Historien om Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin starter i 1950. I dag, mer enn 70 år senere er den skogkledte regionen i Sørtyskland ikke lenger mest kjent for gjøkur, men for en kompleks og deilig gin.
Noe av det som gjør at jeg synes at gin er interessant er alle historiene og alle de fasinerende menneskene bak. Slik er det også med historien om Monkey 47. Gin og krig har en parallell historie. Britene fikk smaken på genever, forløperen til gin, under 30-års krigen. Indian tonic heter nettopp det fordi den er funnet opp av briter i India. Nettopp derfor er det helt naturlig at mannen bak Monkey 47, Montgomery Collins, vokste opp i India som sønn av en diplomat, og var Wing Commander i British Air Force før han slo seg ned Schwarzwald i Tyskland og endte opp med å lage gin.
En ape ved navn Max
I tiden etter andre verdenskrig var Collins stasjonert i Berlin. Her var han blant annet involvert i gjenoppbyggingen av Berlin Zoo. Her skal han ha blitt gode venner med apekatten Max.
Året er 1950, og kjærligheten har ført Montgomery “Monty” Collins til Schwarzwald i Sørtyskland. Schwarzwald er et skogsområde på grensen til Belgia, midt mellom Stuttgart og Basel. Her åpner han et vertshus som han kaller Zum Wilden Affe, den ville apen.
Inspirert av de lokale tradisjonene med å destillere frukt satte han i gang med å lage sin egen gin, denne kalte han Schwarzwald Gin. Oppskriften bestod av ingredienser fra Schwarzwald, samt dufter han husker fra barndommen i India. Denne ginen gjorde vertshuset kjent i 1970-årene.
Etter dette blir historien om Monkey 47 litt uklar. På ett eller annet tidspunkt har Collins forlatt vertshuset. Da de nye eierne skal rydde, finner de en støvete trekasse i kjelleren. Denne inneholder en flaske med Montgomerys Schwarzwald Gin, samt tegninger av apen Max. Sammen med dette var det en liste på hele 47 ingredienser. En tredjedel av disse var bokstavelig talt plukket i hagen til Collins. Dette var blant annet tyttebær, slåpebær, bjørnebær, salvie, og sitronverbena. For å gjenskape duftene fra India hadde han brukt kardemomme, muskat, nellik, kanel, lakris, ingefær, og mandler.
“Are there monkeys in the Black Forest?”
Et mye brukt Google-søk
En ny start i 2006
I 2006 får Alexander Stein første gang høre historien om Schwarzwald Gin og Montgomery Collins. Han blir etter hvert besatt av ideen om å gjenskape ginen. Stein hadde kjennskap til gin, men ikke til destillasjon. For å realisere dette måtte han dermed samarbeide med Christoph Keller. Keller har lang erfaring med destillasjon av frukt, en skikk som jo er vanlig i Schwarzwald-området.
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Etter to års arbeid ble Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin lansert, i 2008. Senere har dette blitt kalt den største suksesshistorien innen moderne gin. Som navnet antyder, så er det 47 ingredienser i denne ginen. Alkoholinnholdet er selvfølgelig 47%. Rundt en tredjedel av ingrediensene er plukket i Schwarzwald. Selv om det finnes nok av lokale einebær har de valgt å importere dette fra området rundt Middelhavet, da disse er mer aromatiske enn den lokale varianten. En annen ting som er med på å gi Monkey 47 sin særegne smak er tyttebær. Disse bærene har en kombinasjon av sødme og bitterhet som passer perfekt i en gin.
Det er også verd å nevne at det brukes hele seks forskjellige sorter pepper. Krydder og urter blir maserert i 36 timer før man tilsetter friske sitrusskall like før destillasjonen starter. Som en del av destillasjonsprosessen brukes damp-infusjon, en teknikk som går ut på å plassere ingredienser i kurver slik at dampen fra destillasjonen trekker ut smaker fra disse. Dette er en teknikk som kanskje er mest kjent fra Bombay Sapphire ginene.
