Historien om gin og Tonic

Historien om Gin og Tonic – krigenes cocktail

Historien om Gin og Tonic er temmelig unik. Den involverer to kriger, sykdom, og i moderne tid, landet Spania.

Gin og Tonic har en lang historie. La oss begynne med gin. Den moderne gin har sin opprinnelse i Hollandsk genever. Under 30-års krigen lærte engelskmennene å drikke gin av sine Hollandske allierte, som ga genever kallenavnet Dutch courage.

Etter krigen brakte Engelskmennene genever tilbake til England, hvor det utviklet seg til det vi i dag kaller gin. Dette resulterte i 100 år med flatfyll. Utenfor England er denne perioden kjent som 1700-tallet.

Først kom tonic

Fever-tree-in-tanzania
Fever-Tree er ikke bare kilden til kininen, men også logoen til tonicen som bærer dens navn.

Omtrent på den samme tiden som engelskmennene fant opp gin ble det oppdaget at kinin kunne brukes for å forhindre og behandle malaria. Inntil det hadde ekstrakt fra barken fra det Afrikanske treet Vachellia xanthophloea, populært kalt fever tree, blitt brukt for å behandle feber.

Tidlig på 1800-tallet begynte de fleste engelskmenn å bli edrue, og de Britiske soldatene ble sendt ut for å erobre India. På grunn av den overhengende faren for malaria måtte hver soldat ha i seg en daglig dose kinin. Kinin smaker utrolig bittert! For å i det hele tatt få det ned begynte de å blande med soda og sukker. Slik kom Indian tonic til.

Fever-Tree tonic. Dette er de fra utvalget som stort sett er tilgjengelige i Norge.

La oss tynne ut blandevannet

Men historien slutter ikke der. Indian Tonic var imidlertid fremdeles veldig bittert, man må huske at dagens tonic inneholder svært lite kinin i forhold til det som den tidens tonic hadde. For å lette på bitterheten så de etter andre ting å blande med som ville gjøre tonicen drikkende. Siden de var Britiske, snudde de seg mot det lettest tilgjengelige; gin.

Historien om tonic

Hva er tonic? Historien om tonic fra medisin til cocktail

Historien om tonic er fascinerende. Vi kan takke den britiske armeen for dens opprinnelse, og to nederlandske tvillingsøstre for dens seneste utvikling. Hva er tonic Tonic er ikke et komplisert ... Les mer

Uten å vite det hadde den Britiske hæren skapt det som nå er verdens mest berømte cocktail, og den enkleste å lage; Gin & Tonic.

Jeg tror det mest kuriøse med gin og tonic er det faktumet at mens alle andre drinker har sin bakgrunn i at det var nødvendig å blande ut spriten for å gjøre drinken lettere å innta – så er Gin & Tonic faktisk oppstått for å tynne ut blandevannet – og ikke spriten.

Historien om Gin og Tonic – den Spanske revolusjonen

Det neste steget i evolusjonen til Gin og Tonic kom i Spania. Gin & Tonic kan ansees å være Spanias nasjonaldrink.

Det som gjør den Spanske versjonen av Gin og Tonic så spesiell er tre ting. Glasset den blir servert i, størrelsen på drinken, og sist med ikke minst – garnityret.

Copa Glass, i dette tilfellet kjølt ned med CO2. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

I Spania, blir en Gin & Tonic servert i copa de balon glass. Dette gjøres for at drinken skal holde seg kald lenger og for å gi full kred til alle de deilige aromaene fra ginen og garnityret.

I Spania bruker man ofte skallet fra sitron, appelsin eller lime. I tillegg krydder som for eksempel pepper, kardemomme eller koriander. Det er heller ikke uvanlig med agurk, physalis, jordbær eller andre urter og bær.

Husk at en slik drink ofte inneholder to eller tre ganger så mye alkohol som vi er vant til å få her hjemme. Min personlige erfaring er at to slike godt kan holde hele kvelden. Evt kan de sørge for at kvelden blir litt kort om man ikke passer seg.

De beste gin barene i Malaga

De beste gin barene i Malaga – og hvordan lage en Spansk Gin og Tonic

Dette er en kikk på tre av de beste gin barene i Malaga og også en liten reise i historien om Spansk gin og tonic. En drink som har utviklet ... Les mer

Moderne Gin og Tonic

I løpet av de siste årene har gin og tonic fått et realt oppsving. Nå finnes det mikrodestillerier, og håndverks-gin destillerier nesten på hvert gatehjørne. En mengde nye tonic dukker opp og stadig flere blir tilgjengelige også i Norge. Dette gjør at de mulige kombinasjonen av gin og tonic vokser helt uhemmet.

Den tradisjonelle gamle måten å servere en G&T på, i et highball-glass med sitronskive blir gradvis erstattet av mer Spanskinspirerte copa-glass alternativer. Og takk og lov for det!

friske opp en Gin og Tonic

Hvordan friske opp en Gin og Tonic? – Alt du trenger å vite

Det er på tide å lære seg å friske opp din Gin og Tonic. Det er en stund siden ginbølgen kom til Norge, men det er fortsatt mange som ikke ... Les mer
Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.