oppbevare gin oppbevare tonic

Hvordan oppbevare gin, vermut og tonic

Del med andre ginteresserte:

Hvordan bør du oppbevare gin? Hvorfor smaker min vermut som eddik? Går gin ut på dato? Hvor lenge kan man oppbevare en tonic? Her er alle svarene.

Vi er så vant med at alt har holdbarhetsdato. Ofte er det helt reelt, slik som med melk og kjøtt, dog kan riktig oppbevaring forlenge holdbarheten. Slik er det også med vin, her er korrekt oppbevaring selve nøkkelen til lang holdbarhet.

Gin går ikke ut på dato

Når det kommer til brennevin, finnes det ingen reell holdbarhetsdato. Det er dog slik at noen typer kan endre smak. La oss starte med det mest robuste. Fatlagret gin tåler det meste. Så sant korken er tett, vil en flaske fatlagret gin holde i veldig mange år.

Klare gintyper, slik som London Dry Gin, Old Tom Gin og Moderne Gin har også tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Legg merke til at jeg skriver klare gintyper. Det er nemlig en forskjell mellom “vanlig” gin og de typene som skifter farge. The Illusionist Dry Gin eller Sharish Blue Magic Gin er to eksempler på gin som forringes av sollys. Her blir fargen lysere eller helt borte, uten at dette setter et nevneverdig preg på smaken.

Når vi kommer til det nyeste tilskuddet i gin familien, Pink Gin, er dette ganske forskjellig fra merke til merke. Her er det i veldig mange tilfeller lurt å unngå sollys, eller lys i det hele tatt. De aller fleste vil miste en del farge, men det har liten eller ingen virkning på smaken. Holdbarhet er avhengig av hva den enkelte gin inneholder, noe som varierer veldig.

Oppbevaring av gin

Den vanligste måten å oppbevare gin på er å ha den stående i et skap. Så lenge korken er tett, og flaskene ikke står i direkte sollys, holder alle typer gin i mange år. En ting man bør være oppmerksom på er ginflasker med naturkork. Hvis du har planer om å oppbevare slike i mange år, bør disse oppbevares liggende slik at korken alltid er fuktig. Et vinstativ er den perfekte løsningen.

Når det gjelder det å oppbevare Sloe Gin så virker det som om at det eneste som skjer er at det kan bli noen avleiringer i flasken der ginen kommer i kontakt med luft. Vi har dog ikke prøvd å oppbevare denne type gin lengre enn to-tre år.

Vermut bør oppbevares på samme måte som vin

oppbevare vermut

Vermut oppfører seg i bunn og grunn akkurat som vin. Det vil si at holdbarheten er begrenset. Uåpnede flasker bør lagers mørkt, og ikke utsettes for store temperatursvingninger.

En åpnet vermut vil over tid reagere med oksygenet i flasken, akkurat slik som vin gjør, bare mye saktere. Etter hvert vil væsken bli brun og få en smak av eddik. Dette vil garantert ødelegge drinken.

Vi har funnet at det beste er å ha vermut som vin – mørkt og kjølig – det vil si i kjøleskapet. Da vil man ikke kjenne forskjell på en åpnet flaske på flere måneder. Vi har, i noen tilfeller, klart å få en åpnet vermutflaske til å holde i over ett år ved oppbevaring i kjøleskap.

Skal man lagre vermut i romtemperatur bør man vakumere de, men det beste er i så fall å bruke inertgass for å fortrenge oksygenet. For de fleste av oss blir det litt overkill i hjemmebaren. Du kan få en åpnet vermut til å holde mye lengre ved å benytte vakuum-korker, slike som er beregnet til vin.

Et annet tips er å kjøpe mindre flasker. De færreste drikker så mye Dry Martini at de klarer å tømme liters-flasken fra taxfree før den har blitt dårlig. Her må du se hva som lønner seg. En halvliter vermut på Vinmonopolet kan faktisk være dyrere enn en liter kjøpt i taxfree-butikken.

Oppbevaring av tonic

oppbevare tonic
Fever-Tree sin serie med tonic. (Bilde: produsenten)

Det å oppbevare tonic er ikke komplisert. Den oppfører seg omtrent som brus. Det vil si at den holder noen måneder over holdbarhetsdatoen før den får en bismak. Det man skal være oppmerksom på er at tonic på plastflasker er ferskvare. Årsaken til dette er at plasten slipper ut kullsyre. Jeg har flere ganger opplevd at tonic på plastflaske er nesten helt død den samme uken som den har gått ut på dato. Man må også være oppmerksom på at tonic med farge, på samme måte som gin, kan miste fargen om de utsettes for sollys.

Et veldig konkret eksempel er Fever-Tree Aromatic Tonic Water. Dette produktet er ekstremt lyssensitivt og vil miste farge etter kort tid med mindre du oppbevarer disse i et lukket skap.

Oppbevaring av ingefærøl

Ingefærøl, altså det som på nynorsk heter ginger beer eller ginger ale, holder seg omtrent like lenge som tonic. Noen av disse produktene kan etter hvert få bunnfall og dermed ikke se pene ut i en drink. Ingefærøl med bunnfall kan også få en liten forringelse av smaken.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
3
Del med andre ginteresserte:

2 comments

  1. For å få en kaldest mulig GT oppbevarer jeg gin i fryseren. Sammen med kald tonic og iskalde isbiter blir det veldig bra! Hva tenker du om gin i fryseren?

    1. Hei Dag,
      Smak er veldig personlig, og det finnes ikke noe fasitsvar. Det jeg tenker er at mange gin vil miste mye smak når de serveres iskalde. Samtidig vil en veldig kald drink ha minimal utvanning fra isbitene. Tips: Lag to små identiske GT. I den første heller du ginnen i glasset og lar den stå til den er romtemperert. Deretter tar du presis samme mengde med iskald gin i glass nummer to. Mål opp like mengder med tonic og tell opp et likt antall isbiter i begge drinkene. Da har du to nøyaktig like drinker, en servert med iskald gin, og en servert med temperert gin. Smak på begge og legg merke til forskjellen. Gjenta dette litt over tid, slik at drinkene får tid til å varme seg og isbitene får avgi vann. Jeg vil tro at med en kompleks gin vil den med temperert gin ha veldig mye mer smak.

Comments are closed.