Monkey-47-Distillers-Cut

Monkey 47 Distillers Cut

Monkey 47 Distillers Cut kommer i en ny utgave hvert år. Flaskene er så få at de loddes ut, og så ettertraktede at de selges på auksjon – men bor du i Norge er du heldig.

Da den ble lansert i 2010 var opplaget på 2.500 flasker. Disse ble revet unna, og man startet da med loddtrekning. På tross av dette ble flaskene revet unna på kort tid hvert år. I 2016 økte produksjonen til 4.000 flasker, men takket være den økende interessen for Monkey 47, og gin generelt, var de var fortsatt like vanskelige å få tak i.

Om man er heldig kan man finne de litt eldre flaskene på auksjon. Prisen sier noe om tilgjengelighet. 2010 utgaven ligger akkurat nå ute for 1.826 dollar. Dette tilsvarer litt i overkant av 21.100 kroner.

Den kule trekassen på coverbildet er 2018 utgaven. Jeg tror dessverre at de har standardisert på pappesker siden den gang.

Nordmenn er heldige

Loddtrekning i sammenheng med alkohol er jo strengt forbudt i Norge. Men det gjør det heldigvis ikke helt håpløst. Jeg tror at noen hos den norske importøren har gode kontakter. Hvert år siden 2020 har det nemlig kommet et svært lite parti hit til Norge. Velinformerte kilder sier at dette vil fortsette. I 2023 var det tilgjengelig 110 flasker som ble fordelt på spesialutsalg over hele landet.

Hva skiller Monkey 47 Distillers Cut fra Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin

Monkey 47 distillers cut 2017 ingrediens
Fra innsankingen av urten Moskus Ryllik til Monkey 47 distillers cut 2017. (Bilde: Produsenten)

Kun én enkelt ingrediens. Denne legges altså til de 47 andre ingrediensene i en Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Til gjengjeld er denne forskjellig hvert år. Den er svært nøye utvalgt, og gjør derfor hver årgang unik.

Jeg mistenker at det å finne, og deretter samle inn, den ene spesielle ingrediensen hvert år er et årlig høydepunkt for grunnleggerne av Black Forrest Distilling.

I 2020 gjorde produsenten et unntak fra regelen. Dette året var det ingen ekstra ingrediens med. Årsaken var selvfølgelig det berømte viruset fra Kina. I stedet for å reise rundt og finne en ekstra ingrediens, måtte de finne på noe nærmere hjemme. Løsningen ble da å lage en fatlagret gin. Fatene var laget av 150 år gammel Mizunara eik. Dette er fat som vanligvis benyttes til whisky produksjon.

Den ekstra ingrediensen i Monkey 47 Distillers Cut

I tabellen under kan du se en oversikt over hvilke ingredienser som har vært ingrediens nummer 48 i de forskjellige årgangene av Monkey 47 Distillers Cut. Klikker du på linkene kan du lese mer om de forskjellige ingrediensene.

Dette arbeidet var ikke helt lett. Det mangler noen årganger i tabellen, disse vil bli oppdatert så fort jeg hører fra produsenten.

ÅrgangIngrediens
2022Myske
2021Hestemynte
2020Mizunara fat
2019Muskattblomme
2018Red Mustard Cress, dyket underjordisk i London (!)
2017Musk Yarrow fra Sveits, en variant av Ryllik med moskus duft.
2016Gran-honning
2015Bjørnerot
2014
2013
2012Granskudd
2011
2010
Tabell med de unike ingrediensene i Monkey 47 Distillers Cut.

Sammen med flasken ligger det et faktaark som beskriver prosessen og tankene bak årets utvalgte ingrediens.

Monkey 47 Distillers Cut 2022 faktaark
Monkey 47 Distillers Cut 2022 med eske og faktaark. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Historien om Monkey 47

Historien om Monkey 47 Gin

Historien om Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin starter i 1950. I dag, mer enn 70 år senere er den skogkledte regionen i Sørtyskland ikke lenger mest kjent for gjøkur, men ... Les mer

Hvordan bruke en Monkey 47 Distillers Cut

Monkey 47 har klart det kunststykke å bli en kult-gin på få år. Jeg mener at enhver seriøs ginsamler bør ha en flaske Monkey 47 Distillers Cut i skapet. Den nytes helst alene eller sammen med en svært nøytral tonic i blandingsforholdet 1:1. Se vår omtale av Monkey 47 Distillers Cut 2022. Basert på de tre siste årene kan man regne med at den kommer hvert år i januar. Det er med andre ord bare å glede seg!

Jeg ble veldig inspirert av 2012 utgaven, som inneholder ferske granskudd. Når det er sesong for disse kan du forvente å finne en oppskrift på en Gin og Tonic med Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin som har ferske granskudd som garnityr.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.