ristet eller rørt

Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt? Hva er forskjellen?

Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt? Svaret på spørsmålet avhenger mest av hva du selv liker. I denne artikkelen finner du nok info til at du kan gi et kvalifisert svar.

Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med *. Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

“Shaken, not stirred” – det er antagelig en av de mest kjente linjene fra en film. Sitatet har blitt en del av James Bond sin karakter, nesten like berømt som navnet hans.

Den første gangen James Bond bestilte sin Martini på denne måten var i boken Diamonds Are Forever, i 1956. For å få en bakgrunn for stedet som gav forfatteren Ian Flemming ideen til “Shaken, not strirred”, kan du lese vår artikkel om Dukes Hotel – som virkelig er et Mekka for Cocktail elskere.

Dukes Bar Martini

Dukes Bar i London: Mekka for cocktail elskere og stedet for perfekt Martini

For muslimer handler det om å besøke Mekka iallfall en gang i løpet av livet. For deg som elsker Dry Martini bør Dukes Bar i London være en destinasjon av ... Les mer

I videoen under kan du se hver eneste scene hvor James Bond ytrer de berømte ordene.

Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt?

Det er to hoveddiskusjoner rundt temaet shaken or strirred – ristet eller rørt. Det ene går på kjøling, det andre på hva som skjer med væskene i shakeren. Før vi kommer til det – la oss se på basisen; verktøyet og komponentene i shakeren.

shaken or stirred
Alessandro Palazzi, barsjef på Dukes Bar, med fire shakere.

Shakeren

Shakere kommer i flese utgaver. Her er litt om de to vanligste: Boston Shakeren – en todelt shaker med metallkopp som bunn og et røreglass som topp. Fordelen med denne shakeren er at den kan ta store volum og at de to delene kan brukes som røreglass hver for seg.

Det andre designet kalles en Cobbler. Dette er en tredelt shaker med et metallkopp som bunn, et mellomstykke med sil og en liten kopp som lokk over silen. Lokket kan også brukes som drinkmål. Metallkoppen som utgjør bunnen kan selvfølgelig også brukes som røreglass.

Å bruke en stål-shaker i stedet for en glass-shaker vil ha en liten ekstra positiv effekt ved at drinken blir mindre utvannet. Dette er fordi stålet leder kulde fortere og dermed stjeler mindre energi fra isen som skal kjøle drinken.

*Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Væskene

For å hindre isen i å vanne ut drinken for mye, sørger du for at ingrediensene er så kalde som mulig før du har de i shakeren. Så langt er alle enige. Det er derimot en pågående diskusjon om hva som skjer med gin når du shaker den.

Noen sier at luftingen som skjer i shakeren når man rister drinken er bra – fordi det fremhever smakene fra de botaniske ingrediensene i ginen. De andre vil fortelle deg at du skader ginen ved å riste den og kjøle den for mye. Her er juryen ennå ute. Vi synes denne diskusjonen summeres opp greit her.

Isen

ristet eller rørt

Det neste handler om isen. Det er en sannhet i teorien om at større isbiter smelter saktere enn små isbiter. Temperaturen til isen er viktig. For å være sikker på at isen er så kald som mulig bør du bruke isen rett fra fryseren. Hvis du bruker en isbøtte vil isen ikke bare ha fått en høyere temperatur, den vil også ha et ytre lag av vann som vanner ut drinken din.

*Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Å riste drinken

De fleste vil fortelle deg at det ikke spiller noen rolle hvordan du rister. Én person vil definitivt være uenig i det utsagnet: Den berømte Japanske bartenderen Kazuo Uyeda, han er oppfinneren av teknikken Hard Shake. Du kan lese om vårt besøk i baren hans i artikkelen under.

Tender Bar Tokyo

Tender Bar, Tokyo og Japanese hard shake

Kazuo Uyeda er ikke bare Japans mest kjente bartender og eieren av Tender Bar, han er også mannen bak Japanese hard shake teknikken - en ekstrem måte å shake drinker ... Les mer

I henhold til Gizmondo vil risting av en drink kjøle drinken signifikant mer enn å røre den. Men – kjølingen kommer med en kostnad. Å riste drinken vil vanne den ut 1,75 ganger mer enn å røre den.

