifter der vermut er et must.
Jeg anbefaler deg å ha minst en tørr hvit vermut, en søt hvit vermut og en rød vermut. Så kan du jo selv finne ut hvor tørre, fruktige eller søte du liker de.
Her kan du lese mer om forskjellige vermut og bittere vi har omtalt – så blir det litt lettere å velge.

5. Negroni

Det blir ingen Negroni uten vermut! Mange sverger til 3 like deler i Negroni, det vil si en tredjedel av hver ingrediens. Dette er en smakssak. Av og til kan det være at ginen blir litt borte, da fungerer det gjerne å ha i litt ekstra gin. Husk at alle drinker bør lages slik at du liker de, uavhengig av oppskriften.

En 100% klassisk Negroni ser slik ut:

Ha isbiter og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Pynt med appelsinskall.

Negroni med Beefeater London Dry Gin
Negroni med Beefeater London Dry Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Du kan se flere av våre oppskrifter på Negroni her.

Negroni hadde 100-års jubilieum i 2019

Negroni oppskrift

Oppskrift på Negroni: En greve, samt gin, bitter og vermut

En oppskrift på Negroni inneholder selvfølgelig ikke en greve, men det måtte en greve til for å få ideen. Nå, litt over 100 år senere, har Negroni blitt en del ... Les mer

6. Martini

Dette er den originale Martini-cocktailen. Den tørre varianten vi i dag kjenner som Dry Martini er en videreutvikling av denne.

3 cl gin
1 cl vermut (tørr)

Husk å kjøle glasset mens du arbeider med resten – ha et par isbiter og vann i glasset så det blir kaldt. Tøm ut dette før du siler i Martinien. Ha is og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Tøm over i glasset uten isen. Pynt med sitronskall eller oliven.

7. Dry Martini

Her kommer det svært mye an på hvilken gin du bruker også. I enkelte tilfeller kan man bruke helt ned 1 del vermut til 15 deler gin.

4 cl gin
0,5 cl vermut

Husk å kjøle glasset mens du arbeider. Ha is og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene har kjølnet. Tøm over i glasset uten isen. Pynt med sitronskall eller oliven, avhengig av hvilken gin du har valgt, og hva du liker.

7,5. Churchill Martini (ikke mye vermut her)

Dette var Winston Churchills favoritt. Ha is og gin i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Sil over i glasset uten isen. Pynt med sitron eller oliven. Sett drinken og vermut flasken foran vinduet. La solen skinne gjennom vermutflasken og videre ned i glasset.

4 cl gin
Sol

Dersom du liker din Dry Martini tørr, men ikke fullt SÅ tørr, er det et forsøk verdt å skylle glasset med litt vermut og så tømme den ut, eller å skylle isbitene i vermut og sile av – før du så har i ginen etterpå og rører til den er kald. Sil deretter over i et kaldt glass.

dry martini vermut
Dry Martini med oliven. (Bilde: Bigstock)

8. The Bronx Cocktail

Ha is og ingredienser i en shaker og rist til ingrediensene er kjølnet. Sil over i et kaldt glass. Pynt eventuelt med appelsinskall.

9. Gin og Dubonnet

Dette var Dronning Elizabeth II sin yndlingsdrikk.
Denne oppskriften kommer i to varianter, begge med Gordon’s London Dry Gin. Den ene sier én del gin og to deler Dubonnet. Min favoritt er med like deler gin og Dubonnet. En sitronskive uten stener er uansett det korrekte garnityret.

Gin og Dubonnet
Gin og Dubonnet er Dronning Elizabeth II sin yndlingsdrink. Hennes mor, Dronning Elizabeth, bedre kjent som Dronningmoren, hadde også den samme gin cocktailen som sin favoritt.
Les mer…
Gin og Dubonnet

10. Milano – Torino

Milano regnes som apretivoens vugge. Torino regnes som stedet der vermut stammer fra. Følgelig er en Milano – Torino like deler av to. Sagt på en annen måte; dette er en Negroni uten gin.

  • 3cl bitter
  • 3cl vermut
  • Appelsinbåt som garnityr

Det blir veldig godt med litt nøytral tonic i også.

Sånn. Det var 10 måter å drikke vermut på! Kos deg med å finne dine favoritter.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.