Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt? Svaret på spørsmålet avhenger mest av hva du selv liker. I denne artikkelen finner du nok info til at du kan gi et kvalifisert svar.
«Shaken, not stirred» – det er antagelig en av de mest kjente linjene fra en film. Sitatet har blitt en del av James Bond sin karakter, nesten like berømt som navnet hans.
Den første gangen James Bond bestilte sin Martini på denne måten var i boken Diamonds Are Forever, i 1956. For å få en bakgrunn for stedet som gav forfatteren Ian Flemming ideen til «Shaken, not strirred», kan du lese vår artikkel om Dukes Hotel – som virkelig er et Mekka for Cocktail elskere.

Dukes Bar i London: Mekka for cocktail elskere og stedet for perfekt Martini
Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt?
Det er to hoveddiskusjoner rundt temaet shaken or strirred – ristet eller rørt. Det ene går på kjøling, det andre på hva som skjer med væskene i shakeren. Før vi kommer til det – la oss se på basisen; verktøyet og komponentene i shakeren.

Shakeren
Shakere kommer i to utgaver, Boston Shakeren – en todelt shaker med metallkopp som bunn og et røreglass som topp. Fordelen med denne shakeren er at den kan ta store volum og at de to delene kan brukes som røreglass hver for seg.
Det andre designet kalles en Cobbler. Dette er en tredelt shaker med et metallkopp som bunn og et metallokk med sil. Metallkoppen kan selvfølgelig også brukes som røreglass.
Å bruke en stål-shaker istedet for en glass-shaker vil ha en liten ekstra positiv effekt ved at drinken blir mindre utvannet. Dette er fordi stålet leder kulde fortere og dermed stjeler mindre energi fra isen som skal kjøle drinken.
Væskene
For å hindre isen i å vanne ut drinken for mye, sørger du for at ingrediensene er så kalde som mulig før du har de i shakeren. Så langt er alle enige. Det er derimot en pågående diskusjon om hva som skjer med gin når du shaker den.
Noen sier at luftingen som skjer i shakeren når man rister drinken er bra – fordi det fremhever smakene fra de botaniske ingrediensene i ginen. De andre vil fortelle deg at du skader ginen ved å riste den og kjøle den for mye. Her er juryen ennå ute. Vi synes denne diskusjonen summeres opp greit her.
Isen

Det neste handler om isen. Det er noe sannhet i teorien om at større isbiter smelter saktere enn små isbiter. Temperaturen til isen er viktig. For å være sikker på at isen er så kald som mulig bør du bruke isen rett ifra fryseren. Hvis du bruker en isbøtte vil isen ikke bare ha fått en høyere temperatur, den vil også ha et ytre lag av vann som vanner ut drinken din.
Å riste drinken
De fleste vil fortelle deg at det ikke spiller noen rolle hvordan du rister. En person vil definitivt være uenig i det utsagnet: Den berømte Japanske bartenderen Kazuo Uyeda, han er oppfinneren av teknikken Hard Shake. Du kan lese om vårt besøk i baren hans i artikkelen under.

Tender Bar, Tokyo og Japanese hard shake
I henhold til Gizmondo vil risting av en drink kjøle drinken signinfikant mer enn å røre den. Men – kjølingen kommer med en kostnad. Å riste drinken vil vanne den ut 1,75 ganger mer enn å røre den.
Dersom du vil grave deg ned i den faktiske vitenskapelige bakgrunnen for dette, vil jeg anbefale disse to artiklene fra Cooking Issues: Cocktails: The Science of Shaking og Tales of the Cocktail: Science of Shaking ll.
Å røre drinken
Dette er like enkelt som det høres ut, du må bare ikke gjøre det for lenge. Mer om det senere.
Siling av drinken
Samme hva du velger, shaken eller stirred – sile må du for å få skilt isen fra væsken. For å minske utvanningen bør du dobbeltsile. Det betyr at du i tillegg til å bruke den vanlige barsilen bør ha en tesil parat for å være sikker på at ingen små isbiter blir med ned i glasset. Steve her vil vise deg hvordan det gjøres:
Ristet eller rørt – oppsummert
Rørt:
– Drinken blir mindre kjølig
+ Mindre utvanning
+ Mindre utvanning betyr at smakene i drinkene vil være kraftigere
Ristet:
– Vanner ut drinken
+ Gjør drinken virkelig kald
+ Utvanningen og avkjølingen vil ta bort mye av alkoholsmaken.
Når jeg lager en Dry Martini til en kvinne rister jeg som regel. Dette er fordi de fleste kvinner ikke liker så sterk alkoholsmak.

Shaken or Stirred – hvordan gjøre det riktig?
Samme hva du velger bør du alltid kjøle ned glassene. Siden de fleste av oss neppe har plass til en egen fryser til barglass kan du gjøre det slik: Fyll kaldt vann i glasset og ha i litt is. La de stå mens du gjør klar ingrediensene og verktøyet. Dersom du tenker å dobbeltsile har du tesilen klar. Pass på å få alt vannet ut av glassene før du bruker de.
Røring:
Når du rører, pass på at shakeren er så kald som mulig før du starter for å få maks kjøling av drinken
Det du trenger:
- Shaker glass eller et annet stort glass. (Pass på at silen passer godt til glasset)
- Sil
- Barskje eller annen lang skje
Slik gjør du det:
- Ha i vann og is i glassene du skal bruke til drinken.
- Ha is i shakeren/røreglasset. La vann og is kjøle røreglasset så mye som mulig.
- Finn de ingrediensene du skal bruke i røreglasset/shakeren.
- Før du har noe alkohol i røreglasset/shakeren tømmer du ut vannet som har smeltet i mellomtiden. Bruk silen.
- Mål opp og ha i alle ingrediensene
- Rør i 20-30 sekunder
- Sil innholdet over i avkjølte glass.
Risting:
Når du skal riste en drink vil du ha isen så lite tid som mulig i shakeren for å få minst mulig utvannig av drinken.
Hva trenger du:
- Shaker
- Sil
Slik gjør du det:
- Mål opp ingrediensene og ha de i shakeren.
- Sjekk at glassene er klare og kalde.
- Ha is i shakeren
- Rist i 10-20 sekunder
- Sil innholdet av shakeren over i de ferdig avkjølte glassene.
Har du bestemt deg? Blir den neste cocktailen ristet eller rørt?