Dersom du vil grave deg ned i den faktiske vitenskapelige bakgrunnen for dette, vil jeg anbefale disse to artiklene fra Cooking Issues: Cocktails: The Science of Shaking og Tales of the Cocktail: Science of Shaking ll.

Å røre drinken

Dette er like enkelt som det høres ut, du må bare ikke gjøre det for lenge. Mer om det senere.

Siling av drinken

Samme hva du velger, shaken eller stirred – sile må du for å få skilt isen fra væsken. For å minske utvanningen bør du dobbeltsile. Det betyr at du i tillegg til å bruke den vanlige barsilen bør ha en tesil parat for å være sikker på at ingen små isbiter blir med ned i glasset. Steve her vil vise deg hvordan det gjøres:

Ristet eller rørt – oppsummert

Rørt:
– Drinken blir mindre kjølig
+ Mindre utvanning
+ Mindre utvanning betyr at smakene i drinkene vil være kraftigere

Ristet:
– Vanner ut drinken
+ Gjør drinken virkelig kald
+ Utvanningen og avkjølingen vil ta bort mye av alkoholsmaken

Når jeg lager en Dry Martini til en kvinne rister jeg som regel. Dette er fordi de fleste kvinner ikke liker så sterk alkoholsmak.

shaken or stirred

Shaken or Stirred – hvordan gjøre det riktig?

Samme hva du velger bør du alltid kjøle ned glassene. Siden de fleste av oss neppe har plass til en egen fryser til barglass kan du gjøre det slik: Fyll kaldt vann i glasset og ha i litt is. La de stå mens du gjør klar ingrediensene og verktøyet. Pass på å få alt vannet ut av glassene før du bruker de. Dersom du tenker å dobbeltsile legger du tesilen klar til bruk.

Røring:

Når du rører, pass på at shakeren er så kald som mulig før du starter for å få maks kjøling av drinken

Det du trenger:

 • Shaker glass eller et annet stort glass. (Pass på at silen passer godt til glasset)
 • Sil
 • Barskje eller annen lang skje

Slik gjør du det:

 1. Ha i vann og is i glassene du skal bruke til drinken.
 2. Ha is i shakeren/røreglasset. La vann og is kjøle røreglasset så mye som mulig.
 3. Finn de ingrediensene du skal bruke i røreglasset/shakeren.
 4. Før du har noe alkohol i røreglasset/shakeren tømmer du ut vannet som har smeltet i mellomtiden. Bruk silen.
 5. Mål opp og ha i alle ingrediensene
 6. Rør i 20 sekunder
 7. Sil innholdet over i avkjølte glass
Mye for pengene
Dolan barsett med Boston shaker
236,00

Et perfekt barsett fra Dorre som gjør det enkelt for deg å blande deilige drinker til både deg selv og dine gjester. Her er alt som trengs for en jevn bruk, med drikkemåleren som måler effektivt ingredienser og med silen tar du opp ting som ikke hører hjemme i glasset. Elegant, jevn og effektiv!

Kjøp nå *
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Risting:

Når du skal riste en drink vil du ha isen så lite tid som mulig i shakeren for å få minst mulig utvannig av drinken.

Hva trenger du:

 • Shaker
 • Sil

Slik gjør du det:

 1. Mål opp ingrediensene og ha de i shakeren
 2. Sjekk at glassene er klare og kalde
 3. Ha is i shakeren
 4. Rist i 20 sekunder
 5. Sil innholdet av shakeren over i de ferdig avkjølte glassene
Art barsett med Cobbler shaker, måleglass, og sil
269,00

By gjestene på deilige drinker og cocktailer som du blander helt selv. Settet inneholder en shaker, sil og måleglass. Alle produkter er laget av rustfritt stål. Tåler oppvaskmaskin.


Kjøp nå *
*Hvis du handler noe ved bruk av denne linken er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra.

Har du bestemt deg? Blir den neste cocktailen ristet eller rørt?

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.