Etter destillasjonen hviler ginen i tre måneder før den blir tynnet ut til 47%. Til dette brukes lokalt vann som er ekstremt bløtt. Ginen tappes på flasker uten å bli filtrert. Det brune glasset i flasken beskytter innholdet fra ultrafiolett lys.
Fra nå av skulle Schwarzwald, som fra før var mest kjent for fruktbrennevin og gjøkur, komme til å bli kjent for en smaksrik og kompleks gin.
En annerledes vekstfilosofi
Med veksten kom behovet for et nytt og større destilleri. Da de åpnet dette i 2015 skulle det vise seg at de hadde tatt et uvanlig valg. Fra starten i 2008 hadde produksjonen foregått i et still på 150 liter. I stedet for å øke volumet satt de inn fire stills på 100 liter hver. For, som de sier selv, “å få mer kontakt med kobberet.” Disse var i tillegg spesialtilpasset til produksjonen av Monkey ginene. Jeg har aldri tidligere hørt om noen som har tenkt slik. Resultatet må nesten kunne kalles et kunstverk.
Mye mer enn Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Alt startet jo med Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Men etter hvert som populariteten har økt, har også utvalget av gin produsert i de dype skogene i Sørtyskland økt i antall. To av utgavene har blitt så populære at det er loddtrekning på disse. Du kan lese mer om disse lenger ned i artikkelen.
Monkey 47 Sloe Gin
Sloe gin flasken med en ape på er en av mine to favoritter når det kommer til sloe gin. Den er av det søte slaget, og kan gjerne drikkes bar, men vi har et par oppskrifter med den også. Her kan du lese mer om Monkey 47 Sloe Gin.
Monkey 47 Barrel Cut Gin
Den fatlagrede versjonen av Monkey 47 Schwaswald Dry Gin har fått navnet Monkey 47 Barrel Cut Gin. Lagringen skjer på fat av morbærtre fra Schwarzwald. Morbærtreet gir en unik farge og aroma under lagringen, og tilfører en gylden tone og et elegant hint av søthet. Alle fatene er helt nye for hver produksjon. Fatene blir lett svidd på innsiden før de tas i bruk. Denne behandlingen gir en myriade nye toner og ginen får mye spennende aroma fra dette. Den fatlagrede utgaven av Monkey 47 Dry Gin lages kun fire ganger i året.
Monkey 47 Experimentum
Experimentum Serien er en serie gin basert på Monkey 47 Gin med unike spritblandinger. Disse bruker alkohol som medium for å pushe grensen for hva som er smaksmessig mulig. Det produseres kun 500 stk av hver enkelt variant. Antallet som ønsker å kjøpe disse flaskene overstiger langt antallet tilgjengelig, derfor har Monkey 47 vanligvis loddtrekning på disse.
Flaskene på bildet er 2021 utgaven. Det fulle navnet på denne er Experimentum Series Edition 2y04: Amsterdam – Monkey 47, Bitterballen extraction and mustard seeds. Dette høres unektelig litt snodig ut, Bitterballen er små kjøttboller lavet av okse og kalvekjøtt og smaksatt med kraften man koker de i og mange krydder, blandet annet muskat. Dette spises med sennep, så dermed er sennepsfrø en del av miksen her.
Monkey 47 Distillers Cut
Distillers Cut er, på samme måte som Experimentum, en årlig foretredelse. Også her er det loddtrekning, og skarp konkurranse om de få flaskene som lages hvert år. Enkelt forklart er Monkey 47 Distillers Cut den vanlige Monkey 47 Dry Gin hvor det er tilsatt én ekstra ingrediens. Denne ingrediensen forandres fra år til år. Som med Experimentum, så er dette en gin som lages i et begrenset opplag.
Mer kan du lese mer om Monkey 47 Distillers Cut.
Historien om Monkey 47 er på ingen måte over med dette. Jeg gleder meg til å se hvilke sprell den lille apen vil finne på i fremtiden.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.