De 9 vanligste ingrediensene i gin er en spennende samling. Noen har 3000 års historie, noen er kjente frukter du ser i butikken hver dag.
Det er dette som er så spennende! Gin består av mye. Sprit – og gamle naturmedisinske planter, sitrusfrukter, bær og urter. Fra gammelt av har mange av disse vært brukt medisinsk, og noen er kjent for utrolige egenskaper.
Coverbildet er ingrediensene i Harahorn Gin. Hvor mange mange klarer du å identifisere etter å ha lest denne artikkelen? Svar gjerne i kommentarfeltet.
1. Hva er det som gjør gin til gin? Einer selvsagt!

For at gin skal være gin må det være tilsatt einerbær. Det er faktisk det eneste kravet, derfor finnes det også mange gode gin som vi kaller “gateway drug” – gin vi i hemmelighet håper skal skape nye entusiaster. Det er ofte slik at man først liker en litt mer nøytral eller søt gin, så utvikler man smaken til å like mer kraftig einerpreg. Og så er veien kort til å bli en ekte gin entusiast.
Du kan lese mer om einer her
2. Koriander

Koriander er den nest mest vanlige ingrediensen i gin. Det er korianderfrøene som brukes i gin. For oss som bruker koriander i matlaging er det utrolig fasinerende å kjenne forskjellen i smak og opplevelse av frisk koriander og korianader frø. Begge deler er godt, men du verden for en forskjell!
Frisk koriander som garnityr i en gin som inneholder koriander er helt uovertruffent.

3. Kvann – eller Angelica som det heter på engelsk

Kvann har en mild, lakrislignende smak, og kommer fra samme familie som selleri, fennikel og karve. Kinesisk kvann er samme plante som i helsekostforretninger selges i mange former under navnet Dong Quai.
Les mer om kvann her.
4. Sitron

Sitron brukes i hele verden som smakstilsetning og som pynt både i mat og drikke. Gin cocktailer har ofte sitronskall i tillegg som fremhever sitrussmaken. I gin gir sitron-notene oftest en frisk og søtlig smak av sitronskall. Les mer om sitron her.
5. Appelsin

Som med sitron, er det skallet på appelsinen som er den mest vanlig brukte delen av frukten i gin, særlig i tørket form. Avhengig av typen appelsin vil appelsinskallet tilføre bitre eller søte og milde noter av appelsin.
Les mer om appelsin brukt i gin.
6. Orrisrot – roten av irisplanten

Orrisrot kommer fra roten av irisplanten og ligner på ingefær. Den har en floral og søt duft som er vanlig i parfyme også. Iris planten er klassifisert som giftig, så denne egner seg ikke som garnityr!
Les mer her om orrisrot brukt i gin.
7. Kardemomme

Kardemomme – hva er vel vafler uten? Og indisk mat? Pussig nok er kardemomme også et veldig vanlig krydder i gin.
Les mer om kardemomme her.
8 og 9 Kassia og kanel er veldig likt – og begge brukes i gin

Veldig mye av de vi tror er kanel er egentlig kassia. Disse to plantene er veldig like både i utseende og smak, men nyanseforskjeller er det. Her finner du ut hvordan de to brukes i gin, og hvordan du ser forskjell på de.
Vi håper du synes det var interessant å lese om de vanligste ingrediensene i gin. Hvis du vil vite mer, følg linken under.