Carpano Antica Formula

Carpano Antica Formula

Del med andre ginteresserte:

Carpano Antica Formula er kåret til beste søte vermut i 2021 av World Vermouth Awards. Den er aldeles nydelig alene, og anbefales i Negroni eller en Manahttan.

Egentlig er Carpano Antica Formula så god at det nesten er helligbrøde å blande den i en cocktail. Men den gjør seg altså strålende i en drink. Jeg må også få si at det er ikke feil å bruke denne i stedet for portvin til ost. Som sagt anbefales den i en Manhattan med bourbon, eller siden vi driver med gin; med en riktig god fatlagret gin i stedet for en bourbon. Andre klassiske cocktails som denne anbefales i er Hanky Panky, Negroni, Reverse Manhattan, og Americano.

Negroni med Plymouth Navy Strength Gin
Negroni med Plymouth Navy Strength Gin. Et eksempel på en ekstremt god Negroni med Carpano Antica Formula. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Litt bakgrunn og informasjon om Carpano Antica Formula

Carpano Antica Formula er skapt av vermut’ens «gudfar» Antonio Benedetto Carpano, som laget oppskriften for Antica i 1786. Siden den i 2021 ble kåret til verdens beste søte vermut kan det vel da sies å være noe i det gamle uttrykket «If it ain’t broke, don’t fix it». Her brukes det hvitvin fra muskatell-druer fra Piedmonte. Det er viner fra Sør-Italia og vanilje fra Madagaskar, Papua New Guinea og Tahiti. Det er med andre ord tydelig vanilje, med nydelig kirsebær, rosin, sjokolade og malurt. De forskjellige ingrediensene er raffinert og bearbeidet i opptil flere måneder for å utvikle smakene.

Carpano Antica Formula sies å være unik. Nå har jeg jo ikke smakt alle verdens vermuter, men av de jeg har smakt stiller denne i en særklasse. Det er veldig mange gode vermuter, men det er vanskelig å konkurrere med denne. Når det er sagt er det også slik at Antica Formula er svært kraftig og temmelig fyldig, slik at den lett kan ta over i for eksempel en Negroni om ikke ginen du bruker har nok smak og egenart. I så fall bør du bruke en mildere og mindre smakskraftig vermut i akkurat det tilfellet.

Antica Formual finnes i to størrelser, 37,5cl og 1 liter. Siden vermut ikke tåler all verden av tid åpen uten å stå enten i kjøleskap eller å bli vakumert er det verdt å vurdere om en liten flaske kan være et godt valg. I alle fall om du, som oss, synes man trenger mer enn én rød vermut på samme tid.

Duft og smaksnotater

Duften er frisk og litt fruktig med tydelig vanilje. Du kjenner krydder, sitrus og noe som kan minne om nøtter og hint av rosin. Mandel, og kanskje litt mild nellik er også til stede.
Smaken kjennes umiddelbart veldig rund og søt. Du kjenner igjen vaniljen fra duften. Krydderne er en slik harmoni at det er vanskelig å skille ut en enkel smak. Men det er sødme, kirsebær, appelsin, litt bitterhet, noe rundt som kan være kakao og mer krydder – hvorav noe som kan være safran.

Carpano Antica Formula

Nøkkelord: Vermut, rød
Land: Italia
Produsent: Fratelli Branca Distillerie sr
Alkoholstyrke: 16,5%
Sødme: 3/5
Farge: Dyp rød
Fylde: 3/5
Friskhet: 1/5
Kalorier pr 4cl: 88kcal

Beskrivelse

Kjente ingredienser

  • Druer
  • Vanilje fra Madagaskar, Papua New Guinea og Tahiti
  • Appelsin
  • Kirsebær
  • Krydder
  • Urter
  • Safran fra Iran
  • Rosiner
  • Nellik
  • Dadler
  • Kakaobønner
  • Malurt fra Piedmonte

Duft

  • Vanilje
  • Krydder
  • Sitrus
  • Rosin
  • Mandel

Smak

  • Vanlije
  • Appelsin
  • Malurt
  • Kakao
  • Krydder
  • Kirsebær
  • Safran

Ettersmak

  • Krydder
Skriv ut
Forberedelser: 0 minutes
Tilbredning: 0 minutes

Mer informasjon

Vinmonopolet
Produsent

Oppskrifter med Carpano Antica Formula

Flere produkter fra samme produsent

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.