Slik lager du din egen granskuddsirup til drinker
Granskudd er søtest når de er bittesmå, og til større de vokser seg, jo bitrere og syrligere blir de. Derfor kan du balansere med mer sukker om de har vokst seg kraftige. Det finnes faktisk granskudd tonic, men jeg har ikke sett dette i Norge ennå. Nå kan du bare bruke granskudd-sirup for å oppnå samme resultat.
Oppskrift på hjemmelaget granskudd-sirup
Granskudd-sirup
Beskrivelse
Ingredienser
- 1 liter Granskudd
- Sukker Like mye sukker som vekten av granskuddene.
- Vann
Dette trenger du
- Kjele
- Bolle
- Sil eller klede
Slik går du frem
- Fyll vann i kjelen til du dekker granskuddene.
- Kok opp sakte på lav varme og la de trekke i minst 30 minutter før det er noe poeng å smake. Fargen på saften har nå kanskje blitt rosa. Jo lenger du lar den trekke / koke jo mørkere blir sirupen. Den blir helt rød om du koker lenge. Da blir den også mer bitter og smaksterk. Her kommer det an på hva du liker. Jeg laget min litt mild ser jeg i ettertid, men det gjør at den gir litt mer sødme og mindre bitterhet. Du må rett og slett smake underveis, og la den koke til den blir slik du liker den. Her er det mange som lar den trekke i flere timer og får en kraftig gransmak. Jeg så mer etter den lette smaken som komplementerer ginen, og ikke overvelder den.
- Press ut sirupen over en bolle i sil eller med klede. Fyll over på glass du har sterilisert på forhånd.
Jeg er usikker på om granskuddsirup kan fryses. Rabarbrasirupen har jeg frosset i små glass, og det gikk helt fint.
Vidda Tørr Gin inneholder granskudd, og er en av de som passer perfekt her. Det skal sies at jeg tror dette er en av få det passer så godt med granskudd til.
Oppskrift på Gin og Tonic med Vidda Tørr Gin og granskuddsirup.
Slik lager du din egen løvetannsirup til drinker
(Rabarbra s.2, Granskuddsirupen s.3, løvetann s.4, honning s.5)
Hvor mye kanel bruker du?
Hvor mye kanel, stjerneanis, chili eller lignende du vil bruke avhenger av mengden sirup du vil lage. Disse krydderne setter veldig fort smak, så jeg ville prøvet meg frem. Bryt av en liten bit på baren et par cm og la den trekke med litt, smak etter noen minutter og se om du vil la den ligge i litt lenger. Lager du en liter f.eks kan du la den lille biten trekke lenger, eller om du er utålmodig ha i en hel kanelstang f.eks. mMn da må du følge med ofte (med noen minutters mellomrom) for å se hvordan smaken utvikler seg.