Bombay Gin forskjeller

Forskjellen på Bombay Dry, Sapphire og Star of Bombay Gin

Hva er forskjellen mellom Bombay Dry Gin , de tre variantene av Bombay Sapphire Gin, og Star of Bombay Gin? Her får du en sammenlikning mellom de fire blå flaskene og den originale Bombay Dry gin.

La meg starte med å avklare hva som er med, og ikke med i denne artikkelen. Jeg har utelatt den nye Bombay Bramble Gin, først og fremst fordi vi ikke har rukket å legge den ut, men også fordi den er så fundamentalt forskjellig fra de andre at en sammenlikning ikke er naturlig. Det jeg her beskriver er følgende:

  • Bombay Dry Gin
  • Bombay Sapphire Gin
  • Bombay Sapphire East Gin
  • Bombay Sapphire English Estate Gin
  • Star of Bombay Gin

En kort oversikt

Slik det fremgår av tabellen under, produseres alle Bombay gin etter London Dry metoden. Det som skiller de er antallet ingredienser, alkoholprosent og emballasje.

NavnTypeIngredienserSmakAlkohol
Bombay Dry GinLondon Dry GinEiner, koriander, lakrisrot, mandler, sitronskall, kassiabark, orrisrot, kvannEiner, kvann, sitrus vanilje43%
Bombay Sapphire GinLondon Dry GinSom over, pluss Cubeb-bær og paradiskornEiner, krydder, sitrus, blomster40 eller 47%
Bombay Sapphire East GinLondon Dry GinSom over, pluss sitrongress og sort pepperEiner, koriander, krydder, pepper, mandler47%
Bombay Sapphire English Estate GinLondon Dry GinSom Bombay Sapphire Gin, pluss ristede hasselnøtter, nyper, og mynteEiner, pepper, blomster, krydder, sitrus41%
Star of Bombay GinLondon Dry GinSom Bombay Sapphire Gin, pluss Bergamot skall og Ambelmoskus-frøBergamott, krydder, blomster, lakris, sitrus47,5%

Alle varianter av Bombay Gin er basert på Skotsk hvetekorn. Alle lages i en type destillasjonsapparater kalt Carterhead. Skal man tro på ryktene finnes det kun fire slike apparater i hele verden, alle brukes til å lage Bombay gin.

Historien bak Bombay Dry Gin

Bombay Dry Gin
Bombay Dry Gin. (Bilde: Produsenten)

Fortellingen om Bombay starter allerede i 1761. Thomas Dakin startet da et destilleri i byen Warrington i England. Dette var en av de aller første destilleriene utenfor London. Produktet het, ikke helt overraskende, Warrington Gin. Rundt 1850 tok Dakin-familien et grep som skulle gjøre deres gin unik. De kjøpe et destillasjonsapparat som gjorde det mulig å plassere urter og andre ingredienser i halsen på apparatet, der hvor dampen stiger opp. Dette er Carterhead-apparater. Damp-infusjon er jo noe av det Bombay Sapphire er kjent for i dag. Rundt 1870 solgte Dakin familien til de ikke helt ukjente Greenall Distilling.

At gin har en lang historie går igjen opp for meg når jeg jeg skriver at det skulle gå 90 år før neste steg i prosessen. På 1950-tallet var «Mad Men style» Dry Martini på moten i USA. En mann ved navn Alain Subin fikk ideen om å lansere Warrington Gin i USA. Han ville ha noe annet enn et lokalt Engelsk navn. Valget falt på Bombay Dry Gin.

Bombay Gin
Fra Mad Men. (Bilde: aMC)

Bombay Dry Gin i glasset

Dette er en klassisk London Dry Gin med en vri. Einer er bærebjelken hele veien, men ettersmaken er vaniljepreget. Etter min mening er den perfekt i en Dry Martini eller en klassisk Gin og Tonic.

Bombay Dry Gin

Hva passer til Bombay Dry Gin

Bombay Dry Gin er Bombay sin første gin, leeeenge før den blå flasken vi er så vant til. Basert på en oppskrift fra 1761, er dette en gin som består ... Les mer

Historien bak Bombay Sapphire London Dry Gin

Hva-passer-til-Bombay-Sapphire-London-Dry-Gin
Bombay Sapphire London Dry Gin. (Bilde: Produsenten)

Historien bak de ikoniske blå flaskene starter med lanseringen av Bombay Sapphire London Dry Gin i 1987. Eieren av Bombay Gin var, på dette tidspunktet, Diageo. I 1997 ble varemerket solgt til Bacardi. Inspirasjonen til navnet er en 182 karat safir funnet på Sri Lanka. Mange regner Bombay Sapphire London Dry Gin som ginen som igjen gjorde gin kult, etter at det ble utkonkurrert av vodka på 1970-tallet. Innholdet er det samme som i Bombay Dry Gin, pluss cubeb-bær og paradiskorn. Forskjellen mellom Bombay Dry Gin og Bombay Sapphire Gin er stor. Resultatet er en noe mer «blomstrete» eller parfymert smak, og en anelse mer krydderpreg. Dette er en gin som alle har et forhold til. Flasken er kanskje den mest gjenkjennelige av alle gin-flasker.

Fun fact: Vinmonopolets flaske inneholder gin med 40% alkohol. Kjøper du den på tax-free får du hele 47% alkohol. Kjenner du forskjell? Tja, kanskje i en Dry Martini.

Bombay Sapphire London Dry Gin i glasset

Smaksbildet er preget av einer, sitrus, og blomster. Jeg mener at den får uforholdsmessig mye tyn. Jeg synes den passer både i en Dry Martini, en klassisk Gin og Tonic, og i en French 75. Liker du Bombay Sapphire London Dry Gin bør du prøve min Dry Martini med Bombay Sapphire og Martini Bianco.

