De 8 vanligste ingrediensene i gin

De 9 vanligste ingrediensene i gin

Del med andre ginteresserte:

De 9 vanligste ingrediensene i gin er en spennende samling. Noen har 3000 års historie, noen er kjente frukter du ser i butikken hver dag.

Det er dette som er så spennende! Gin består av mye. Sprit – og gamle naturmedisinske planter, sitrusfrukter, bær og urter. Fra gammelt av har mange av disse vært brukt medisinsk, og noen er kjent for utrolige egenskaper.

Coverbildet er ingrediensene i Harahorn Gin. Hvor mange mange klarer du å identifisere etter å ha lest denne artikkelen? Svar gjerne i kommentarfeltet.

1. Hva er det som gjør gin til gin? Einer selvsagt!

Einer
Einer, eller einebær, er det som faktisk gjør gin til gin. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

For at gin skal være gin må det være tilsatt einerbær. Det er faktisk det eneste kravet, derfor finnes det også mange gode gin som vi kaller “gateway drug” – gin vi i hemmelighet håper skal skape nye entusiaster. Det er ofte slik at man først liker en litt mer nøytral eller søt gin, så utvikler man smaken til å like mer kraftig einerpreg. Og så er veien kort til å bli en ekte gin entusiast.
Du kan lese mer om einer her

2. Koriander

Koriander frø
Det er korianderfrø man vanligvis bruker i fremstilling av gin. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

Koriander er den nest mest vanlige ingrediensen i gin. Det er korianderfrøene som brukes i gin. For oss som bruker koriander i matlaging er det utrolig fasinerende å kjenne forskjellen i smak og opplevelse av frisk koriander og korianader frø. Begge deler er godt, men du verden for en forskjell!

Frisk koriander som garnityr i en gin som inneholder koriander er helt uovertruffent.

Koriander frisk
Frisk koriander. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

Les mer om koriander her.

3. Kvann – eller Angelica som det heter på engelsk

Kinesisk kvann, hel tørket rot og tørket oppskåret rot
Kinesisk kvann, hel tørket rot til venstre – og tørket oppskåret rot til høyre. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

Kvann har en mild, lakrislignende smak, og kommer fra samme familie som selleri, fennikel og karve. Kinesisk kvann er samme plante som i helsekostforretninger selges i mange former under navnet Dong Quai.
Les mer om kvann her.

4. Sitron

tonic passer ikke til alt
Friske sitroner en en vanlig garnityr i Gin og Tonic. (Bilde: Stocksnap)

Sitron brukes i hele verden som smakstilsetning og som pynt både i mat og drikke. Gin cocktailer har ofte sitronskall i tillegg som fremhever sitrussmaken. I gin gir sitron-notene oftest en frisk og søtlig smak av sitronskall. Les mer om sitron her.

5. Appelsin

Appelsin
Appelsin. (Bilde: Pixabay)

Som med sitron, er det skallet på appelsinen som er den mest vanlig brukte delen av frukten i gin, særlig i tørket form. Avhengig av typen appelsin vil appelsinskallet tilføre bitre eller søte og milde noter av appelsin.
Les mer om appelsin brukt i gin.

6. Orrisrot – roten av irisplanten

Orrisrot
Orrisrot. (Bilde: Köhler–s Medizinal-Pflanzen)

Orrisrot kommer fra roten av irisplanten og ligner på ingefær. Den har en floral og søt duft som er vanlig i parfyme også. Iris planten er klassifisert som giftig, så denne egner seg ikke som garnityr!
Les mer her om orrisrot brukt i gin.

7. Kardemomme

Hele kardemomme frukter
Hele kardemomme frukter. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

Kardemomme – hva er vel vafler uten? Og indisk mat? Pussig nok er kardemomme også et veldig vanlig krydder i gin.
Les mer om kardemomme her.

8 og 9 Kassia og kanel er veldig likt – og begge brukes i gin

Kassia og kassiabark
Kassia og kassiabark. (Bilde: © Rolv Hjelmstad, www.rolv.no)

Veldig mye av de vi tror er kanel er egentlig kassia. Disse to plantene er veldig like både i utseende og smak, men nyanseforskjeller er det. Her finner du ut hvordan de to brukes i gin, og hvordan du ser forskjell på de.

Vi håper du synes det var interessant å lese om de vanligste ingrediensene i gin. Hvis du vil vite mer, følg linken under.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.