Historien om Harahorn Gin har elementer av pasjon og lidenskap, samt en god porsjon folklore. Resultatet er eventyrlig.
Historien om Harahorn Gin starter 1581 meter over havet, i Grøndalen i Hemsedal. Her ligger fjellet Harahorn. Dette er et sted hvor den tidligere sjefsredaktøren i Se og Hør, og en av grunnleggerne av Det Norske Brenneri – Odd Nelvik liker å gå på tur. Dette stedet, og norsk natur, er inspirasjonen til den første Harahorn Gin, som ble lansert i slutten av 2015.
Stig Bareksten jobbet før dette med Odd Nelvik, Ole Puntervold og resten teamet rundt Det Norske Brenneri før han forlot brenneriet i 2015 og startet OSS Craft Destilleri. Man må anta at subtile endringer har skjedd med Harahorn etter dette, med påvirkning fra nye krefter.
Fabeldyret Harahorn
Det engelske navnet på skapningen som pryder Harahorn flaskene er jackalope. Douglas Herrick het mannen som (opp)fant den første jackalope i 1932. Kort sagt fant han en død kanin ved siden av et rådyrhorn. Med hjelp fra sin bror ble rådyrhornet festet til kaninen, og jackalope var et “faktum.”
En annen oppdagelse som også har gitt grobunn for jackalope-myten har en mer tragisk forklaring. En variant av det kreftfremkallende HPV viruset vil hos kaniner føre til hornlignende utvekster i hoderegionen. Dette kan være med på å forklare et fåtall referanser til slike dyr som går helt tilbake til 1500-tallet.
Det Norske Brenneri – Den lille kjempen som brøt monopolet
Harahorn Gin
Det har blitt sagt om Harahorn at dette er norsk natur som er destillert og tappet på flaske. Det er vanskelig å være uenig. Harahorn Gin er laget på einebær fra Røros, blåbær fra Nordmarka utenfor Oslo, rabarbra fra Grimstad og tang fra Stadt.
Produksjonen starter med at alle ingredienser godgjør seg i 12 timer i 300 liter 35% sprit. Dette destilleres til 70%. Resultatet er 150 liter konsentrert Harahorn. Deretter tilsettes 250 liter Hof potetsprit før alkoholinnholdet justeres. På denne måten har de full kontroll på resultatet.
Det gikk ikke lang til før salget av Harahorn Gin to av. Fra 2016 til 2017 ble salget 17-dobblet. Harahorn Gin ble nylig kåret til «Årets Gin» 2019 i USA. Den fikk hele 94 av 100 mulige poeng. Dette er bare den siste i en lang rekke med priser:
2019: Gullmedalje og Gin of the Year – USA Spirits Ratings
2019: Gullmedalje Bartender Spirit Awards.
2019: Gullmedalje London Spirits Competition (LSC)
2019: Gullmedalje San Francisco WOrld Spirits Competition (SFWSC)
2019: Gullmedalje i New York International Spirits Competition (NYISC)
2018: Gullmedalje i New York International Spirits Competition. (NYISC)
2018: Gullmedalje i China Wine and Spirits Awards i Hong Kong
2017: Vinner av Vinmonopolets Gin-Anbud høsten 2017
2016: Gullmedalje i San Francisco International Spirits Competetion
Her er vår omtale av Harahorn Gin:
Hva passer til Harahorn Gin
Harahorn Pink Gin
Harahorn Pink Gin er den siste i rekken og ble lansert i mai 2019. Dette er den originale Harahorn Gin smakssatt med bringebær. Denne ble relansert i november 2020 med litt mer sitrus og 2% mer alkohol. Det er mulig det høyere alkoholinnholet gjør effekten, men den smaker mer av alt. Den har også noe mer sødme enn første versjon. Dette er en pink gin med smak av bær, urter, sitrus og einer – som forsatt er en gin.
Den kan nytes alene, i en cocktail, gjerne sammen med noen isbiter, eller i en sommerlig og frisk Gin og Tonic.
Hva passer til Harahorn Pink Gin
Harahorn Fatlagret Gin
Dette er den beste fatlagrede gin jeg har smakt. Hemmeligheten ligger i at dette faktisk ikke er en vanlig Harahorn Gin som har ligget på fat. Denne ginnen er spesiallaget for å ligge på fat, slik at fatet får lov til å gi et større preg på smaken enn det ellers ville ha gjort.
Hva passer til Harahorn Fatlagret Gin
Harahorn White Lemon Gin
Harahorn feirer 5 år i 2020 og i den anledning kom de ut med Harahorn White Lemon Gin. Her er det tatt utgangspunkt i Harahorn Gin og kjørt på med masse sitronskall, pomerans, grønnmynte og peppermynte. Rett og slett en fryd for ganen.
Dette sies å være en special edition som bare blir tilgjengelig i jubileumsåret – så her gjelder det med andre ord å ikke hvile på sine einebær!
Hva passer til Harahorn White Lemon Gin
Historien om Harahorn Gin er ikke slutt. Vi tar for gitt at det akkurat nå skrives nye kapitler…