Tundra Tonic Nøisom Fredrikstad

Tundra Tonic fra Nøisom i Fredrikstad

Jeg husker ikke helt når jeg oppdaget Tundra Tonic fra Nøisom i Fredrikstad. Jeg tror det må ha vært våren 2019. Etter å ha smakt Tundra Tonic Water Original var jeg overbevist. Her hadde noen tenkt riktig.

Norsk tonic fra ølbryggerne i Fredrikstad

Jeg befinner meg i et møterom hos Nøisom i Fredrikstad Innovasjonspark. Her har jeg fått noen minutter med Mikael Wenzell, salgssjef i Nøisom, før jeg skal inn å se på tappingen av Tundra Tonic Water Original.

Mikael forteller at Nøisom ble stiftet den 12.12.2012. I dag brygger de 20 ølsorter i tillegg til de tre tonic-variantene i Tundra serien. Det å produsere tonic var ikke en del av den opprinnelige planen. Når markedet før håndverks-øl begynte å tørke inn, i 2018, startet de å se seg om etter flere ben å stå på.

Ideen om tonic kom som en følge av at Norge var midt i den nye gin-bølgen. Omtrent samtidig fikk de også agenturet på tyske Knut Hansen Dry Gin. Dermed startet de med å lage tonic som var perfekt til denne, men som også skulle passe godt til andre gin.

Først ute var Tundra Tonic Water Original. Her har de, etter min mening, truffet gull. Dette er en tonic som ligger et sted mellom Fever-Tree Premium Indian Tonic og Schweppes Indian Tonic. Den har, på lik linje med Schweppes, er sitrus-base, men er mye mindre søt og inneholder trolig mer kinin.

Den andre, Tundra Tonic Water Tindved, befinner seg et helt annet sted på smakskartet. Tindved-bær er svært syrlige. Dette gjør at en denne tonicen har en syrlighet i tillegg til den bitterheten man er vant til. Dette gjør at det er en god del gin den ikke egner seg for, men der den egner seg så er den perfekt.

Vinteren 2019-2020 startet arbeidet med en tredje tonic variant. Tundra Tonic Water Agurk er svaret på agurk-bølgen innen gin, og dekker også en ledig plass på tonic-kartet i Norge. Den har samme sitron-base som Tundra Tonic Water Original, men har likevel et tydelig preg av agurk. Jeg finner at denne tonicen fungerer med overraskende mange gin.

Dagligvare utgjør ca 80% av tonic-salget til Nøisom. De tre tonic variantene befinner seg nå i frivillig-utvalget til Meny-butikkene. I tillegg selges de på mange av Gulating sine butikker, samt uavhengige utsalg. Finner du ikke Tundra tonic på din nærmeste Meny- eller Gulating butikk, er det bare å mase på din lokale kjøpmann.

I tillegg har Nøisom satt opp en nettbutikk. Her selges esker med 24 flasker tonic. Bestselgeren er en assortert eske med åtte av hver tonic.

Tundra tonic får anerkjennelse

Tundra tonicene har blitt godt mottatt i markedet. På bakgrunn av disse er nå Nøisom en av seks finalister til Meny-kjedens Matskatt-stipend.

Nøisom har ikke tenkt å gi seg med tre tonic. Mikael forteller at de er på utkikk etter lokale samarbeidspartnere. De ser for eksempel for seg å utnytte skallet fra frukt og bær som blir til overs etter produksjon av syltetøy. Jeg kan love at så fort det blir tappet en ny Tundra tonic hos Nøisom i Fredrikstad kommer vi til å teste den. Følg med!

tonic passer ikke til alt

Nei, din favoritt-tonic passer ikke til alt!

Din favoritt-tonic er sikkert god til mange gin, men den passer ikke til alt. Jeg bebreider ingen, men det er på tide å ta "den store samtalen" om tonic. Dette ... Les mer

Tapping av Tundra Tonic Water Original

Så har tiden kommet for å se hvordan tonicen finner veien ned i flaskene og videre ut i butikkene.

Flaskebordet
Flaskene ankommer på en pall. Hvert lag løftes inn på flaskebordet med en vakuum-løfter. Til venstre har vi Mikael Wenzell, salgssjef i Nøisom. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Tundra Tonic flasker hos Nøisom i Fredrikstad
Det neste som skjer er at flaskene forlater flaskebordet på rekke og rad. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Tundra Tonic Original etiketter
Første stopp er etikettmaskinen. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Tappemaskinen
Neste stopp er tappemaskinen. Her får også flaskene korker. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Tundra Tonic Original fra Nøisom i Fredrikstad
De ferdige flaskene blir deretter løftet opp i en eske. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)
Kasse med Tundra Tonic fra Nøisom i Fredrikstad
En ferdig tapet eske med 24 Tundra Tonic Water Original. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Det var det. Når undertegnede har lært seg å redigere video vil det bli lastet opp en video av hele prosessen. inntil videre får du nøye deg med å se på oppskriftene under.

Oppskrifter med Tundra Tonic fra Nøisom

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.