Mjødurt---Meadowsweet

Mjødurt

Del med andre ginteresserte:

Mjødurt er en aromatisk duftende urte, og kan virke ganske parfymert i en gin. Duften er søtlig mandelaktig og vil minne deg om bardommens blomstereng.

Mjødurt

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Mjødurt
Andre Norske navn: Engblom, Engdronning, Maigras, Mjort, Ølgras
Dansk navn: Mjødurt
Svensk navn: Äkggräs, Älgört
Engelsk navn: Meadowsweet
Latinsk navn: Filipendula ulmaria
Bruk i gin: Blomstene
Som garnityr: Blomstene
Skriv ut

Mjødurt som ingrediens i gin

Det er blomstene som brukes i gin. Duften minner noe om mandler.

Som garnityr i gin

Jeg er ikke kjent med at mjødurt i noen utstrekning brukes som garnityr, selv om det nok ville dufte nydelig.

Tilgjengelighet og oppbevaring

Mjødurt er neppe å få kjøpt i dagligvare noe sted i Norge i allefall. Mjødurt vokser over stort sett hele Norge, og finnes også høyt til fjells. Den vokser ofte i store bestander på fuktige steder i skog og eng, ved bekker og vann. Urten kan tørkes. Stående i en vase holder den kanskje bare et døgns tid.

Du kan plukke denne nesten overalt i utmark for å oppleve hva den dufter. Du kan lese mer om sanking av mjødurt og hvordan man kan lage sirup av blant annet mjødurt i denne artikkelen.

Mjødurt vanlige bruk

Fra eldre tider ble urten brukt til å gni inn i trefat som skulle brukes til brygging av øl – derav det norske navnet. Det var også vanlig å strø opphakket mjødurt på gulvet fordi det lukter så godt. Den ble også bruk som øl-, vin-, og brennevinskrydder.

Urten spilte en stor rolle i utviklingen av medisinen aspirin. Tradisjonelt ble mjødurt brukt som smertestillende middel, og som mange planter fra gammelt av mot alt fra mavetrøbbel til kvinneproblemer. Noe av det viktigste denne er kjent for å virke for er syreoverskudd og sure oppstøt, luftproblemer og ved leddsmerter.

Som vanlig må man selvsagt aldri finne på å bruke noe slikt i stedet for å snakke med legen sin.

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.