I disse dager fyller Alt om Gin seks år. Det som startet som en liten hobby, har nesten blitt en livsstil. Her avslører vi litt om livet bak fasaden.
Helt i starten av februar i 2019 lanserte Anett og jeg altomgin.no. Da hadde vi holdt på å lage innhold siden oktober i året før. Meningen var å poste to-tre ganger i uken, men så endte vi opp med å legge ut noe opptil to-tre ganger per dag.
Startet i ren frustrasjon
Interessen for gin har jeg hatt siden 20-års alderen. Rundt 15 år senere startet jeg å samle. I perioder har både Anett og jeg reist mye i jobbsammenheng, noe som ga oss muligheten til å bringe hjem stadig nye ginflasker. Og det er her frustrasjonen kommer inn.
Se for deg følgende: Man kommer sliten hjem etter å ha jobbet utenlands noen dager. Trøstepremien er ginflasken du kjøpte i en lokal butikk etter å ha smakt den i en bar dagen før. Det er isbiter i kjøleskapet, og fire-fem typer tonic tilgjengelig. Alt du ønsker er å få det beste ut av ginen du har kjøpt. Takket være Google finner du raskt frem til produsenten. Du føler deg heldig, de har nemlig et eget menypunkt som heter Cocktails. Du scroller deg nedover siden til du finner en Gin og Tonic. Bildet er kjempelekkert, med garnityr som ser ut som om det er skåret med skalpell av en hjernekirurg med en Bachelor of art. Endelig finner du selve oppskriften. I linjen under ginen står følgende setning: Top up with premium tonic.
Hva faen er “premium tonic”?
Så sitter man der med tre forskjellige flasker, alle er merket “Premium Tonic”. Hva gjør man? Vel, jeg lærte fort at det lønner seg å bruke shotglass til å prøvesmake Gin og Tonic. Det er tross alt billigere å dumpe 0,5cl gin i vasken enn 4cl.
Indian Tonic?
Akkurat når det gikk opp for meg at “premium tonic” er en håpløs indikator på noe som helst skulle jeg også få en bratt læringskurve på “klassiske” Indian Tonics. Schweppes Indian Tonic er originalen. I den andre enden av skalaen ligger Fentimans Indian Tonic. Den første er søt og full av sitron. Den andre er basert på fermenterte ingredienser. Begge er 101% perfekte i noen gin, men tar også fullstendig livet av andre. Hva som faktisk fungerer, kan være veldig overraskende.
Excel ble redningen. Gin i kolonne A, og tonic i rad to. Etter hver startet jeg å innse at det sitter flere ginteresserte der ute som delte min frustrasjon. Ettersom jeg laget min første nettside i forrige årtusen, var ikke veien lang til å tenke på å legge ut denne listen. Etter hvert som gin ble stadig mer populært, og størrelsen på ginsamlingen økte så modnet tankene seg.
Vinteren 2018-2019 gikk med til eksperimentering. Hvilket format var mest hensiktsmessig? Hva søker folk på? Hvor mye trafikk tåler et billig webhotell? Hva kan vi som privatpersoner legge ut på internett uten å bryte norsk lov? I løpet av denne vinteren fant vi ut at vi skulle reise på Copenhagen Gin Fest i februar 2019. Etterhvert ble det slik at vi satset på å lansere nettsiden vår noen få dager før avreise.
Resten av 2019 ble mye mer jobb enn vi hadde sett for oss. Allerede i juli tøyde vi grensen for hva webhotellet vårt tålte. Etter at viruset fra Kina stengte ned Norge i 2020 måtte vi skifte leverandør fordi antall besøkende ble for høyt. Samme sommer måtte vi bygge om nettsiden for å gjøre den lettere, alternativet var astronomiske kostnader i serverleie. Det samme året passerte vi 1 million sidevisninger, noe som er veldig bra for en nisjeside på norsk.
