Slik lager du enkle cocktailsirup

Slik lager du enkle cocktailsirup

Del med andre ginteresserte:

Enkle cocktailsirup er morsomt å lage selv, og det som er ekstra gøy er at mange av ingrediensene har du rett utenfor døren selv i Norge.

Enkle sirup til cocktail lager du lett selv. Når jeg sier cocktailsirup som er enkle å lage tenker jeg på slike som ikke trenger mye oppvarming. Eksempler er nyperosesirup, mjødurtsirup, honningsirup, og syrinsirup. Dette gjelder nok mange andre også, fordi mange blomsterdufter og frukter får «kokt» smak om man varmebehandler de for mye.

Ser du etter oppskrifter på rabarbrasirup, løvetannsirup eller granskuddsirup, finner du det her. Dette er sirup som trenger litt mer varmebehandling.

Pass på dette før du sanker vekster

Du må være sikker på at det ikke er sprøytet der du sanker. Og sanker du andre steder enn på egen tomt må du ha lov av grunneier om det ikke er utmark. Også i utmark kan arter være fredet. Dette kan du blant annet finne ut i artsdatabanken.no

Det anbefales å vaske blomster /vekster du skal bruke om det er forurensning der du sanker.

Slik lager du enkle cocktailsirup selv

For de fleste av disse sirupene holder det å lage sukkerlake og tømme den varm over urten, blomsterbladene eller blomstene for å oppnå smaken. Vil du ha naturlig farge på sirupen må du la de trekke litt under svak varme. Da må du tømme blomstene i sirupen og følge med på platen.

Ønsker du å beholde evt vitaminer og enzymer anbefales det å ikke varme urter, honning og lignende over ca. 30 grader. Det som gjelder da er tålmodighet og lunkent vann. Her må du røre til sukkeret har løst seg opp.

Mjødurtsirup

Mjødurt---Meadowsweet
Mjødurt, en hel eng full, og detalj bilde. (Bilder: www.rolv.no)

Mjødurt er utrolig velduftende. Jeg synes det er svært fascinerende at denne planten som vokser over stort sett hele Norge, og til og med langt til fjells, er opprinnelsen til Aspirin (reseptfritt smertestillende legemiddel). Den har og en lang tradisjon innen tidlig medisin, og er ikke helt uvanlig som ingrediens i gin – som er grunnen til at jeg begynte å interessere meg for den. Det er også utrolig gøy at man selv kan lage cocktailsirup av den. Under ser du et eksempel på hvordan jeg har brukt den.

Gin og Tonic med Attåt kløver gin og mjødurt-sirup_2

Gin og Tonic med Attåt kløver gin og mjødurt sirup

Gin og Tonic med Attåt kløver gin og mjødurt sirup blir nesten litt nostalgisk. Å sanke urter med lang historie - og lage sirup gir det hele en annen dimensjon ... Les mer

Sanking av mjødurt

Mjødurt blomstrer fra juni til september, så her er det litt tid å prøve på. Mjødurt har et vell av små blomster, og på små blomster kan det være mange små beboere som du ikke nødvendigvis har lyst til å ha i sirupen din. Det er derfor lurt samle blomstene du har plukket i en beholder som du tømmer ut på et håndkle eller lignende når du kommer hjem. Slik får de små levende skapningene muligheten til å rømme før de blir med i sirupen.

Slik lager du mjødurt-sirup

Å lage cocktailsirup av mjødurt er faktisk utrolig enkelt. Kok opp sukkerlake og tøm den over renset mjødurt i et glass. La det stå til du synes smaken er bra. Ca 24 timer holder antagelig, smak og sjekk. Du kan gjerne la den stå i kjøleskap mens den trekker. Glem den ikke på benken i en ukes tid – da får du fort det jeg bare må anta er mjød. Den begynner rett og slett å gjære. Den må i kjøleskap relativt fort for at dette ikke skal skje.

Mjødurt-sirup

Nøkkelord: Sirup

Beskrivelse

Ingredienser

  • 1 dl Mjødurt blomster
  • 1 dl Vann
  • 2 dl Sukker

Dette trenger du

  • Kjele
  • Trakt
  • Sil
  • Sileklede
  • Glass å ha sirupen på

Slik går du frem

  • Sank inn mjødurt blomster, du kan knekke av bare den øverste kvisten som har blomster og la de andre knoppene stå igjen til senere.
  • Rist av insekter og legg blomstene på et håndkle et luftig sted slik at evt. gjenværende insekter får rømme.
  • Ha mjødurt blomstene på et glass som er stort nok for det du skal ha oppi, dvs ca 4-5 dl. (eller mer om du lager større porsjon)
  • Lag sukkerlake av vann og sukker:
  • Kok opp sukkerlaken og rør så sukkeret løser seg opp.
  • Hell den varme sukkerlaken over blomstene i glasset. Sett en metallskje (helst sølv) i glasset først så det ikke sprekker av varmen.
  • La det hele bli kjølig før du setter det i kjøleskapet i minst 24 timer, eller så lenge som det tar før du synes smaken er god.
  • Sil av væsken fra blomstene, bruk sil OG sileklede, ellers får du med mye småblader og lignende.
  • Fyll evt over på små glass, i isbitpose eller annet vis du kan lagre sirupen praktisk.
Skriv ut
Forberedelser: 5 minutes
Tilbredning: 0 minutes
Total tid: 1 hour

Nyperosesirup

Nypene blomstrer her i Østlandsområdet litt sør for Oslo fra en gang i juni, avhengig av været.

