Rabarbra-sirup til drinker lage selv oppskrift

Sirup til drinker og cocktails som du kan lage selv

Sirup til drinker og cocktails kan du faktisk lage selv. Her finner du ideer, oppskrifter, og alt du trenger for å bruke hjemmelaget sirup i drinker og cocktails.


Denne artikkelen består av 5 deler. Her kan du hoppe direkte til oppskriftene:
Rabarbrasirup
Granskuddsirup
Løvetannsirup
Honningsirup


Jeg simpelthen elsker hjemmelaget alt mulig fra naturen. Sirup i drinker er supergodt. Særlig mer kreativt, naturnært og morsomt får det nesten ikke blitt.

For meg begynte det hele med at rabarbra er en av mine favoritter som garnityr i enkelte gin. Men rabarbra finnes jo ikke hele året – dermed “måtte” jeg lage rabarbra-sirup. Og vips – nå har jeg mulighet til å lage en rabarbra-GT hele året. Jada, jeg vet det finnes rabarbratonic, men de er ikke veldig tilgjengelige i Norge, og med egen sirup kan du stort sett lage det med den tonicen du har. Selvsagt er det enda bedre om du også har rabarbratonic tilgjengelig.

Tanker rundt det å lage en smaksatt sirup

Det er nesten uendelige muligheter for hva du kan lage sirup av. Personlig har jeg endt opp med fire foreløpige favoritter, men ser jo allerede at jeg har lyst til å utvide sortimentet. Det er veldig gøy å lage sirup til drinker og cocktails selv.

Sirup er jo vanligvis veldig seig, de jeg har laget kan sammenlignes som en mellomting mellom smaksatt sukkerlake og sirup. Det er lettere å blande i drinker på den måten. Vil du ha de skikkelig “seige” som i gammeldags sirup må du koke lenger.

Jeg har rabarbrasirup, løvetannsirup, honningsirup og granskuddsirup. Akkurat disse ble til av to årsaker: Fordi jeg liker smaken, og fordi råvarene er veldig tilgjengelige. Det var ikke noe problem å finne løvetann i hagen for å si det slik. Eksperimentet har gjort at løvetann ikke lenger er hatet, men elsket!

Det er selvfølgelig også mulig å tilsette krydder. Vaniljestang, stjerneanis, kanel og chili er noen eksempler. Honning og chili høres ut som min neste kombinasjon. Eller hva med løvetannsirup med sitrontimian? Mango med vaniljestang? Mulighetene er mange.

Se også Slik lager du enkle cocktailsirup. (mjødurt, syrin, nyperose, honning og sukkerlake)

Et par ting å tenke på før du starter

Hva skal du bruke sirupen til? Jeg skal bruke mine i gin-cocktails. Siden vi har et greit utvalg av gin ville jeg ha akkurat de typene sirup jeg har nevnt over – vi har gin de passer til. Hva har du? Hvis det er slik at du har Bareksten eller Harahorn, tror jeg du greit kan forsøke med samme utvalg som meg – de vil nok passe veldig bra. Liker du bitterheten kan gran passe, men den er nok den minst anvendelige til cocktails. Rabarbra kan du putte i nesten hva som helst, men det blir definitivt bedre om du har en gin som allerede inneholder rabarbra. Honning-sirup er helt nødvendig i drinken Bee’s Knees, og det var grunnen til at jeg laget den. Oppskriften på cocktailen Bee’s Knees finner du her.

All sirup er som navnet tilsier søt, men fordelen ved å lage sirup til drinker selv er at du justerer det til så du får det som passer for deg. Er økologiske ingredienser viktig for deg kan du jo velge det når du lager selv.

Dette trenger du kanskje

Før du lager sirup er det lurt å ha noe å ha den ferdige sirupen i. Her har du noen forslag til dekorative og hyggelige beholdere, hvor noen også egne seg flott som gave.

Les videre: Slik lager du din egen rabarbrasirup til drinker

(Rabarbra s.2, Granskuddsirupen s.3, løvetann s.4, honning s.5)

1

2 comments

    1. Hvor mye kanel, stjerneanis, chili eller lignende du vil bruke avhenger av mengden sirup du vil lage. Disse krydderne setter veldig fort smak, så jeg ville prøvet meg frem. Bryt av en liten bit på baren et par cm og la den trekke med litt, smak etter noen minutter og se om du vil la den ligge i litt lenger. Lager du en liter f.eks kan du la den lille biten trekke lenger, eller om du er utålmodig ha i en hel kanelstang f.eks. mMn da må du følge med ofte (med noen minutters mellomrom) for å se hvordan smaken utvikler seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.