Utgiftene til tonic økte så mye at vi måtte finne på noe. I dag har vi et godt samarbeide med importører og produsenter, noe som er greit når du står der med et 30-talls åpne tonicflasker og spytter Gin og Tonic i vasken.
Med Desmond Payne som bartender
Sommeren 2022 traff vi Beefeaters Master Distiller, Desmond Payne, for første gang. Vi fant øyeblikkelig tonen, og hadde en lang og svært hyggelig samtale. Denne samtalen resulterte i at vi ble invitert på besøk på Beefeaters destilleri i London. Vi elsker London, og sa selvfølgelig ikke nei til dette. Besøket resulterte i et porttrettintervju med Desmond, og en artikkel om hvordan Beefeater jobber for å få sine produkter til å smake det samme hvert år. Det som var ment å være en ettermiddag ble etter hvert til en kveld i baren hos Beefeater med Desmond som bartender.
På innsiden av Tower of London
Denne unike opplevelsen skulle vise seg å bli til noe mere. Før vi forlot Beefeater ble vi invitert tilbake til London for å være med Desmond på innsiden av Tower of London. Noen uker senere ankommer vi London igjen med antydninger til sommerfugler i magen. Dette var noe som er svært få mennesker forunt. Etter å ha vært med på seremonien som gjøres når man låser portene i Tower of London (som man kan kjøpe noen begrensede antall biletter til) så kom vi bokstavelig talt på innsiden. Det er ikke alt vi kan skrive om, men vi fikk omvisning av Chief Yeoman Warder og deretter lov å være med inn på puben som Beefeaterne selv bruker.
Destilleribesøk og ginforedrag
I løpet av disse årene har vi holdt utallige ginsmakinger og foredrag. Vi har spist lunch og middag få meter fra apparatene i destilleriet til Hendrick’s Gin. Vi har destillert vår egen gin i Tallin og testet ginbarer i Malaga. Foruten en mengde arrangement og ginfestivaler selvsagt.
Gin og Tonic nummer 1.000
Helt tilfeldig ble det slik at lørdag 6. februar 2025, på dagen seks år etter at vi gikk live, publiserte vi Gin og Tonic oppskrift nummer 1.000. Den ble laget noen uker tidligere på Madeira.
I løpet av disse årene har vi lagt ut mer enn 480 forskjellige gin, 68 tonic og 50 andre mixere. Ettersom nordmenn har blitt mer erfarne gindrikkere har vi startet å legge ut cocktails med tilhørende ingredienser. Hittil har vi lagt ut 43 forskjellige vermut og 10 bittere. Tilsammen utgjør disse blant annet 198 Negroni og 64 Dry Martini. Vi har også omtalt en del andre drinkingredienser som likører og bitterdråper.
Filosofien vår er enkel. Vi utvider med ingredienser som du skal kunne bruke med en gang. Har du ingrediensene som skal til for å lage en Negroni, da trenger du kun å kjøpe en fernet for å kunne lage en Hanky Panky. Drinkbildene våre er tatt i baren, og garnityret lages uten skalpell og linial.
Mye arbeid
Når vi legger ut en ny gin med anbefalinger på tonic og garnityr er det ikke basert på gjetting. Vi smaker mer en 2.000 kombinasjoner av Gin og Tonic i løpet av et år. Når vi legger ut en ny Negroni har vi ofte testet to-tre bittere og kanskje et titalls vermut sammen med ginen i forskjellige kombinasjoner før vi finner den beste.
Vi har tenkt å fortsette. Akkurat nå planlegger vi et destilleribesøk i San Fransisco og holder på med omtalen av en spesialversjon av Tanqueray No Ten som kun er tilgjengelig på Duty Free.
Vi har en utrolig morsom hobby, hvor vi fortsetter å lære noe nytt hele tiden. Det er også veldig mange gode unnskyldninger for å besøke nye byer, steder, barer, destillerier og andre produsenter.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.