Nyperose hekk med blomster
Nyperoseplante med blomster. (Bilde: Anett Finbråten)

Nypebusken i hagen min ble oppgradert fra litt plagsomt stikkende til en nesten hellig plante etter jeg laget min første batch med nyperose sirup. Noe så ekstremt velduftende! Jeg elsker simpelthen den duften. Det er meg helt ubegripelig at noe så godt kan komme fra bare å koke litt sukker og vann sammen med roseblader.

Sanking av nyperoser

Alt du trenger er nyperosens kronblader. Jeg pleier bare knipe de av planten rett før de faller av der de står, uten å ta med knoppene.

For nyperoseblader gjelder det også å la småkryp få lov å stikke av før bladene havner i kjelen. Det er en vinn-vinn-løsning – bedre for dem, bedre for deg. Jeg samler sammen bladene og tømmer deretter bladene utover et håndkle så småkryp får anledning til å rømme.

Sankede nyperose blader i en blå bolle til venstre. Til høyre nyperosebladene helt utover en hvitt håndkle. lage selv cocktailsirup
Nyperoseblader. (Bilde: Anett Finbråten)

Slik lager du nyperose-sirup

Smaken får du fint kun ved å helle kokende sukkerlake over nyperose bladene, men ønsker du fargen må du la det trekke eller til og med koke litt. Jeg kokte opp blader og sukkerlake og lot det trekke i flere timer. Det ble den fargen du ser på flasken helt til høyre på artikkelens hovedbilde (lenger ned også). Den neste batchen lot jeg koke kort tid, og deretter bare stå i laken over natten. Det ble nesten like mørk farge, men ikke helt. Smaken var rimelig lik.

Nyperose-sirup

Nøkkelord: Sirup

Beskrivelse

Ingredienser

  • 3 dl Nyperose blader
  • 1 dl Vann
  • 2 dl Sukker

Dette trenger du

  • Kjele
  • Sil
  • Trakt
  • Sileklede
  • Glass å ha sirupen på

Slik går du frem

  • Sank inn nyperosens kronblader. Jeg pleier bare knipe de av planten rett før de faller av der de står – uten å ta med knoppene.
  • Rist av insekter og legg bladene på et håndkle et luftig sted slik at evt. gjenværende insekter får rømme.
  • Ha vannet og sukkerlaken i en kjele og rør til sukkeret har smeltet.
  • Legg i bladene fra nyperosene og kok det hele opp på svak varme.
  • La det trekke på svak varme i en times tid.
  • Sjekk om du er fornøyd med fargen, du må antagelig klemme litt på rosenbladene med en sleiv eller lignende for å se. Vil du ha den litt mørkere lar du det trekke lenger.
  • Sil av væsken fra blomstene, bruk sil OG sileklede, ellers får du med mye småblader og lignende.
  • Fyll evt over på små glass, i isbitpose eller på annet vis, slik at du kan lagre sirupen praktisk.
Skriv ut
Forberedelser: 5 minutes
Tilbredning: 0 minutes
Total tid: 1 hour 30 minutes

Syrinsirup

Sanking av syriner, lilla bolle foran difus syrinbusk i bakgrunnen
Lys lilla syriner under sanking. (Bilde Anett Finbråten)

Hos meg blomstret syrinene i mai, lenger sør var de tidligere ferdig. Ønsker du å få farge på syrin sirup må du antagelig ha de mørkeste syrinene, og bruke en del varmebehandling. Eller sukkerkulør om du vil det.

Syrinsirup smaker og dufter himmelsk og er nydelig både i en Gin og Tonic og andre cocktails. Mine syriner setter ikke farge på sirupen, men har du de dyp lilla vil de kunne avgi farge, da med noe mer varmebehandling.

Å fjerne alt grønt på syrinblomstene gjør en forskjell for smaken

Syrin blomster, nøyaktig renset til venstre, og til høyre har noe av det grønne fått sitte på.
Syrinblomster, nøyaktig renset til venstre, og til høyre har noe av det grønne fått sitte på. (Bilde: Anett Finbråten)

I mitt andre forsøk på å lage cocktailsirup av syriner testet jeg to forskjellige fremgangsmåter. Jeg leste meg opp en del og fant ut at en del mener det blir bedre smak på sirupen om man rensker bort alt grønt, slik som til venstre på bildet over. Dette viste seg å stemme, men om man ikke koker syrinen var det ingen stor forskjell, og det tok veldig mye lenger tid. I dette tilfellet tømte jeg nær kokende sukkerlake over ferdig rensede blomster og lot de trekke i ca 24 timer før jeg silte av. Du kan selv teste hvor lenge du må ha de i for å få den styrken på smaken du vil ha.

