Cocktailen Vesper, også kjent som Vesper Martini, er en gincocktail som hadde blitt umulig å lage innen den ble populær. To av tre ingredienser var nemlig endret eller borte.
Historien bak Vesper
Vesper Martini ble introdusert til verden i 1953 i boken Casino Royale av Ian Flemming. Cocktailen fikk sitt navn fra karakteren Vesper Lynd, en MI6 ansatt og dobbeltagent. Hun var kanskje James Bond sin største kjærlighet. Det var først da boken ble filmatisert, i 2006, at interessen for denne gincocktailen tok av. Det var bare et problem; en av hovedingrediensene hadde forsvunnet fra markedet 20 år tidligere.
Den originale oppskriften består av følgende:
– 3cl Gordons London Dry Gin
– 1cl vodka
– 0,5cl Kina Lillet
Alt dette skulle selvfølgelig være shaken, not stirred. Garnityret skulle være sitronskall.
Allerede her støter vi på to problemer: Alkoholstyrken i Gordons London Dry Gin har blitt redusert siden den gang. Jeg klarer ikke å finne ut om styrken den gang var 43% eller 47%, men det er uansett en stor forskjell fra dagens 37,5%. Produksjonen av Kina Lillet ble stoppet i 1986, og fordi den var vinbasert var det ingen flasker som hadde overlevd lagringen.
Kina Lillet var en fransk, aromatisert likør med kinin, det samme stoffet som gjør tonic bittert. Arvtageren til Kina Lillet var Lillet Blanc. Utfordringen med å bruke denne i en Vesper cocktail er at den mangler kinin. Av denne grunn blir dagens Vesper Martini aldri lik originalen.
Gin har utviklet seg mye siden 1953, det samme har vodka. Siden de opprinnelige ingrediensene ikke lenger finnes, er min personlige mening er at du kan lage en Vesper med hvilken somhelst gin og vodka, så lenge den inneholder Lillet Blanc og har sitronskall som garnityr.
Hvordan lager du en Vesper cocktail
I og med at to av ingrediensene ikke lenger er å få tak i, så kan vi også bryte med oppskriften ved å røre drinken i stedet for å riste den. Under finner du den generiske oppskriften.
Vesper Martini
Slik går du frem
- Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann.
- Mål opp gin, vodka og Lillet Blanc. Hell dette i røreglasset.
- Rør i til du kjenner innholdet i shakeren er skikkelig kaldt.
- Tøm martiniglasset. Rist ut vannet.
- Sil væsken over i martiniglasset.
- Skjær av 5-6 cm sitronskall. Vri sitronskallet over glasset for å få ut oljene. Legg så skallet i glasset.
Våre anbefalte Vesper Martini oppskrifter
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.