hendrick's gin

Hendrick’s Gin – en moderne gin i gammel innpakning

Hendrick’s Gin så godt som symboliserer starten på den moderne gin-bølgen. Det var Hendrick’s som beviste at gin kan smake noe annet enn granbar.

Det er ikke lenge siden en Gin og Tonic bare var en enkel drink som inneholdt gin, tonic og en skive sitron – og var omtrent like kult som bestemors tørre sherry. Det har forandret seg, mye takket være Hendrick’s Gin.

Hendricks kom på markedet så sent som i 1999, noe man ikke skulle tro når man ser det Elizabetanske designet på markedsføringsmaterialet, give-aways og antrekket til de ansatte på alle markedstilstelninger. Det er mye ultrakult og steampunk-inspirert over det hele. Markedsføringsstrategien var ekstremt vellykket. De klarte også å skille seg ut umiddelbart ved å foreslå at Hendrick’s Gin skulle serveres med agurk i stedet for sitron, noe som gjør at man straks ser på lang vei at dette – det er Hendrick’s. Flasken deres ser ut som om den kunne være funnet på et gammelt apotek. Henrick’s får ikke bare mange utmerkelser for smak, de fanger også umiddelbart folks fantasi. Og fortsetter å gjøre det.

Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin eies av William Grant & Sons

Hendrick’s er skapt av 5.generasjonen destillatører hos produsenten William Grant & Sons og de startet dermed renessansen for gin i markedet. William Grant & Sons har en lang historie med første produksjon allerede i 1887. De er kanskje først og fremst kjent for sine single malt whisky som Glenfiddich og The Balveinie. De er også ansvarlig for f.eks Monkey Shoulder, Drambuie, og Tullamore D.E.W.

Men hvor kom navnet Hendrick’s fra? Et pussig funfact er at det ikke er destillatøren som har gitt ginnen navn, det gjorde den eldste kvinnen i William Grant familien – som faktisk også var den eldste kvinnen i Scotland på den tiden. Janet Sheed Robers oppkalte ginnen etter en gammel familiegartner som het Hendrick. Janet Sheed Robers ble hele 110 år, og døde i 2012.

Hendricks Gin

Hva passer til Hendrick’s Gin

Hendrick's Gin er en av pionerne bak den nye gin-bølgen. Hendrick's er mild, og lett å like. Prøv den gjerne med friske roseblader. Den dufter av koriander, tørkede urter og ... Les mer

En av verdens få kvinnelige destillatører skaper denne ginnen

Hendrick’s gin er også en av få ginmerker som har kvinnelig destillatør. Miss Lesley Gracie har fremdeles kontroll på produksjonen og har hatt det siden merket kom på markedet i 1999. Lesley Gracie har slik historiene fortelles vært interessert i botanikk siden barnsben og drev fra 4 års alder på med eksperimenter med botanikk, planter og te som hun så serverte til familien.

Hendricks Gin
Lesley Gracey har vært med siden starten i 1988. (Bilde: Produsenten)

Slik lages Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin lages ved å kombinere to separate destillater fra to forskjellige typer destillasjonsapparater. En er en pot still som de kaller en Bennet Still, og den andre er en Carter-head still. Disse to apparatene gir et svært forskjellig resultat og det er det som nok er hemmeligheten bak smaken. De to destillasjonsapparatene ble opprinnelig laget av Bennett, Sons & Shears i 1860 og ble kjøpt brukt på auksjon på 1960-tallet for deretter å bli fullstendig restaurert. Det er svært interessante at Lesley Gracie begynte å eksperimentere med disse destillasjonsapparatene allerede i 1988, men det var først i 1999 hun eller de fant den kombinasjonen som ble til Hendrick’s. Det tok altså 11 år! Her har vi noen som ikke gir seg, men fortsetter til resultatet er perfekt. Det må gjelde både Leslie Gracie og eieren av merkevaren.

Destillatene fra de to stillene er svært forskjellige, Bennet stillen gir en tung oljet sprit med en kraftig einersmak, blant annet fordi alle de botaniske ingrediensene her faktisk blir kokt. Ingrediensene macereres i 24 timer før destillasjon. I sterk kontrast til dette er spriten som kommer fra Carter-head stillen. Den er mye mer subtil med lette blomsternoter og søte dufter. I dette apparatet blir alle ingrediensene lagt i en kurv helt i toppen av apparatet. Her bades ingrediensene bare i alkoholdamp. På denne måten blir spriten preget av lette, søte og blomstrete noter, og det er dette som gir Hendrick’s sin karakter.

Etter at de har kombinert destillatene fra disse apparatene har de i agurk- og rose essenser. De har så i mer sprit for å få riktig smakskonsentrasjon og blander deretter ut med vann til ønsket alkoholstyrke.

Hendricks Gin
Gin og Tonic med Hendrick’s Gin. (Bilde: Produsenten)

Hva er unikt med Hendrick’s gin?

Hver av disse metodene som Hendrick’s bruker er helt vanlige i produksjon av sprit. Det er det at de kombinerer destillater fra to forskjellige pot stills som gjør deres produkt helt annerledes. Foruten dette at de legger til essenser etter destilleringen. Agurk var helt ukjent i gin, og kombinasjonen med bulgarsk rose gjorde dette produktet helt unikt i gin-sammenheng.

Hendrick’s skapte et produkt som var med å starte gin-bølgen, for nå var kom det en gin som man også kunne like selv om man ikke var superglad i «granbaressens».

Hva passer til Hendricks Midsummer Solstice Gin

Hva passer til Hendricks Midsummer Solstice Gin

Hendricks Midsummer Solstice Gin er Hendricks første sesong-gin. Det sies denne vil gå ut etter 2019 sesongen. Den er så god at vi straks bestilte en flaske til etter å ... Les mer

Markedsføring med artig vri, og det fungerer

Det er mange andre ginmerker som satt sitt preg på overgangen fra kjedelig gammeldags highball- GT til en spennende og moderne drikk. Det som er pussig med Hendrick’s er at de har klart å holde sin stil og folk har ikke blitt lei den særegne steampunk stilen. De har på en måte klart å tilegne seg autentisiteten til et gammelt og ærverdig gin-merke. De fleste tror nok at dette er en gammelt merkevare. De må ha et godt markedsføringsteam som klarer å balansere inntrykket og lese folks reaksjoner, og hele tiden komme opp med ting som fungerer. Gin og tekopp kombinert. Det å servere White Martinez fra tekanne. Gammeldags vifte i papir som giveaway på ginfestival. Alle på stand antrukket i tidligere tiders klær. Det er vanskelig å gjøre det bedre eller mer originalt.

For oss som får nyte resultatet er det bare å glede seg – for smaken er like bra som markedsføringen kan gi inntrykk av.

Hendricks Gin
Markedsføringen til Hendrick’s skiller seg klart ut. (Bilde: Produsenten)

Gin fra denne produsenten

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.