Syriner sanket fra haven og renset for alt grønt før det blir lagt i sukkerlake. lage selv cocktailsirup
Syriner sanket fra hagen og renset for alt grønt før det blir lagt i sukkerlake. (Bilde: Anett Finbråten)

Syrin-sirup

Nøkkelord: Sirup

Beskrivelse

Ingredienser

  • 3 dl Syrinblomster
  • 1 dl Vann
  • 2 dl Sukker

Dette trenger du

  • Kjele
  • Sil
  • Trakt
  • Sileklede
  • Glass å ha sirupen på

Slik går du frem

  • Klipp av noen grener med syrinblomster. Det er litt tidkrevende å få av blomstene uten alt det grønne, så du kan trenge en god arbeidsstilling.
  • Rist av insekter og legg kvistene på et håndkle et luftig sted slik at evt. gjenværende insekter får rømme.
  • Det gir best smak om du ikke får med noe av det grønne. Så jeg pleier å nappe av en og en blomst. Lettest å få dette perfekt når de ikke er HELT nyutsprunget.
  • Ha vannet og sukkerlaken i en kjele og rør til sukkeret har smeltet.
  • Legg i blomsten fra syrinene og kok det hele opp på svak varme.
  • La det trekke på svak varme i en times tid eller lenger.
  • Sjekk om du er fornøyd med smaken, for å finne ut om du vil la det trekke lenger. Farge får du neppe på sirupen med mindre du har de mørkeste lilla. Du kan selvsagt bruke litt konditorfarge.
  • Sil av væsken fra blomstene, bruk sil OG sileklede, ellers får du med mye småblader og lignende.
  • Fyll evt over på små glass, i isbitpose eller på annet vis, slik at du kan lagre sirupen praktisk.
Skriv ut
Forberedelser: 5 minutes
Tilbredning: 0 minutes
Total tid: 2 hours

Sukkerlake – slik lager du det

Vanlig sukkerlake består av like deler sukker og vann som varmes opp til sukkeret har løst seg opp i vannet. Når du lager en sukkerlake til cocktails kan det være lurt å tenke på viskositeten, eller munnfølelsen du ønsker i cocktailene du skal lage.

Om du lager en sukkerlake med mer sukker enn vann vil du få en tykkere konsistens som har en positiv effekt på munnfølelsen til cocktailen du lager. Jeg har valgt å bruke 1 tredjedel vann og 2 tredjedeler sukker, eller iallfall nær denne fordelingen for å få en bedre sirup til drinkene mine.

Honningsirup

Honning-sirup helt nødvendig i drinken Bee’s Knees, og det var grunnen til at jeg laget den. Selve oppskriften på Bee’s Knees finner du her.

Honning-sirup til drinker lage selv oppskrift cocktailsirup

Slik lager du honningsirup

Honningsirup er rett og slett veldig enkelt. Du tar honning og vann, like mye av hvert, og varmer forsiktig til honningen har løst seg opp. Honning bør ikke varmes for mye, den mister da fort sine beste egenskaper, så følg med.

Honning-sirup

Nøkkelord: Sirup

Beskrivelse

Ingredienser

  • 1 dl Honning
  • 1 dl Vann

Dette trenger du

  • Kjele

Slik går du frem

  • Fyll vann og honning i kjelen.
  • Varm opp over svak varme til honningen har blandet seg med vannet. Du skal helst ikke over 35 grader. Rør om av og til. Dette skal ikke koke eller trekke eller noe sånt. Bare bli varmt nok til å blande seg. En flott måte å bruke honning som har krystallisert seg for eksempel.
Skriv ut
Forberedelser: 5 minutes
Tilbredning: 0 minutes
Total tid: 5 minutes

Oppbevaring av hjemmelaget cocktail sirup

Hjemmelaget sirup av rabarbra, mjødurt, nyperose og syrin lage selv cocktailsirup
Hjemmelaget cocktailsirup av rabarbra, syrin, mjødurt og nyperose. (Bilde: Anett Finbråten)

Det er mange måter man kan lagre sirup på. Jeg bruker ofte bittesmå syltetøyglass. Sukker er konserveringsmiddel i seg selv, så lager du sirupen søt tåler den noen uker i kjøleskap.

Hjemmelaget sirup til cocktails vil dessverre fort begynne å gjære om du oppbevarer de i romtemperatur. I kjøleskap holder de et par ukers tid eller mer. Det enkleste er å fryse de i små porsjoner, for eksempel i en isbitform, ispose eller på flaske – bare du har nok plass til flaskene til at sirupen kan utvide seg når den fryser.

I artikkelen jeg skrev om hvordan man lager granskudd, løvetann og rabarbrasirup finner du flere eksempler på Gin og Tonic med hjemmelaget sirup.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.