Det å besøke Hendrick’s destilleriet er noe mange ginelskere drømmer om. For oss gikk drømmen i oppfyllelse. Her får du en titt på innsiden av Hendricks Gin Palace.
Lesetid: 6 minutes
Vi befinner oss i den lille byen Girvan, sydvest i Skottland. Den ligger omtrent en times kjøring fra Glasgow. Det er her, i en tidligere ammunisjonsfabrikk, at William Grant & Sons lager de fleste av sine produkter. Vi skal ikke besøke det store destilleriet, vi er invitert inn i Hendrick’s Gin Palace. Bak tre-meter høye murer har Hendrick’s laget det som må være verdens mest utilgjengelige besøkssenter. Hver uke får 12 spesielt inviterte individer tilbringe noen timer her. Endelig skal vi får se de antikke destillasjonsapparatene på nært hold.
Bak murene

Vi har gått ut av bilen, og nærmer oss den høye grå muren. Jeg har en magefølelse som nærmer seg det jeg hadde da jeg, i en alder av åtte år, besøkte tivoliet i København for første gang. Vi banker på den store døren. Etter en liten stund åpnes en liten luke i døren. Hun som titter frem, er et kjent ansikt for mange. Det er ingen ringere enn Head Distiller Lesley Gracie.
Synet som møtte oss på innsiden kan bare beskrives som fantastisk. Her er det ikke spart på noe. Da Hendrick’s Gin Palace stod ferdig, i 2018, var prislappen hele 13 millioner pund, noe som på den tiden tilsvarte circa 155 millioner norske kroner.
På hver side av hovedbygningen befinner det seg to drivhus, ett med Middelhavsklima, og ett med tropisk klima.
De som kjenner til Hendrick’s vet at det er utrolig flinke med detaljer. De har et imponerende designunivers som tar deg tilbake i tid, og inn i en steampunk-inspirert verden full av agurker, roser, og alle mulige merkelige maskiner og innretninger. Hendrick’s Gin Palace er selvfølgelig intet unntak. Her hensettes du til en blanding av Jules Vernes univers og et skattkammer av gamle og nye snurrepiperier. Skap fulle av merkelig og artige dingser finnes over alt.

Drivhus til inspirasjon
Etter en liten velkomstdrink, og noe godt å bite i, begynner omvisningen. Guiden er Lesley. Det første stedet vi får oppleve er de to drivhusene. Lesley forklarer at det er her hun henter inspirasjon ifra. Varmen i det tropiske drivhuset er nesten like intens som duftene fra alle de vakre blomstene. Her henter Lesley ingredienser til prøvedestillasjoner. Dersom hun er fornøyd, er det opp til innkjøperne å finne tilsvarende blomster og planter i de mengder og med den kvalitet som man trenger.

Antikke destillasjonsapparater
Totalt benyttes seks destillasjonsapparater til produksjonen av Hendrick’s Gin. De tre mest kjente er de tre som danner bakveggen i Hendrick’s Gin Palace. Den eldste er en Bennet still (venstre side) fra 1860. Her masereres ingrediensene i 24 timer før destillasjon. Den andre, en Carter-head still (i midten) fra 1948, brukes til å dampe roseblader i toppen av den ni meter høye kolonnen. Apparatet lengst til høyre er en kopi av Bennet til venstre. Denne har fått navnet Carric, og ble laget i 2015.

Leslie’s lab
Vi fikk også ett innblikk i litt av prosessen rundt det å lage en ny gin. Lesley fortalte blant annet at for henne er smak og duft noe nesten visuelt. Hun henter inspirasjon fra drivhusene, fra turer med hunden, og fra sine reiser rundt om i verden. Destillasjonsapparatet i bakgrunnen er det hun hadde med seg til Amazonas. Her prøvedestillerte hun ingredienser til Hendrick’s Amazonia Gin ute i jungelen.


Vi fikk se og høre så utrolig mye mer enn det jeg har valgt å fortelle her. Dels var det så utrolig hyggelig å få bli litt kjent med Lesley og de andre i teamet rundt henne, og en opplevelse å besøke The Gin Palace. Hendrick’s har lagt mye tid og penger i å holde både produksjonsprosessen og Hendrick’s Gin Palace unna offentligheten, derfor holder vi også det ønsket i hevd.
Du kan lese litt om historikken og hvordan Hendrick’s er en vesentlig del av den moderne gin-bølgen her. En link til nyheten om verdens mest upraktisk cocktailmaskin finner du her.
Her kan du se hva vi anbefaler til Hendrick’s gin.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.