Hva-passer-til-Bombay-Sapphire-London-Dry-Gin

Hva passer til Bombay Sapphire London Dry Gin

Bombay Sapphire London Dry Gin er en av de mest kjente gin på markedet. Flasken er lett gjenkjennelig - og ginen en veldig mange husker og har smakt. Den inneholder ... Les mer

Historien bak Bombay Sapphire East London Dry Gin

Bombay Sapphire East Gin
Bombay Sapphire East. (Bilde: Produsenten)

Denne er Bombay Sapphire London Dry Gin med sitrongress og pepper i tillegg. Sitrongresset kommer fra Thailand. Pepperet fra Vietnam. Da har du kanskje også er formening om hvor East navnet kommer fra. Dette er et spennende bekjentskap. Her er det meste av «parfymen» borte. Dette er en gin med en «ryggrad» som tåler mye tonic og garnityr.

Bombay Sapphire East London Dry Gin i glasset

Her kan du leke deg! Her er det einer, krydder, og pepper så det monner. Med denne kan du bygge en utrolig kul Gin og Tonic med sitrongress, appelsinskall og basilikum. En Negroni blir også spennende med denne.

Gin og Tonic med Bombay Sapphire East
Gin og Tonic med Bombay Sapphire East. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Bombay Sapphire East Gin

Hva passer til Bombay Sapphire East Gin

Bombay Sapphire East Gin inneholder angelica, sort pepper, mandler, cassia, koriander, lakris, orris rot og sitrongress. Det er en gin med en litt mer eksotisk smak. Elsker du Thailand elsker ... Les mer

Bombay Sapphire English Estate Gin

Hva passer til Bombay Sapphire English-Estate London Dry Gin
Bombay Sapphire English Estate Limited Edition. (Bilde: Produsenten)

Bombay Sapphire English Estate Gin bryter med logikken over. Dette er ikke en gin basert på Bombay Sapphire East, og tilsatt noe ekstra. Dette er Bombay Sapphire Gin som er tilsatt ristede hasselnøtter, nyper, og mynte. Dette er den andre i rekken av det som skal bli flere limited editions fra Bombay. Forskjellen mellom Bombay Sapphire Gin og Bombay Sapphire English Estate Gin er ikke bare i ingrediensene. Alkoholinnholdet er 41%, noe som er 6% mindre enn utgangspunktet.

Bombay Sapphire English Estate Gin i glasset

Dette er kanskje den letteste av alle Bombay-ginene. Sitrus, pepper, og einer er med i både duft, smak, og ettersmak. Alle smakene, med unntak av pepper, er milde. Dette er en av de få anledningene hvor jeg anbefale en sitronskive som garnityr i en Gin og Tonic. Vanligvis anbefaler jeg skallet.

Gin og Tonic med Bombay Sapphire Limited Edition English Estate Gin
Gin og Tonic med Bombay Sapphire Limited Edition English Estate Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Hva passer til Bombay Sapphire English-Estate London Dry Gin

Hva passer til Bombay Sapphire Limited Edition English Estate Gin

Dette er den andre i rekken av Bombay Sapphire sine Limited Edition gin. Målet er å fange essensen av området rundt Laverstoke Mill Destilleriet i Hampshire. Den inneholder derfor botaniske ... Les mer

Star of Bombay Gin

Hva passer til Star of Bombay
Star of Bombay Gin. (Bilde: Produsenten)

Star of Bombay Gin ble lansert i 2015. Flasken er helt annerledes enn alle andre Bombay-flasker. På forsiden har den et bilde av safiren som har gitt den sitt navn. Flasken er ellers full av vakre detaljer.

Innholdet er basert på Bombay Sapphire Gin, pluss bergamott-skall fra syditalia og abelmoskus-frø fra Ecuador. Sistnevnte har en muskatt-aktig smak. Med 47,5% alkohol er dette den kraftigste av Bombay-ginene. På lanseringstidspunktet var det ikke sikkert at dette skulle bli annet enn en limited edition. Nå, over fem år etter, kan vi slå fast alt denne (ikke uventet) ble en suksess.

Star of Bombay Gin i glasset

Star of Bombay Gin er varm og eksotisk. Duften er klassisk Bombay Gin, men med tillegg av kvann. Når du får den i munnen kan du tydelig kjenne bergamott. Ettersmaken er rundt og med hint av lakris. En nøytral tonic er å anbefale, da kommer alle smakene til sin rett.

Hva passer til Star of Bombay

Hva passer til Star of Bombay London Dry Gin

Star of Bombay London Dry Gin er en gin med god fylde og preg av einer og sitrus. Dette vil jeg si er Bombays beste gin så langt. Den er ... Les mer

Så hva er forskjellen mellom disse 5 Bombayflaskene?

Først og fremst er forskjellen mellom de forskjellige Bombay gin to eller fire ingredienser. I smak kan det brytes ned til krydder, sitrus og blomster. Når det å legge til to ingredienser får frem fem så forskjellige gin så sier det meg to ting: Det ene er at basisoppskriften, Bombay Dry Gin er veldig bra, ettersom denne lar seg strekke i så mange retninger. Og forskjellen mellom de fem Bombay ginene er stor nok til at de står på egne ben.

Det andre er at menneskene bak Bombay Sapphire vet hva de holder på med. De gjorde tross alt gin kult igjen i 1987, basert på en oppskrift fra 1761. Det tok noen år før ginbølgen ble stor, men 33 år etterpå har vi ikke en gang kommet til toppen av bølgen.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.