By Brenneri

By Brenneri – Nye produkter i gamle omgivelser

Del med andre ginteresserte:

By Brenneri holder til i historiske omgivelser på By Gård i Steinkjer. Her har det blitt produsert brennevin siden 1700 tallet, og historie sitter i alle vegger. I den gamle brenneribygningen, som ble reist i 1850, produseres det i dag både to gin og fire akevitt.

Allerede i 1835 fikk ble det satt opp en egen brenneribygning i tre, man fikk tak i en “brædevinspande” og allerede da fikk man faktisk industriproduksjon på gården. Mye vann har rent under broen siden den gang. By gård som har hatt både både mølle, sagbruk og brenneri har skiftet eiere mange ganger siden den gang.

I den gamle brenneribygningen som ble reist i 1850, og som er en en av Norges største natursteinsbygninger, produseres det i dag både to gin og fire akevitt.

Gin og Tonic med By Brenneri Dry Gin
Gin og Tonic med By Brenneri Dry Gin (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Nachspiel idé blir til gjenåpning av By Brenneri

I 2017 bestemte seks brennevinsentusiaster seg for å ta opp igjen driften, og hva var vel mer naturlig enn å legge produksjonen til et slik gammelt og ærverdig bygg?

Daglig leder er Hermod Fledsberg. Destillatør er Svein Finne. Øvrige involverte er Håkon Krogstad, Øyvind Krogstad, Christian Stav, Halgeir Sandberg og Jan Erik Borg. I følge ryktene fikk de ideen om å starte brenneri og produsere gin og akevitt på et nachspiel.

Det er jo ikke alle som faktisk følger opp en slik idé som er dannet i lystig lag, så her har vi å gjøre med noen som følger opp ville ideer. De har også funnet et aldeles strålende vakkert produksjonslokale som det må være en fryd å jobbe, – og skape noe i. Personlig synes jeg også det er gøy at slik historie ivaretas og holdes i hevd.

Gin og Tonic med By Brenneri Citrus Gin
Gin og Tonic med By Brenneri Citrus Gin (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Resultatet er, blant annet, to deilige gin.

Det skulle ta nesten to år før By Brenneri Dry Gin så dagens lys. Etter introduksjon på Vinmonopolet i mai 2019 fikk den mye positiv omtale. I løpet av 2019 solgte de mer enn 1600 flasker og kom dermed inn på plass nummer 28 over Vinmonopolets mest solgte gin i 2019.

Nøyaktig ett år senere lanserte de By Brenneri Citrus Gin som er Norges første sitrus-gin. Smaking foregikk over lang tid for å finne den smaken de falt for, og de bestemte seg for en miks av appelsin og sitron. I den første batchen på 600 liter gikk det dermed med 170 appelsinskall og 40 sitronskall.

Starten på ginhistorien er lovende, og vi ser frem til fortsettelsen. Det forundrer oss heller ikke om flere destillerier i Norge kommer med smakssatt gin. Ei heller om By Brenneri fortsetter utviklingen og utvider med andre produkter. I alle fall blir det spennende å følge utviklingen fremover.

Les mer om gin fra By Brenneri

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.